BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Χαμένο στην εκκαθάριση με 35 λεπτά το ακτινίδιο

Τον «κατήφορο» έχουν πάρει οι τιµές του ακτινιδίου της εµπορικής περιόδου του 2015-2016, µε τις εκτιµήσεις να δείχνουν ότι η µέση τιµή στην εκκαθάριση θα είναι µειωµένη σχεδόν 30% σε σχέση µε πέρυσι και δεν θα καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, που είναι κοντά στα 35 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Χαμένο στην εκκαθάριση με 35 λεπτά το ακτινίδιο

3
0

Ενδεικτικό της πολλή δύσκολης χρονιάς που διανύει ο κλάδος είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστηµα πυκνώνουν τα κρούσµατα των εµπόρων οι οποίοι δεν µπορούν να ανταποκριθούν στις συµφωνίες µε παραγωγούς και αλλάζουν τις αρχικές επιταγές τους µε νέες, οι οποίες κατά πληροφορίες είναι «κουτσουρεµένες» τουλάχιστον 15% -20%.

«Μεγάλη εµπορική εταιρεία από τη Βόρεια Ελλάδα που είχε συµφωνήσει να αγοράσει την παραγωγή µε 36 λεπτά το κιλό, είπε πως τελικά αδυνατεί να τα πληρώσει και πρότεινε να δώσει νέες επιταγές µε µειωµένη τιµή κατά 10 λεπτά. Το αίτηµά της έγινε δεκτό», τόνισε στην Agrenda παραγωγός.

Η υπερπαραγωγή του 2015, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, σε συνδυασµό µε την απουσία επαρκών οργανωµένων δοµών αποθήκευσης και συλλογής – συσκευασίας του προϊόντος, εκ µέρους των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση της εµπορίας σε βάθος χρόνου, πίεσαν τις τιµές και στέλνουν βαρύ το λογαριασµό στους παραγωγούς.

Η πιο δύσκολη χρονιά της 10ετίας

Είναι ίσως η πιο δύσκολη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, εκτιµά ο κ. Αλέκος Παπακώστας, από τη «Ζευς Ακτινίδια Πιερίας» και αφού θυµίζει πως «πολλοί παραγωγοί λόγω αδυναµίας διάθεσης της παραγωγής αναγκάστηκαν να πουλήσουν µε 20-25 λεπτά το κιλό», τονίζει ότι η µέση τιµή στο νοµό θα κυµανθεί στα 32–33 λεπτά.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, το πρόβληµα εντάθηκε από τα ζητήµατα ποιότητας που είχε πέρσι το ακτινίδιο (λόγω βροχών την άνοιξη του 2015, κάποιοι παραγωγοί φοβούµενοι µικροκαρπία, έκαναν πρόσθετες επεµβάσεις λίπανσης, µε συνέπεια το τελικό προϊόν να µαλακώνει γρήγορα), αλλά και την τακτική πολλών εµπόρων, οι οποίοι έχοντας αγοράσει σε χαµηλή τιµή, προχωρούσαν σε προσφορές στη διεθνή αγορά.

«Βγάλαµε τα µάτια µας µόνοι µας, αντί να ανταγωνιζόµαστε τους ξένους» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακώστας, ενώ ίδια εικόνα περιγράφει και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας Κώστας Λεπίδας, η οποία διαχειρίζεται, ετησίως, περίπου 11.000 τόνους ακτινιδίων (το 40% της παραγωγής του νοµού), σηµειώνοντας ότι φέτος, λόγω της κατάστασης η εκκαθάριση για τα µέλη του συνεταιρισµού, θα «καθίσει» στα 30 µε 35 λεπτά.

«Για να κάνει κουράγιο ο παραγωγός θα πρέπει να πουλάει πάνω από 40-45 λεπτά. Είναι µια χαµένη χρονιά και πρέπει να βάλουµε µυαλό όλοι», τονίζει ο έµπειρος συνεταιριστής, επισηµαίνοντας ότι «η ρίζα του κακού έχει να κάνει µε το ότι ως χώρα δεν έχουµε αρκετά ψυγεία και έτσι δεν µπορούµε να διατηρήσουµε την πρώτη ύλη, µε συνέπεια να αναγκαζόµαστε, σε χρονιές µε υπερπαραγωγή, να κάνουµε προσφορές ακόµη και κάτω του κόστους».

Στο σηµείο αυτό, µάλιστα, ο κ. Λεπίδας υπενθυµίζει ότι η ΕΑΣ Καβάλας είχε υποβάλλει σχέδιο 4 εκατ. ευρώ, στο «Αλ. Μπαλτατζής», για να κάνει νέα ψυγεία χωρητικότητας 3.000 –3.500 τόνων (σ.σ. διαθέτει ήδη χώρους 8.000 τόνων), αλλά η επένδυση, µετά από 3 χρόνια αναµονής δεν εγκρίθηκε γιατί το πρόγραµµα έκλεισε. «Χάθηκε µια ευκαιρία. Αυτά να βλέπει το κράτος» τονίζει µε πικρία, αλλά σηµειώνει πως το σχέδιο θα υποβληθεί κανά στο νέο ΕΣΠΑ.

«Σήµερα στην Καβάλα είναι σε παραγωγή περίπου 8.000-9.000 στρέµµατα, αλλά σύντοµα θα φτάσουµε στα 12.000–13.000 στρέµµατα µε παραγωγή να εκτινάσσεται στους 50.000 τόνους», τονίζει ο επικεφαλής του Α.Σ. Νέστου Γιάννης Πασαλίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσµατα άναρχης φύτευσης που καταγράφονται.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία