BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Τουλάχιστον 6 μήνες πίσω πάει η ανάκαμψη στο γάλα

∆ιορθωτική πορεία καταγράφει στις τρεις τελευταίες δηµοπρασίες ο ∆ιεθνής ∆είκτης Γαλακτοκοµικών Προϊόντων Global Dairy Trade (GDT) της Fonterra, µε τη µεγαλύτερη υποχώρηση να είναι της τάξης του 14,6% στις 692 µονάδες στις 17 Νοεµβρίου από τις 811 µονάδες στις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Τουλάχιστον 6 μήνες πίσω πάει η ανάκαμψη στο γάλα

1
0
Επιπλέον, σε σχέση µε τις αρχές Νοεµβρίου και τις 751 µονάδες η πτώση στις 17 Νοεµβρίου αγγίζει το 7,9%. Αυτή η πορεία των διεθνών τιµών γάλακτος, σύµφωνα µε τους αναλυτές, δείχνει ότι θα καθυστερήσει να κλείσει ο καθοδικός κύκλος στο αγελαδινό.

Μάλιστα, είναι πιο πιθανό προς τα µέσα του 2016 να σηµειωθεί ανάκαµψη, όπως προέβλεψε στα τέλη Οκτωβρίου η γαλακτοβιοµηχανία Danone, υποστηρίζοντας ότι η ζήτηση από Ρωσία και Κίνα θα είναι µειωµένη οπότε δεν θα βρουν άµεσα στήριγµα οι τιµές για το προϊόν

«Προβλέπουµε πίεση στις τιµές για µεγαλύτερο διάστηµα από ότι αρχικά αναµενόταν», υποστηρίζει η οικονοµική διευθύντρια της Danone, Cecile Cabanis και προσθέτει: «το ρωσικό εµπάργκο και η συνολική κατάσταση των αποθεµάτων στην Κίνα δείχνουν ότι κατά ένα µεγάλο µέρος του 2016 οι τιµές θα παραµείνουν σε χαµηλά επίπεδα»
Από την πλευρά του ο John Wilson, γαλακτοπαραγωγός και πρόεδρος της συνεταιριστικής νεοζηλανδέζικης Fonterra τονίζει βασιζόµενος σε αναλύσεις τόσο της Rabobank όσο και της Danone: «προσδοκούµε ότι οι τιµές στο γάλα θα ανακάµψουν το πρώτο µισό του 2016».

Επίσης, µε τη σειρά του ο Andrew Templeton, από τον κορυφαίο βρετανικό οίκο δηµοπρασιών Harrison and Hetherington για το κρέας και τα γαλακτοκοµικά, τόνισε στην εφηµερίδα Farmers Guardian ότι είναι φυσιολογικό «να βλέπουµε τις τιµές να σηµειώνουν πτωτική πορεία πριν τελικά βελτιωθούν». Ενώ, ο Βρετανός αναλυτής Chris Walkland σηµειώνει στην Farmers Guardian ότι «οι τιµές θα ανακάµψουν µετά την άνοιξη του 2016»

Στήριγµα τιµών από τη µείωση παραγωγής Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των τιµών του γάλακτος συνηγορεί και η αναµενόµενη µείωση τουλάχιστον κατά 5% της παραγωγής γάλακτος για το 2015-2016 της Fonterra που θα είναι διαθέσιµο στη διεθνή αγορά. Μάλιστα, ο Tobin Gorey από την τράπεζα Commonwealth της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι «αυτή η µείωση παραγωγής θα στηρίξει τις τιµές». Πράγµατι, η Fonterra µείωσε κατά 146.000 τόνους γάλακτος τη συµµετοχή της στις δηµοπρασίες του GDT για το νέο έτος.

Προϊόντα υπεραξίας από τη FonterraΑξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι η αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας σε συνδυασµό µε τις µικρότερες διαθέσιµες ποσότητες γάλακτος, επιτρέπει στη Fonterra να επικεντρωθεί στη δηµιουργία «προϊόντων υπεραξίας» σε αντίθεση µε το παρελθόν, όταν η συµπίεση των τιµών στη σκόνη γάλακτος τους οδηγούσε να στραφούν στην καζεΐνη και το τυρί, τα οποία προσφέρουν χαµηλότερα περιθώρια κέρδους
«Αν και είναι δύσκολο στους παραγωγούς λόγω των χαµηλών διεθνών τιµών γάλακτος, οι αγρότες αντιλαµβάνονται τη συνεχή βελτίωση των απόδοσεων της Fonterra», υποστηρίζει ο John Wilson. «Η απόδοση είναι πολύ πιο µπροστά από πέρσι και έχουµε πετύχει τους στόχους µας σχετικά µε το περιθώριο µικτού κέρδους και των εξόδων λειτουργίας.»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία