BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με τιμή τα 3,47 το ελαιόλαδο στην Ιταλία τον πρώτο μήνα του 2016

Στα 3,47 ευρώ το κιλό έφτασε τέλος Ιανουαρίου του 2016 η μέση τιμή παραγωγού στην Ιταλία, μετά από αρκετές διακυμάνσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Βέβαια, τα επίπεδα αυτά είναι κατά 42% χαμηλότερα από την περσινή χρονιά.

Ενισχύεται το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου

0
0

Στο τέλος του πρώτου μηνός του έτους «οι αντίστοιχες τιμές στην Ισπανία ήταν στα 3,30 ευρώ το κιλό, κατά 1% υψηλότερες από πέρυσι, και στην Τυνησία στα 3,28, αυξημένες κατά 12% απ’ την προηγούμενη σεζόν», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το I.O.C., η σεζόν του ’15-’16 άνοιξε με χαμηλότερες συναλλαγές σε Ευρώπη, Η.Π.Α., Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αυστραλία και Βραζιλία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι τιμές της περσινής σεζόν, η στρατηγική των εισαγωγών κ ά.

Εξαίρεση τους δύο πρώτους μήνες της σεζόν, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2015 αποτέλεσε η Κίνα, όπου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4%. Στις υπόλοιπες αγορές παρατηρήθηκαν μεγάλες μειώσεις (38% στη Βραζιλία, 36% στην Αυστραλία, 18% στον Καναδά, 13% στην Ιαπωνία και 6% στις Η.Π.Α.).

Όσον αφορά το εμπόριο της Ε.Ε. τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2015 δείχνουν μία μείωση 27% στις συναλλαγές μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, αλλά μία αύξηση της τάξης του 161% για τις εξαγωγές της Ε.Ε. σε σχέση με την ίδια περίοδο του ’14-’15.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της σεζόν του ’14-’15 οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές ήταν μειωμένες κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ενώ οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε. σημείωσαν αύξηση 293% λόγω της πολύ μειωμένης ισπανικής και ιταλικής παραγωγής το ’14-’15, που ανάγκασαν τις 2 χώρες να αναζητάνε ποσότητες από άλλα μέρη, ειδικά απ’ την Τυνησία.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις Η.Π.Α. οι εισαγωγές χύμα ελαιολάδου έχουν κερδίσει έδαφος έναντι των συσκευασμένων τα τελευταία 20 χρόνια.

 

 

Αυξημένες οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές για τις επιτραπέζιες ελιές τον Οκτώβριο του 2015

Σχετικά με τις επιτραπέζιες ελιές, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στο τέλος της καλλιεργητικής σεζόν του ’14-’15, οι εισαγωγές της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 2%, ενώ οι συναλλαγές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αυξήθηκαν κατά 8% σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Παράλληλα, στις Η.Π.Α. οι εισαγωγές ήταν κατά 12% υψηλότερες, ενώ στη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Αυστραλία ήταν μειωμένες κατά 16%, 9% και 12% αντίστοιχα.

Μετέπειτα, στην έναρξη της φετινής σεζόν, τον Οκτώβριο του 2015 οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ οι εισαγωγές της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

 

Περισσότερα για την αγορά ελαιολάδου στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία