BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ακόμα ασθενική η ζήτηση για το ρύζι Japonica στην Ελλάδα

Ελάχιστη συνεχίζει να είναι η ζήτηση για το ρύζι Japonica, ενώ τέτοια εποχή τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια είχε πωληθεί πάνω απ’ το 40% της παραγωγής. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Χαλάστρας α’, Λεωνίδας Κουϊµτζής, «πέρυσι τέτοια περίοδο είχε πουληθεί απ’ το Συνεταιρισµό το 40-50% της παραγωγής, ενώ φέτος έχει φύγει το πολύ το 10%», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Ακόμα ασθενική η ζήτηση για το ρύζι Japonica στην Ελλάδα

3
1
Στην περιοχή η τιµή παραγωγού για το Japonica φαίνεται να διαµορφώνεται στα 23 λεπτά το κιλό, τη στιγµή που «το κόστος είναι πάνω από 26 λεπτά το κιλό», επισηµαίνει ο κ. Κουϊµτζής. Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατηρηθήκε αύξηση της έκτασης του Japonica και µάλιστα φέτος ξεπέρασε το ρύζι indica. Οι παραγωγοί προτιµούσαν το Japonica, καθώς τις προηγούµενες χρονιές είχε παρατηρηθεί αυξηµένη ζήτηση απ’ την Τουρκία γι’ αυτήν την ποικιλία, τάση που φέτος σταµάτησε λόγω και της αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή, αλλά και της αποδυνάµωσης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ.

Η µειωµένη φετινή ζήτηση για το Japonica, που αντιστοιχεί στο µεγαλύτερο µέρος της φετινής σοδειάς, εγείρει ανησυχίες στους παραγωγούς ότι θα χάσουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση, για την οποία πρέπει να προσκοµίσουν τα σχετικά τιµολόγια από την πώληση της παραγωγής τους έως τις 28 Μαρτίου. «∆εν κινείται τίποτα όσον αφορά το Japonica», επισηµαίνουν καλλιεργητές από το Μεσολόγγι, σηµειώνοντας ότι πέρυσι τέτοια περίοδο είχε φύγει σχεδόν όλη η παραγωγή. Σηµειώνεται ότι η φετινή παραγωγή είναι ελαφρώς µειωµένη σε σχέση µε πέρυσι σε όλες τις ποικιλίες


Μειωμένες οι ποσότητες παγκοσμίως Ελαφρώς μειωμένη είναι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το ’15-’16, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, που δημοσίευσε το Φεβρουάριο το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, USDA. Όπως εκτιμά το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, η παγκόσμια παραγωγή για το ρύζι το ’15-’16 θα διαμορφωθεί στους 469,501 εκατ. τόνους, κατά τι χαμηλότερα απ’ την προηγούμενη πρόβλεψή του, τον Ιανουάριο που έκανε λόγο για 470,119 εκατ. τόνους. Επίσης, οι ποσότητες που θα διακινηθούν στην παγκόσμια αγορά, θα είναι μειωμένες, στους 41,593 εκατ. τόνους φέτος λόγω των μειωμένων εξαγωγών απ’ τους βασικούς παίκτες της αγοράς (Ταϋλάνδη και Βιετνάμ) και των λιγότερων εισαγωγών σε Ινδονησία, Ιράν και Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα, η Ταϋλάνδη έχει χαμηλότερη παραγωγή, η Ινδονησία πολλά αποθέματα και το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, παγωμένη ζήτηση.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-02-2016 14:51τενεκετζης χρηστος

ο θεος να βαλη το χερι του για το ρυζι φετος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία