BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με αντοχή στις πιέσεις το φρέσκο ελαιόλαδο

Σήµατα για µια ακόµα καλύτερη χρονιά από την περσινή εκπέµπει η αγορά ελαιολάδου, καθώς παρά τις πιέσεις από τους εµπόρους, οι τιµές παραγωγού εµφανίζουν ανθεκτικότητα στο επίπεδο των 3,40-3,50 ευρώ το κιλό στο ξεκίνηµα της ελαιοκοµικής σεζόν 2015-2016, επιβεβαιώνοντας προηγούµενα ρεπορτάζ της Agrenda αλλά και του περιοδικού el.

Με αντοχή στις πιέσεις το φρέσκο ελαιόλαδο

1
0
Την ίδια ώρα, ξαναζεσταίνεται η ζήτηση για το προϊόν µετά από µια παύση που είχε σηµειωθεί τόσο από την πλευρά των εµπόρων όσο και από τους παραγωγούς και τους αγροτικούς συνεταιρισµούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda στις 12 Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο «αγροτικός συνεταιρισµός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας πούλησε το πρώτο βυτίο µε αγουρέλαιο φετινής εσοδείας έναντι 4,60 ευρώ το κιλό, το δεύτερο βυτίο µε 4,50 ευρώ το κιλό κι άλλα τρία βυτία µε τιµή παραγωγού στα 4,35 ευρώ το κιλό», όπως τόνισε στην Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Γιώργος Μπατσάκης. «Η συγκοµιδή στη Λακωνία ξεκινά πλήρως σε 15 µέρες. Επίσης, η παραγωγή στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων αναµένεται να αγγίξει τους 700-800 τόνους και ο Κάµπος των Βατίκων να βγάλει περίπου 2.000 τόνους ελαιολάδου», προσθέτει ο κ. Μπατσάκης
«Φέτος είναι µια ξεχωριστή χρονιά, έχουµε πολύ καλή ποιότητα και η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα. Βέβαια οι Ιταλοί έµποροι καραδοκούν και πιέζουν για να ρίξουν τις τιµές στα 3,20 ευρώ το κιλό», σηµειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Αγ. Αποστόλων Λακωνίας.

Παράλληλα, ξεκίνησε αυτή την εβδοµάδα η συγκοµιδή ελαιοκάρπου και στην Κορινθία, όπου αναµένεται φέτος η χρονιά να είναι όψιµη. «Οι τιµές παραγωγού στην αγορά κυµαίνονται στα επίπεδα µεταξύ των 3,50 και 3,60 ευρώ το κιλό», αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου Κορινθίας, Μιχάλης Βαρδάκας, ο οποίος τονίζει ότι «υπάρχει µια σχετική πίεση από τους εµπόρους για χαµηλές τιµές στο επίπεδο των 3,20 ευρώ το κιλό καθώς πατάνε στην ανάγκη των παραγωγών να βγάλουν τα έξοδά τους αλλά και στο ότι βγαίνουν σιγά-σιγά ποσότητες νέου ελαιολάδου στην αγορά»

Ξηρασία στη Μεσσηνία«Βρισκόµαστε στην αρχή της συγκοµιδής, φέτος δεν είχαµε πολύ µαυροελιά και υπάρχει ξηρασία, διψάνε τα δέντρα», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Α.Σ. Γαργαλιάνων, Τάσος Προσηλιακός και τονίζει ότι «ο Συνεταιρισµός ανακοίνωσε τιµή στα 3,60 ευρώ/κιλό για την πρώιµη αυτή ποικιλία», όµως τώρα οι τιµές πιέζονται καθώς «οι Ιταλοί έµποροι δίνουν ότι τιµή θέλουν και ακούγονται ακόµα και τα 3,15 ευρώ το κιλό για την Κορωνέικη ποικιλία »
Τα «λιγατάρια» στην Κρήτη«Αρχίζουν να µαζεύουν τα λιγατάρια (λίγες ελιές) και σε περίπου 15 µέρες θα ξεκινήσει µαζικά η συγκοµιδή στην περιοχή της Μεσσαράς Κρήτης», σύµφωνα µε τον παραγωγό Μιχάλη Τσαγκαράκη. Μέχρι στιγµής ούτε το 2% δεν µαζεύεται στη Μεσσαρά, αλλά έχουν ξεκινήσει σε Σητεία και Χανιά, αναφέρει ο ίδιος

Ζήτηση από Ιαπωνία, ΗΠΑ και Κίνα βλέπει ο IOCΑύξηση της τάξης του 11% σηµείωσαν οι εισαγωγές ελαιόλαδου της Ιαπωνίας, δείχνοντας µια ισχυρή αύξηση από το Μάρτιο του 2015, σύµφωνα µε το τελευταίο ενηµερωτικό δελτίου του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Επίσης, και οι εισαγωγές των ΗΠΑ είχαν αύξηση σε ποσοστό όµως µόλις 1%, ενώ οι εισαγωγές της Κίνας παρέµειναν σταθερές, µετά την αύξηση που παρουσίασαν το Φεβρουάριο του 2015.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία