BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε χαμηλά 7 ετών ο δείκτης τροφίμων του FAO

Πτώση της τάξης του 1,9% σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων στο δείκτη του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) τον Ιανουάριο του 2016 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως ως αποτέλεσμα της καθοδικής πορείας των τιμών της ζάχαρης.

Αστάθεια στις τιμές των τροφίμων και ψυχανθή στο επίκεντρο του FAO

1
0
Συγκεκριμένα, ο δείκτης του FAO κατά μέσο όρο έφτασε στις αρχές του νέου έτους τις 150,4 μονάδες, μειωμένος κατά 16% σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο και κατά 37% από τα υψηλά επίπεδα του 2011. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο εδώ και 7 χρόνια από τον Απρίλιο του 2009, σύμφωνα με τους αναλυτές του Οργανισμού

Συνεχίζει να υπάρχει αφθονία παγκόσμιων αποθεμάτων, γεγονός που δεν ωθεί τους εμπόρους να αυξήσουν τη ζήτηση, ενώ το ισχυρό δολάριο παραμένει ένας πιεστικός παράγοντας για τις τιμές σιταριού και καλαμποκιού στις εξαγωγικές αγορές, όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο FAO

Πιο αναλυτικά, τη μεγαλύτερη πτώση κατά 1,7% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015σημείωσε ο δείκτης του FAO για τη ζάχαρ. Πρόκειται για την πρώτη μείωσή του εδώ και 4 μήνες, καθώς η παραγωγή της Βραζιλίας ήταν καλύτερη από ότι αρχικά αναμενόταν. 

Ακολουθεί ο δείκτης για το γάλα με μείωση 3% λόγω μεγαλύτερων αποθεμάτων σε ΕΕ και Νέα Ζηλανδία. 

Την ίδια πτώση, κατά 1,7%, σημείωσαν ο δείκτης για τα δημητριακά και για τους ελαιούχους σπόρους, ενώ τη μικρότερη μείωση είχε ο δείκτης κρεάτων, μόλις 1,1% με τις τιμές όλων των κρεάτων να πέφτουν πλην του χοιρινού, το οποίο κρατήθηκε χάρη στο μέτρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης της ΕΕ.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία