BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Τούρκοι κλώστες και δολάριο στηρίζουν το εγχώριο βαμβάκι

Ένα πιο ευνοϊκό κλίµα προδιαγράφεται για το βαµβάκι καθώς από τη µια πλευρά ο καλύτερος καιρός βοηθά την ολοκλήρωση της συγκοµιδής και από την άλλη το ισχυρό δολάριο κάνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν την ώρα που και η ζήτηση από την Τουρκία έχει ζωηρέψει, σύµφωνα µε την έκθεση Νοεµβρίου του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA). Στη Θεσσαλία, όπου έχει σχεδόν τελειώσει και το δεύτερο χέρι, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για τιµές που κυµαίνονται από 42-43 λεπτά το κιλό στο χωράφι και 45-46 λεπτά το κιλό παράδοση σε εκκοκκιστήριο. Ωστόσο, κανένας βαµβακοπαραγωγός δεν έχει πληρωθεί και το γεγονός ότι δεν έχει ακόµα καταβληθεί η προκαταβολή του τσεκ, δηµιουργεί επιπλέον προβλήµατα ρευστότητας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Τούρκοι κλώστες και δολάριο στηρίζουν το εγχώριο βαμβάκι

2
0
Παράλληλα, οι βροχοπτώσεις του προηγούµενου διαστήµατος πέραν από µερικά ποιοτικά θέµατα οδήγησαν σε σηµαντική µείωση παραγωγής και αποδόσεων. «Εκτιµώ ότι η µείωση της παραγωγής πανελλαδικά θα ξεπεράσει το 25%. Ωστόσο, πρέπει να περιµένουµε και τα στοιχεία από τα εκκοκκιστήρια», αναφέρει στην Agrenda ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος και προσθέτει ότι «µειωµένες είναι φέτος και οι αποδόσεις σε ποσοστό περίπου κατά 21%, καθώς κατά µέσο όρο αγγίζουν τα 300 κιλά το στρέµµα, όταν πέρυσι κυµαίνονταν στα 370 µε 380 κιλά».

Ψάχνονται για νέους προορισµούςΗ αδύναµη ζήτηση από την Κίνα για βαµβάκι το 2015-2016 έχει οδηγήσει σε χαµηλά 10ετίας τις εξαγωγές της Αυστραλίας για το προϊόν και ταυτόχρονα έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ να στραφούν σε άλλες χώρες (Βιετνάµ, Ινδονησία και Ταϊλάνδη), σύµφωνα µε την έκθεση Νοεµβρίου του USDA. Επιπλέον, η άνοδος του δολαρίου πιέζει το βαµβάκι χρηµατιστηριακά στο εύρος των 62-64 σεντς ανά λίµπρα, αλλά σύµφωνα µε διεθνείς αναλυτές ακόµα και αν οι τιµές φτάσουν πιο κοντά στα 60 σεντς ανά λίµπρα η αγορά θα κρατηθεί
Όσον αφορά τις τιµές φυσικής αγοράς οι καλές ποιότητες τιµολογούνται σηµαντικά υψηλότερα από τις µέτριες ποιότητες. Σηµειώνεται ότι, στις ΗΠΑ αναµένονται µειωµένες κατά 3,75% οι τιµές παραγωγού στο βαµβάκι, σύµφωνα µε το USDA, καθώς κατά µέσο όρο θα φτάσουν τα 59 σεντς ανά λίµπρα, όταν το 2014-2015 άγγιζαν τα 61,3 σεντς ανά λίµπρα.
Από την άλλη πλευρά, αυξηµένες εµφανίζονται οι πωλήσεις από Βραζιλία και Τουρκµενιστάν. Στη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 200.000 µπάλες στις 4 εκατ. χάρη στις πιο ανταγωνιστικές τιµές και την επιτάχυνση των πωλήσεων. Στο Τουρκµενιστάν αυξήθηκαν κατά 200.000 µπάλες στις 1,1 εκατ., λόγω πρώιµης έναρξης της επίσηµης εµπορικής σεζόν. Αντιθέτως, η Ελλάδα µείωσε κατά 100.000 µπάλες στις 1 εκατ. τις εξαγωγές της λόγω µειωµένης παραγωγής, καταλήγει η έκθεση του USDA.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία