BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αρέσει στους σεΐχηδες της Αραβίας το ελληνικό μήλο

Στην αναζήτηση νέων αγορών έχουν στραφεί οι συνεταιρισµοί στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση µήλων, καθώς στην πλειονότητά τους αντιµετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωµές τους από µερίδα των εγχώριων σούπερ µάρκετ. Την ίδια ώρα αν και το εµπορικό ενδιαφέρον που εκδηλώνουν αραβικές χώρες βαίνει συνεχώς αυξανόµενο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι εν λόγω αγορές ζητάνε προϊόν σε πιεσµένες τιµές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Αρέσει στους σεΐχηδες της Αραβίας το ελληνικό μήλο

1
0
«Φέτος το ενδιαφέρον από τις αραβικές χώρες παρουσιάστηκε ήδη από το Φεβρουάριο-Μάρτη του ‘15 για την επόµενη σεζόν», τονίζει ο πρόεδρος του Α.Σ. Ορεινών Μήλων Βιτσίου (ΟΡ.ΜΗ) ∆ηµήτρης Βαενάς. Κι αυτό καθώς «το ελληνικό µήλο έχει καταφέρει να διεισδύσει επιτυχώς στις εν λόγω αγορές και το έχουν µάθει πιο πολύ οι καταναλωτές, σηµειώνει ο υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού», Γιώργος Κάντζιος, συµπληρώνοντας ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να γίνονται και ενέργειες προώθησης µέσω των σχετικών προγραµµάτων.

Βέβαια, οι τιµές πώλησης του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στις αραβικές αγορές ήταν λίγο χαµηλότερες από πέρσι, π.χ. στα 63 λεπτά το δίσειρο, έναντι 65 λεπτών πέρσι. Σ’ αυτό οδήγησε και η µειωµένη αντοχή σε µέρος της παραγωγής απ’ την απουσία υγρασίας πριν το Σεπτέµβρη που είχε ως αποτέλεσµα τα µήλα να µην πάρουν το επιθυµητό χρώµα και οι παραγωγοί να καθυστερήσουν να τα µαζέψουν µε συνέπεια να παραωριµάσουν. Έτσι, «αναζητούµε και άλλες αγορές, προκειµένου να επιτύχουµε καλύτερες τιµές», λέει ο κ. Κάντζιος.



Μάλιστα, η Ιορδανία είναι µία καινούρια χώρα, όπου ξεκινάµε εξαγωγές, αναφέρει ο πρόεδρος του Α.Σ. Ορεινών Μήλων Βιτσίου (ΟΡ.ΜΗ), που συνεργάζεται µε τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την προώθηση των µήλων του. Όπως εκτιµά ο ίδιος, φέτος εν τέλει αναµένεται να είναι µία σχετικά καλή οικονοµικά χρονιά για τους παραγωγούς.
Τη µεγάλη ζήτηση από την Αίγυπτο επιβεβαιώνει και ο Αντώνης Σπανός, προϊστάµενος παραγωγής και διακίνησης του Α. Σ. Zagorin, αν και ο Συνεταιρισµός δεν έστειλε µεγάλες ποσότητες στην παραπάνω αγορά δεδοµένου ότι πέτυχε καλύτερες τιµές στην ελληνική.

«Και η αγορά του Ισραήλ έχει ενδιαφέρον αλλά έχει συγκεκριµένες απαιτήσεις σχετικά µε τις προδιαγραφές των προϊόντων», λέει ο κ. Σπανός. Στη Μαγνησία, όπως και στην Κοζάνη, παρατηρήθηκε αρκετά µεγάλες ποσότητες σε σχέση µε πέρυσι να είναι χρωµατισµού 55-80% λόγω των καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού, µε την απουσία υγρασίας. Επίσης, µεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση µε πέρσι αντιστοιχούν σε µικρούς καρπούς, 65-75 χιλ. Βέβαια, λόγω της καλύτερης ζήτησης που είχαν τα µήλα του Συνεταιρισµού η εκκαθάριση πιθανόν να είναι λίγο καλύτερη απ’ την περσινή.

Πέρσι  η εκκαθάριση του Αγροτικού Συνεταιρισµού Zagorin ήταν 65 λεπτά όσον αφορά την κύρια κατηγορία των 75 χιλιοστών και πάνω, και στα 40 λεπτά για τα 65-75 χιλιοστά. Αξίζει να αναφερθεί ότι την εµπορική περίοδο 2015-2016, οι εισαγωγές από το ν. ηµισφαίριο ήταν µειωµένες. Η µείωση αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι λόγω της οικονοµικής κρίσης η άλλη πλευρά ζητάει τοις µετρητοίς προκαταβολικά  τα λεφτά της.

Στην Ιταλία, οι πωλήσεις των ιταλικών Gala ήταν πολύ καλές, στους 271.586 τόνους, ενώ τα αποθέµατα αρχή Μαρτίου ήταν στους 897.466 τόνους, κατά 1% µειωµένα από την περσινή σεζόν. Και στην Ισπανία τα αποθέµατα ήταν χαµηλότερα από την περσινή σεζόν, µε την κατανάλωση µήλων να αυξάνεται στην εν λόγω αγορά τους τελευταίους µήνες του ’15. Παράλληλα, οι Πολωνοί αναζητούν νέες αγορές προκειµένου να αντισταθµίσουν την απώλεια της ρωσικής αγοράς.



ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Καλή η εμπορική σεζόν για τα κόκκινα μήλα
Ικανοποιητική αναµένεται η διάθεση και των υπόλοιπων µήλων του Αγροτικού Συνεταιρισµού Zagorin, εκτιµά ο προϊστάµενος παραγωγής και διακίνησής του, Αντώνης Σπανός. Όπως επισηµαίνει, η συγκέντρωση φέτος ήταν γύρω στα 14,5 εκατ. κιλά εκ των οποίων έχουν µείνει περίπου 2,5 εκ. κιλά προς διάθεση, καθώς ο Συνεταιρισµός προσπαθεί µέχρι αρχή Ιουνίου να έχει προϊόν. Να σηµειωθεί ότι η εκκαθάρισή του αποφασίζεται τέλος Ιουνίου. «Η παραγωγή φέτος ήταν στα ίδια µε τα περσινά επίπεδα, ενώ του χρόνου φαίνεται ότι η παραγωγή θα είναι αυξηµένη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός. Αντιθέτως, τα περισσότερα πράσινα µήλα στην Ελλάδα δεν είχαν την ίδια καλή ζήτηση και διατέθηκαν στα προγράµµατα δωρεάν διανοµής.  Να αναφερθεί ότι στους παραγωγούς εγείρει ανησυχίες το ενδεχόµενο να εισάγονται και να «ελληνοποιούνται» µήλα από την ΠΓ∆Μ και την Αλβανία και στη συνέχεια να εξάγονται ως ελληνικά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων κατά τη συγκοµιδή σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερµανία, το προϊόν στις συγκεκριµένες χώρες έχει ποιοτικά προβλήµατα, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza.com. Επίσης, στην εν λόγω αγορά οι τιµές κινούνται ανοδικά λόγω της αυξανόµενης ζήτησης. Τώρα τα µικρά µεγέθη κοστίζουν 45 λεπτά και τα µεγάλα φτάνουν τα 70, ενώ τα Jonagold µεγέθους 70 κοστίζουν 40 λεπτά, µε τα υπόλοιπα µεγέθη να πωλούνται µεταξύ 25 και 30 λεπτών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία