BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στις αναποδιές του καιρού σκάλωσε πάλι το βαμβάκι

Μούσκεµα τα έκανε ο καιρός στο βαµβάκι. Στο ξεκίνηµα της συγκοµιδής και ενώ η ζήτηση των εκκοκκιστών δηµιουργούσε συνθήκες για άνοδο των τιµών παραγωγού, ξαφνικά όλα ήρθαν τούµπα, όπως αναφέρει αναλυτικό ρεπορτάζ για την αγορά του προϊόντος της εφημερίδας Agrenda.

Στις αναποδιές του καιρού σκάλωσε πάλι το βαμβάκι

0
1

Σχεδόν µια βδοµάδα σταµάτησε η συλλογή, όπως και οι παραλαβές του προϊόντος, ενώ για την τιµή όλοι λένε... κάτσε και να δούµε. Τώρα τα 47 λεπτά του ∆οντά µοιάζουν βαριά, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την παραγωγή που δείχνει µειωµένη και τις ποιότητες που παίζουν. Ενισχυτικά πάντως, ως προς τις τιµές αναµένεται να λειτουργήσουν και οι εξής παράγοντες: ο ανταγωνισµός µεταξύ των ντόπιων εκκοκκιστών, η ζήτηση από τα τουρκικά κλωστήρια και το ισχυρό δολάριο. Και µπορεί οι πρόσφατες βροχοπτώσεις να καθυστερούν τη συγκοµιδή και να ρίχνουν προσωρινά την τιµή, όµως το καλό ποιοτικά βαµβάκι , σύµφωνα µε τους γνώστες της αγοράς, θα γίνει ανάρπαστο.

Παράλληλα, σε χρηµατιστηριακό επίπεδο οι τιµές για το προϊόν (cotton futures) έχουν ξεφύγει από τα πολύ χαµηλά επίπεδα. Ωστόσο, ακόµα δεν φαίνεται η διεθνής αγορά να ξεπερνά το εύρος των 60-61 σεντς ανά λίµπρα (ειδική ανάλυση στη σελίδα 20).

 

Ανοδικά στη Νέα Υόρκη

Αξίζει, επίσης να σηµειωθεί ότι η χρηµατιστηριακή τιµή του βαµβακιού (cotton futures), που διαπραγµατεύεται στη Νέα Υόρκη (ICE Futures) αυξήθηκε για 4η συνεχόµενη συνεδρίαση την περασµένη Τρίτη 29 Σεπτεµβρίου, καθώς οι πρόσφατες βροχές στα βαµβακοχώραφα των ΗΠΑ ανησύχησαν τους επενδυτές ενόψει της αρχής της συγκοµιδής. Ειδικότερα, τα προθεσµιακά συµβόλαια ∆εκεµβρίου για το προϊόν σηµείωσαν µια αύξηση 0,4%, στα 61 σεντς ανά λίµπρα και την εβδοµάδα που πέρασε το εύρος της διαπραγµάτευσης χρηµατιστηριακά ήταν µεταξύ 60,55 και 61,25 σεντς ανά λίµπρα. Από την άλλη όµως πλευρά, οι έµποροι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται και άλλες βροχές για να σηµειωθεί πραγµατικά µεγάλη ζηµιά στις καλλιέργειες βαµβακιού των ΗΠΑ και να έχουµε σηµαντική µείωση παραγωγής και εποµένως αύξηση τιµών για το προϊον.

 

Παγκόσµιο συµβόλαιο βάµβακος

Σηµαντικό ρόλο για τη διαµόρφωση των τιµών του βαµβακιού στη διεθνή αγορά αναµένεται να διαδραµατίσει η ανακοίνωση του ICE Futures U.S. ότι στις 2 Νοεµβρίου 2015 θα λανσάρει νέο παγκόσµιο συµβόλαιο για το προϊόν.

«Το νέο συµβόλαιο βασίζεται σε εκτεταµένες συζητήσεις µε τους πελάτες µας για την ανάγκη µιας ευρύτερης τιµής αναφοράς που θα αντανακλά τον παγκόσµιο χαρακτήρα των αγορών βάµβακος σήµερα», δήλωσε ο Μπέντζαµιν Τζάκσον, πρόεδρος του ICE Futures U.S. και πρόσθεσε ότι «έχουµε εργαστεί στενά µε φορείς του κλάδου του βαµβακιού για να σχεδιάσουµε ένα συµβόλαιο που να συµπληρώνει το τρέχον (Cotton No. 2) και να ενισχύει τη δυνατότητα των καλλιεργητών βαµβακιού και των καταναλωτών να διαχειρίζονται πιο αποτελεσµατικά τον κίνδυνο από τις µεταβολές των τιµών.

Τέλος, οι τιµές στα προθεσµιακά συµβόλαια για το βαµβάκι δείχνουν αντιστάσεις παρά τη µείωση των κινεζικών εισαγωγών κατά 65% (το χαµηλότερο σηµείο εδώ και µια δεκαετία). Για την ακρίβεια, η Κίνα εισήγαγε τον Αύγουστο µόλις 70.000 τόνους βαµβάκι, σύµφωνα µε την εµπορική ιστοσελίδα Cncotton. Πρόκειται για την πιο χαµηλή µηνιαία ποσότητα κινεζικών εισαγωγών για το προϊόν τουλάχιστον από το 2005, αλλά τα προθεσµιακά συµβόλαια στη Νέα Υόρκη δεν σηµείωσαν σηµαντική πτώση τιµών.

Σηµειώνεται, ότι η Κίνα έχει δεσµευτεί από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου σ’ ένα µίνιµουµ ποσοτήτων εισαγωγής και οι αγορές περιµένουν να δουν αν θα δοθούν αργότερα εντός του έτους στη χώρα πρόσθετες άδειες για εισαγωγή βαµβακιού.

 









 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-10-2015 19:50theo

Τουλάχιστον 30% κάτω θα είναι τού χρόνου η καλιέργεια βαμβακιού μέ αυτές τίς τιμές καί τή βαριά φορολογία..θα γεμίσει ο κάμπος σιτηρά..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία