BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Προσδοκίες για το βαμβάκι από το ράλι στις ΗΠΑ

Το ενδεχόµενο να σηµειωθούν έστω και για λίγο διάστηµα καλύτερες τιµές στη φυσική αγορά για το βαµβάκι, καταγράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Agrenda, καθώς η χρηµατιστηριακή αγορά δοκιµάζει υψηλές τιµές, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, µετά την εκτόξευση των προθεσµιακών συµβολαίων ∆εκεµβρίου στη Νέα Υόρκη για το προϊόν από τα 61-62 σεντς ανά λίµπρα στις αρχές της εβδοµάδας στα 63,76 σεντς στις 15 Οκτωβρίου.

Προσδοκίες για το βαμβάκι από το ράλι στις ΗΠΑ

0
0
Μάλιστα, έφτασαν στην αγορά της Νέας Υόρκης µέχρι και τα 64,08 σεντς ανά λίµπρα (µέγιστη τιµή) την ίδια µέρα, όταν στην ελληνική αγορά το προϊόν είναι στριµωγµένο στο στενό εύρος των 40-45 λεπτών το κιλό.  

Πίσω από τη χρηµατιστηριακή άνοδο, όπως σηµειώνουν οι διεθνείς αναλυτές, βρίσκονται οι ανησυχίες των επενδυτών για σηµαντικά µειωµένη παραγωγή εξαιτίας των άσχηµων καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ (καταρρακτώδεις βροχές σε Καρολίνα, Τέξας).   

Ωστόσο, αν οι εκτιµήσεις δεν επιβεβαιωθούν τότε οι διεθνείς τιµές θα επιστρέψουν στα 60-63 σεντς ανά λίµπρα τουλάχιστον µέχρι να ανακοινώσει το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας τα πραγµατικά νούµερα της βαµβακοπαραγωγής των ΗΠΑ

Για την ώρα, το ανοδικό κλίµα δηµιουργεί µια ευκαιρία για πωλήσεις όµως η ζήτηση παραµένει σε χαµηλά για την εποχή επίπεδα. Στην Ελλάδα, η ζήτηση που υπάρχει αφορά χαµηλότερες τιµές, µιας και τα βαµβάκια είναι ανακατεµένα όσον αφορά το χρώµα.
Μείωση έως και 50% στην ελληνική παραγωγήΠαράλληλα, στην Ελλάδα οι βροχές πέραν από τα ποιοτικά προβλήµατα και την καθυστέρηση στη συγκοµιδή αναµένεται να οδηγήσουν σε σηµαντική µείωση της παραγωγής του βαµβακιού. «Αναµένουµε µείωση της τάξης του 35-50% στη φετινή παραγωγή», σηµειώνει στην Agrenda ο παραγωγός Κώστας Ζιώγας από την περιοχή της Λάρισας και προσθέτει πως «αν δεν υπήρχαν οι βροχές τώρα κανονικά θα οργώναµε, επίσης οι τιµές θα ήταν πολύ καλύτερες και θα κυµαίνονταν από 45 έως 50 λεπτά το κιλό». 

Όσον αφορά το βαµβάκι στον Έβρο, ο παραγωγός Κώστας Αλεξανδρής σηµειώνει: «Είµαστε περίπου στο 50% της συγκοµιδής και η τιµή για το προϊόν είναι πολύ χαµηλή στα 38 λεπτά το κιλό». «∆εν είχαµε τόσα ποιοτικά προβλήµατα όπως στις άλλες περιοχές της χώρας και αναµένουµε κατά µέσο όρο οι αποδόσεις να είναι γύρω στα 200-300 κιλά το στρέµµα», τονίζει ο κ. Αλεξανδρής και συµπληρώνει ότι «οι παραλαβές γίνονται κανονικά στην περιοχή, όµως υπάρχουν χαµηλές τιµές γιατί δεν υπάρχουν πολλά εκκοκκιστήρια και λείπει κατά συνέπεια ο ανταγωνισµός που θα έδινε ώθηση στις τιµές».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία