BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ξανάρχεται η ώρα των αγροτικών εμπορευμάτων

Περιθώρια ανόδου προβλέπει ότι υπάρχουν το 2016 για βαµβάκι και ζάχαρη η επενδυτική τράπεζα Rabobank, όταν τα υπόλοιπα αγροτικά εµπορεύµατα θα κινηθούν πτωτικά, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016.

Ξανάρχεται η ώρα των αγροτικών εμπορευμάτων

2
0
Οι αναλυτές εκτιµούν ότι θα υπάρξει οριακή βελτίωση, ωστόσο θα µείνουν κάτω από τα υψηλά της περασµένης 10ετίας. «Μην εγκαταλείπετε τα εµπορεύµατα» συνιστά ο µεγαλοεπενδυτής Τζιµ Ρότζερς που θεωρεί παροδική την αδυναµία τώρα, διαβλέποντας νέες δυνάµεις στη γεωργία.

Την ψυχρή εικόνα στην πλειοψηφία των αγροτικών εµπορευµάτων συνθέτουν οι αδύναµες τιµές στην ενέργεια, οι χαµηλές προοπτικές για την κινεζική οικονοµία και η υποτίµηση του αργεντίνικου πέσο, σύµφωνα µε τη Rabobank. Βέβαια, στην περίπτωση των δηµητριακών προστίθεται και ο παράγοντας υψηλά παγκόσµια αποθέµατα. Πριν λίγες µέρες προστέθηκε ακόµα ένας αρνητικός παράγοντας, µε την Αίγυπτο να απαγορεύει τις εισαγωγές σίτου θέτοντας αυστηρές προδιαγραφές λόγω εµφάνισης της εργωτίασης (ergot) µιας µυκητολογικής ασθένειας που οδηγεί σε µείωση µέχρι και 20% των αποδόσεων.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στις αγορές, από την κίνηση αυτή της Αιγύπτου, γρήγορα καταλάγιασε καθώς αποσύρθηκε το µέτρο αυτό και επανήλθε στα πρότυπα των διεθνών κανόνων εξαγωγής σιταριού. Ωστόσο, αρκετοί έµποροι είναι επιφυλακτικοί και δεν θέλουν να διαθέσουν ποσότητες σιταριού, που αργότερα θα απορρίψει η Αίγυπτος (όπως έκανε µε φορτίο από τη Γαλλία στις 3 Φεβρουαρίου) και τηρούν στάση αναµονής. Όµως, ο αναλυτής Στέφαν Βόγκελ της Rabobank επιµένει, µε δηλώσεις του στο Bloomberg, ότι το εµπόριο σιταριού θα επανέλθει σύντοµα στους φυσιολογικούς ρυθµούς.

Στα 68 σεντς ανά λίµπρα προβλέπει η Rabobank ότι θα κινηθούν προς τα τέλη του 2016 οι τιµές για το βαµβάκι, αυξηµένες από τα 61,52 σεντς ανά λίµπρα που βρίσκονται αυτή τη στιγµή τα προθεσµιακά συµβόλαια του ∆εκεµβρίου για το προϊόν.

Στο µεταξύ, διεθνείς έµποροι κάνουν λόγο για αύξηση των αµερικανικών φυτεύσεων κατά 13% γεγονός που θα πιέσει τις τιµές, σύµφωνα µε πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Ωστόσο, οι εκτιµήσεις της επενδυτικής Rabobank δείχνουν το αντίθετο και µιλούν για µείωση κατά 2%.

Θετικό είναι το πρόσηµο και για τη ζάχαρη που θα σηµειώσει άνοδο 12,64% στις τιµές των προθεσµιακών στη Νέα Υόρκη από τα 13,76 σεντς/λίµπρα στα 15,5 σεντς/λίµπρα στα τέλη του 2016, µε βάση τις εκτιµήσεις της Rabobank.

Αντιθέτως, τα αυξηµένα αποθέµατα σε συνδυασµό µε την προοπτική για ακόµα µια µεγάλη αµερικάνικη και αργεντίνικη παραγωγή σηµαίνουν ότι η σόγια αποχαιρετά και για το 2016 την πιθανότητα να ξεπεράσει τα 900 σεντς/µπούσελ, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Παροδική είναι η αδυναµία των αγροτικών εµπορευµάτων, υποστηρίζει ο δισεκατοµµυριούχος επενδυτής Τζιµ Ρότζερς, εµπνευστής της ιδέας του «υπερκύκλου» και λέει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα Agrimoney: «Μην εγκαταλείπετε τα αγροτικά εµπορεύµατα». «Για αυτά που δεν είµαι αισιόδοξος για τα επόµενα χρόνια είναι οι µετοχές, δεδοµένης της διεθνούς αβεβαιότητας και της οικονοµικής απογοήτευσης, αλλά η γεωργία είναι υπέροχη», τονίζει ο ίδιος.

Μπορεί να χρειαστεί «χρόνος για να ξαναµπούµε σε ανοδική τροχιά (ταύρος) και οι τιµές είναι πολύ χαµηλά τώρα», αλλά «υπάρχουν οι βάσεις για βελτίωση στο µέλλον», υποστηρίζει ο Ρότζερς. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξεφορτωθούµε τα µεγάλα αποθέµατα για ορισµένα προϊόντα, να προκύψουν νέες δυνάµεις στον αγροτικό τοµέα µέσω µεγαλύτερων οικονοµιών κλίµακας και να φανεί η δυναµική του ολοένα αυξανόµενου παγκόσµιου πληθυσµού.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία