BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Απάγκιο στα σιλό βρίσκουν τα καλαμπόκια

Μείωση παρουσίασαν οι τιµές παραγωγού για το καλαµπόκι στις τελευταίες πράξεις που έγιναν πριν τις βροχές του τελευταίου 15νθηµέρου, που είχαν ως αποτέλεσµα την παύση του αλωνισµού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Εξαιρέσεις αποτελούν ορισµένες Ενώσεις, όπως αυτή του Αγρινίου που παραλαµβανει καλαµπόκι έναντι 19 λεπτών το κιλό.

Απάγκιο στα σιλό βρίσκουν τα καλαμπόκια

3
0

Η εξαίρεση φαίνεται να επιβεβαιώνει τον κανόνα αυτή την περίοδο όσον αφορά τις τιµές καλαµποκιού, καθώς αν και η Ένωση Αγρινίου παραλαµβάνει έναντι 19 λεπτών το κιλό και στη Θήβα οι έµποροι αγόραζαν πριν τις βροχές στα 18-19 λεπτά τοις µετρητοίς και στα 20 µε αποπληρωµή µετά από ένα µήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιµές βρίσκονται σε χαµηλά επίπεδα. Βέβαια, είναι υψηλότερες κατά 2 λεπτά περίπου σε σχέση µε πέρσι. Μάλιστα, φέτος λόγω της µειωµένης παραγωγής παγκοσµίως αναµένεται να επωφεληθούν οι παραγωγοί που θα αποθηκεύσουν το προϊόν.

Αναλυτικα, η τιµή παραγωγού είναι 16-17 λεπτά το κιλό σε ∆υτ. Ελλάδα, Ήπειρο και Πελοπόννησο και στα 15-16 σε Θεσσαλία και Β. Ελλάδα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι για τους συµβεβληµένους παραγωγούς µε τους συνεταιρισµούς ΘΕΣγάλα και ΓΑΛΑ ΕΛΛΑΣ η τιµή για το καλαµπόκι είναι σταθερή στα 18 λεπτά το κιλό, ενώ ο Α.Σ. Βόλου πριν τις βροχές είχε παραλάβει λίγες ποσότητες έναντι 17 λεπτών το κιλό.

Γενικότερα, οι χαµηλές φετινές τιµές έγκειται σε µεγάλο βαθµό στις εισαγωγές καλαµποκιού από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία στα13 λεπτά.

Βέβαια, το φαινόµενο των εισαγωγών απ’ τις εν λόγω βαλκανικές χώρες αναµένεται να σταµατήσει σύντοµα λόγω της µειωµένης φετινής παραγωγής τους απ’ τον ζεστό και ξηρό καιρό τον Αύγουστο, που επιβάρυνε κατά πολύ την καλλιέργεια στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν και οι τελευταίες µετεωρολογικές προβλέψεις για επερχόµενα ακραία καιρικά φαινόµενα στα Βαλκάνια. Ωστόσο, σε περίπου 1 µήνα θα έχει δηµιουργηθεί σαφής εικόνα σχετικά µε τη µείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής καλαµποκιού.

Εκτός απ’ τις εισαγωγές, ένας, ακόµα, λόγος για τις χαµηλές τιµές αυτής της περιόδου είναι η δυσµενής οικονοµική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι. «Εισπράττουµε το κλίµα ότι οι κτηνοτρόφοι είναι σε δύσκολη κατάσταση λόγω και της καθυστέρησης των επιδοτήσεων», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού ΘΕΣγη, Π. Καλφούντζος, προσθέτοντας ότι άλλες χρονιές οι κτηνοτρόφοι ‘βγαιναν στα αλώνια και αγόραζαν σε τιµές καλύτερες του εµπορίου, ενώ τώρα αυτό έχει µειωθεί σε µεγάλο βαθµό ελλείψει ρευστότητας.

Η συγκοµιδή στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας έχει σταµατήσει εδώ και δέκα-δεκαπέντε ηµέρες, µε τις βροχοπτώσεις σε αρκετά µέρη (Βόλος κ. ά.) να σηµειώνονται καθηµερινά το τελευταίο 15νθήµερο.

Η κατάσταση αυτή εγείρει ανησυχίες στους καλλιεργητές, καθώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ξηραντήριο, µε αποτέλεσµα, σε αυτή την περίπτωση, ο παραγωγός να επιβαρυνθεί κατά 0,50-2 λεπτά το κιλό.

Επίσης, εάν συνεχιστούν οι βροχές υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να εµφανιστούν µύκητες στον καρπό και να υποβαθµιστεί η ποιότητα, ενώ σε περίπτωση που οι βροχοπτώσεις διαρκέσουν πολύ µεγάλο διάστηµα, ενδέχεται να χαθεί µέρος της παραγωγής. Μέχρι στιγµής η συνολική φετινή ελληνική παραγωγή αναµένεται µειωµένη λόγω των λιγότερων καλλιεργούµενων στρεµµάτων φέτος, καθώς αρκετοί προτίµησαν να καλλιεργήσουν σιτάρι ή ηλίανθο (στη Β. Ελλάδα).

Το λίγο καλαμπόκι «ρίχνει» την παραγωγή δημητριακών

Στη µικρότερη καλλιεργούµενη έκταση καλαµποκιού παγκοσµίως οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου η ελαφριά µείωση στην παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών του ’15-’16, σύµφωνα µε το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών, IGC.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις του Συµβουλίου, η φετινή παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού προβλέπεται στους 967 εκατ. τόνους, µειωµένη κατά 1,996 εκατ. τόνους απ’ την προηγούµενη εκτίµηση.

Επίσης, τα παγκόσµια αποθέµατα καλαµποκιού στο τέλος της χρονιάς αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. τόνους, στους 199 εκατ. τόνους, σε σχέση µε την προηγούµενη εκτίµηση, αν και ακόµα παραµένουν µειωµένα κατά 4 εκατ. τόνους σε σχέση µε πέρσι. Η µικρή άνοδος στα αποθέµατα αντικατοπτρίζει µία πτώση της κατανάλωσης, ειδικά στην Ε.Ε., καθώς οι αγρότες φαίνεται να προτιµούν φέτος το σιτάρι ως ζωοτροφή αντί για το καλαµπόκι.

Επισηµαίνεται ότι στην Αµερική οι παραγωγοί γλυκαντικών καλαµποκιού βλέπουν µία από τις πιο ισχυρές αυξήσεις τιµών τα τελευταία χρόνια, έχοντας τώρα το πάνω χέρι στις διαπραγµατεύσεις µε αγοραστές, όπως οι εταιρείες αναψυκτικών, σύµφωνα µε την ιστοσελίδα Agrimoney. Συγκεκριµένα, πολλοί έµποροι γλυκαντικών καλαµποκιού, όπως το σιρόπι καλαµποκιού µε υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS), οι οποίοι µία κανονική χρονιά δεν άρχιζαν καν τις διαπραγµατεύσεις µε τους µεταποιητές γλυκαντικών µέχρι τον Οκτώβρη, έχουν ήδη υπογράψει συµβάσεις για τις προµήθειες του 2016.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία