BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Συνεχίζεται η καλή πορεία της ντομάτας θερμοκηπίου

Θετικά έχει εξελιχθεί η χρονιά για τους Έλληνες παραγωγούς ντοµάτας θερµοκηπίου, όπως είχε διαφανεί από την αρχή της σεζόν, τον Οκτώβριο. Ενδεικτικό είναι ότι η τιµή για τις συσκευασµένες ντοµάτες της Γεωργικής Ανάπτυξης είναι στο 1,10-1,15 ευρώ το κιλό, γενικότερα η τιµή παραγωγού για συσκευασµένη ντοµάτα στη Μεσσηνία είναι 70-80 λεπτά το κιλό και από το χωράφι κατά 10 λεπτά περίπου χαµηλότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Συνεχίζεται η καλή πορεία της ντομάτας θερμοκηπίου

2
0
Σηµειωτέον ότι οι φετινές τιµές είναι κατά 15-20% περίπου υψηλότερες απ’ τις αντίστοιχες πέρυσι

Σύµφωνα µε τους παραγωγούς, οι υψηλές θερµοκρασίες τον Αύγουστο και τον Σεπτέµβριο δεν επέτρεψαν να δέσει σωστά η ντοµάτα, ενώ προκλήθηκε, επίσης, µικροκαρπία και σηµαντικό ποσοστό σκασίµατος. Επίσης, αρκετές ντοµάτες είναι υποβαθµισµένης ποιότητας, ενώ εµφανίστηκε και έξαρση της Tuta Absoluta σε κάποιες περιοχές.

Επίσης, στα παραπάνω επίπεδα τιµών οδήγησαν και οι παρατεταµένες βροχοπτώσεις του Σεπτεµβρίου, που είχαν ως αποτέλεσµα να βγουν από την αγορά οι υπαίθριες ντοµάτες. Σηµειώνεται ότι πρόπερσι υπήρχε στην αγορά υπαίθρια ντοµάτα έως τα µέσα Οκτωβρίου.

Έτσι, σε συνδυασµό µε την καθυστέρηση της ντοµάτας θερµοκηπίου, κατά 10 µέρες περίπου, σε αρκετές περιοχές, η απουσία της υπαίθριας είχε ως αποτέλεσµα τη διαµόρφωση υψηλών τιµών παραγωγού για τις πρώτες.

Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι ένα ποσοστό των παραγωγών αδυνατεί να καλλιεργήσει θερµοκηπιακή ντοµάτα, όπως και αγγούρι, και στη Μεσσηνία, για παράδειγµα, στρέφονται στο φασολάκι (Τσαουλί και Πλατύ), καλλιέργεια που έχει «σηµαντικά χαµηλότερο κόστος από το αντίστοιχο της ντοµάτας», επισηµαίνουν οι παραγωγοί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λαϊκή οι ντοµάτες θερµοκηπίου πωλούνται έναντι 1,20-1,50 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η τιµή τους ήταν 1-1,20.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία