BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

«Τεχνητή» διόρθωση εν μέσω συγκομιδής στις τιμές ελαιόλαδου

Αντιστάσεις στα επίπεδα των 3 ευρώ το κιλό δείχνουν οι τιµές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε Ισπανία και Ιταλία, αν και παρατηρείται ένα σπιράλ υποτιµήσεων ως αποτέλεσµα των πιέσεων από τους µεγάλους εµπορικούς διανοµείς, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα στον ξένο Τύπο.Ενδεικτικό είναι ότι µόνο την τελευταία βδοµάδα οι µέσες τιµές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά έπεσαν σε ποσοστό 7,57%, από τα 3,30 ευρώ το κιλό που ήταν στις 16 Νοεµβρίου, στα 3,05 ευρώ το κιλό στις 26 του µήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

«Τεχνητή» διόρθωση εν μέσω συγκομιδής στις τιμές ελαιόλαδου

3
0
«Οι υποτιµήσεις δεν έχουν νόηµα», λένε οι Ισπανοί, καθώς µετά βίας υπήρχαν 180.000 τόνοι αποθέµατα µέχρι να βγει το καινούργιο ελαιόλαδο του 2015-2016. Σηµειώνεται ότι πέρσι τα αποθέµατα έφταναν τους 500.000 τόνους. Επίσης, η παραγωγή φέτος δε φαίνεται να είναι αυξηµένη εξαιτίας της έλλειψης βροχών και των υψηλών θερµοκρασιών

Σύµφωνα µε τα δηµοσιεύµατα, οι µεγάλοι ισπανικοί εµπορικοί διανοµείς ποντάρουν σε µία συνεχιζόµενη υποτίµηση και συνεχίζουν τη στρατηγική τους να µεταθέτουν τις αγορές στο µέλλον και πραγµατοποιούν πράξεις για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, µε αποτέλεσµα να πιέζονται οι τιµές. Για παράδειγµα, οι αγοραπωλησίες ελαιολάδου στην Ισπανία από 6-12 Νοεµβρίου ήταν 3.816 τόνοι, ενώ µία βδοµάδα αργότερα έπεσαν στους 2.875 τόνους, καταγράφοντας µείωση 24,7%. Ακόµα, σύµφωνα µε την ιστοσελίδα Oliveoiltimes.com, οι πτώσεις στις τιµές σηµειώνονται και στην Ιταλία και την Ελλάδα τις τελευταίες βδοµάδες.

Συν 30% η παραγωγή της ΕΕ εκτιµά η Copa-CogecaΑύξηση ως 30% σε σχέση µε πέρυσι της ελαιοπαραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιµένουν οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις της ΕΕ, Copa-Cogeca σύµφωνα µε τα στοιχεία που εξετάσθηκαν από την Οµάδα Εργασίας για το ελαιόλαδο και τις ελιές. Ωστόσο, η Copa-Cogeca ανησυχεί για την απόφαση της Κοµισιόν να δώσει στην Τυνησία επιπλέον προσωρινή αδασµολόγητη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ 35.000 τόνων ελαιολάδου ανά έτος για µια περίοδο 2 ετών, όταν ήδη υπάρχουν αρκετές ποσότητες. Μάλιστα, ο Andres Pinatel νεοεκλεγείς πρόεδρος της οµάδας εργασίας για το ελαιόλαδο και τις ελιές, δεσµεύτηκε ότι κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του θα προσπαθήσει να αντιστρέψει αυτή την απόφαση.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία