BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Από τις αρκούδες στους ταύρους πορεύονται τα αγροτικά εμπορεύματα

Σηµαντικά αποθέµατα αντοχής στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται συνολικά τις τελευταίες εβδοµάδες ο κλάδος των πρώτων υλών επιδεικνύουν τα αγροτικά εµπορεύµατα, αποδεικνύοντας ότι επηρεάζονται λιγότερο από τα σκαµπανεβάσµατα στους ρυθµούς ανάπτυξης της παγκόσµιας οικονοµίας, σύμφωνα με λεπτομερές ρεπορτάζ της εφημερίδας της Agrenda.

Από τις αρκούδες στους ταύρους πορεύονται τα αγροτικά εμπορεύματα

1
0

Μάλιστα, αν και ο φετινός Σεπτέµβριος ήταν δύσκολος χρηµατιστηριακά (αρκούδα) υπάρχουν ακόµα ευκαιρίες για ανοδική τάση τιµών (ταύρος) το επόµενο διάστηµα, όπως σηµειώνουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, εκφράζονται κάποιοι φόβοι από τους αναλυτές για περαιτέρω πίεση των εµπορευµάτων από το ενδεχόµενο πώλησης του µειοψηφικού µεριδίου της γεωργικής µονάδας του διεθνούς εµπορικού οίκου Clencore -γνωστού στους κύκλους των επενδυτών και ως η «Lehman Brothers των εµπορευµάτων»,  ωστόσο για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια µακροπρόθεσµα πτωτική τάση.

Επίσης, η άνοδος της ζήτησης των τροφίµων λόγω της αύξησης του παγκόσµιου πληθυσµού θα συνεχίζει να στηρίζει τις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων, σηµειώνει στο πρακτορείο Reuters ο Κλοντ Έλινγκερ, ∆ιευθύνων Σύµβουλος του εµπορικού οίκου Louis Dreyfus Commodities.

Βλέποντας την εξέλιξη του µέσου όρου των τιµών για τα βασικά αγροτικά εµπορεύµατα επιβεβαιώνονται τα περιθώρια αντιστάσεων.

Συγκεκριµένα, ανοδικά κινείται το καλαµπόκι στην Ιταλία µε µέση τιµή στα 172,89 ευρώ/τόνος το Σεπτέµβριο του 2015, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν στα 171,70 ευρώ/τόνος (όµως πέρσι υπήρχαν σηµάδια υπερπαραγωγής γι’ αυτό και οι τιµές οδηγήθηκαν χαµηλά). Πιεσµένο είναι το σκληρό σιτάρι στην Ιταλία καθώς φέτος η µέση τιµή είναι στα 303,15 ευρώ/τόνος, όταν το ίδιο διάστηµα πέρσι ήταν στα 306 ευρώ ο τόνος. Για το βαµβάκι η µέση τιµή φέτος το Σεπτέµβριο είναι στα 62,14 σεντς/λίµπρα όταν πριν από ένα χρόνο ήταν στα 65,11 σεντς/λίµπρα, επηρεάζεται βέβαια και από την ισχυροποίησ του δολαρίου.
Τέλος, όσον αφορά το ρύζι οι διακυµάνσεις στις µέσες τιµές στην αγορά του Σικάγο δείχνουν ότι είναι αυξηµένο από τον Ιανουάριο του 2015, αλλά οριακά µειωµένο από το Σεπτέµβριο της περασµένης χρονιάς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία