BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Από Δεκέμβρη χοιρινό στις αποθήκες της ΕΕ

Υπό πίεση βρίσκονται οι χοιροτρόφοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η τιµή παραγωγού δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής µε αποτέλεσµα πολλές µονάδες να απειλούνται µε χρεωκοπία. Αυτή η συνεχιζόµενη πτωτική πορεία των τιµών οδήγησε τον Επίτροπο γεωργίας Φιλ Χόγκαν να ανακοινώσει ότι τελικά το πρόγραµµα ιδιωτικής αποθεµατοποίησης για το χοιρινό κρέας θα ενεργοποιηθεί από 1η ∆εκεµβρίου αντί για τον Ιανουάριο του 2016 που ήταν αρχικά προγραµµατισµένο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ενισχυμένη η αγορά χοιρινού

1
0
Πιο αναλυτικά όσον αφορά τις τιµές του χοιρινού κρέατος σηµειώνεται πτωτική πορεία εδώ και περίπου 8 εβδοµάδες που κυµαίνεται από -6% έως -10% από τα µέσα Οκτωβρίου έως και τις 16 Νοεµβρίου, σύµφωνα µε στοιχεία των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων, Copa-Cogeca

Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία της Κοµισιόν όπου κατά µέσο όρο οι τιµές στην ΕΕ-28 αγγίζουν τα 1,36 ευρώ το κιλό το Νοέµβριο όταν στις 22 Οκτωβρίου ήταν στα 1,46 ευρώ το κιλό.

Για το λόγο αυτό, η Copa-Cogeca ζητά από την Κοµισιόν πρόσθετα µέτρα για το χοιρινό κρέας, µε αφορµή την πίεση των τιµών από τη διατάραξη της ισορροπίας µεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά που έχει προκαλέσει το ρωσικό εµπάργκο.

Παράλληλα, η µείωση του αριθµού των χοιρινών της ΕΕ το 2015 σε σύγκριση µε το 2014 (-0,7% στις χοιροµητέρες και -1,7% στα µικρά θηλυκά χοιρινά) καθώς και η πρόβλεψη της Κοµισιόν για αυξηµένη ζήτηση χοιρινού κρέατος από Κίνα, Φιλιππίνες, Γεωργία και Νότιο Κορέα αφήνει ένα περιθώριο για ανάκαµψη των τιµών του προϊόντος από το νέο έτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία