BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πολύ γάλα στις αποθήκες, δύσκολη ακόμα η ανάκαμψη

Σε ισχύ τέθηκε µε νέο κανονισµό από το Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο διπλασιασµός των ποσοτικών ορίων της δηµόσιας παρέµβασης για την αγορά αποκορυφωµένου γάλακτος σε σκόνη (SMP) και βουτύρου σε καθορισµένη τιµή το 2016, σε συνέχεια των µέτρων που εξήγγειλε η Κοµισιόν τον Μάρτιο στη σύνοδο των υπουργών Γεωργία της ΕΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Πολύ γάλα στις αποθήκες, δύσκολη ακόμα η ανάκαμψη

4
0

Το µέτρο αυτό αναµένεται να ανακουφίσει τους Ευρωπαίους γαλακτοπαραγωγούς που πλήττονται από χαµηλές τιµές ελέω της υπερπροσφοράς που προέκυψε µετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος στην ΕΕ, του ρωσικού εµπάργκο και της αδύναµης κινεζικής ζήτησης.

Πιο αναλυτικά, µε το νέο κανονισµό 2016/591 του Συµβουλίου της 15ης Απριλίου 2016 προκειµένου να διευκολυνθεί η αποκατάσταση της ισορροπίας στον τοµέα του γάλακτος και των γαλακτοκοµικών υπό τις επικρατούσες δυσµενείς συνθήκες στην αγορά και για να διατηρηθεί η εµπιστοσύνη στην αποτελεσµατικότητα των µηχανισµών, αυξάνεται η δηµόσια παρέµβαση για το βούτυρο από τους 50.000 τόνους σε 100.000 τόνους και για το SMP από 109.000 τόνους σε 218.000 τόνους.

«Αυτή η αύξηση των ορίων παρέµβασης λήφθηκε την κατάλληλη στιγµή», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κοµισιόν, καθώς ήδη είχαν αγοραστεί για φέτος οι 109.000 τόνοι SMP. Μάλιστα, αυτή την εβδοµάδα η Κοµισιόν δέχθηκε προσφορές για SMP στο πλαίσιο ενός συστήµατος υποβολής προσφορών για 22.622 τόνους προϊόντος µε τιµές που κυµαίνονται από 155-169,8 ευρώ ανά 100 κιλά. Όµως, µε το που τέθηκαν σε ισχύ τα αυξηµένα όρια δηµόσιας παρέµβασης, οι τιµές επανήλθαν στο σύστηµα της ενιαίας τιµής.

 

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές

Την ώρα, που στις αποθήκες της ΕΕ µπαίνει περισσότερη σκόνη γάλακτος, ο ∆είκτης Γαλακτοκοµικών Προϊόντων GDT της Fonterra σηµείωσε άνοδο 3,8% στις 19 Απριλίου, στις 666 µονάδες από τις 641 µονάδες στις 5 Απριλίου. «Αυτή η ανάκαµψη του δείκτη αφήνει µια αχτίδα ελπίδας», αναφέρει η Οµάδα Παραγωγών Νέας Ζηλανδίας, Federated Farmers. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος γαλακτοκοµικών της Federated Farmers, Άντριου Χόγκαρντ υπενθυµίζει ότι και πέρυσι σηµειώθηκαν 4 ανοδικά σερί στις τιµές, πριν ακολουθήσει πτωτική πορεία. Στο ίδιο µήκος κύµατος και η αναλύτρια της επενδυτικής τράπεζας Rabobank, Έµα Χίγκινς, η οποία τόνισε ότι «αν και η πρόσφατη ανάκαµψη χρειαζόταν για να τονωθεί το ηθικό των γαλακτοπαραγωγών, ωστόσο οι προοπτικές παραµένουν αδύναµες, καθώς η υπερπροφορά στις διεθνείς αγορές συνεχίζει να δηµιουργεί αποθέµατα και πολλοί αγοραστές είναι υπερκαλυµµένοι». Οπότε στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν θεµελιώδη στοιχεία που να στηρίζουν µια άνοδο τιµών.


Με νέο συμβόλαιο στην αγορά οι Νεοζηλανδοί

Νέο προθεσµιακό συµβόλαιο γάλακτος της Νέας Ζηλανδίας (NZX) θα βγει στις αγορές τον επόµενο µήνα. «Παρά την αποτυχία πολλών προθεσµιακών συµβολαίων, το συγκεκριµένο έχει τα φόντα να πετύχει», λέει ο επενδυτής του Σικάγο, Ρόµπερτ Τσέσλερ, ο οποίος προσθέτει ότι παρά την τρέχουσα πτωτική πορεία στις τιµές του γάλακτος, µακροπρόθεσµα υπάρχουν θετικά στοιχεία, τα οποία θα µπορούσαν να στηρίξουν το προϊόν, όπως είναι η αυξανόµενη ζήτηση.

«Νοµίζω ότι θα είναι δύσκολο το πρώτο και το δεύτερο έτος από άποψη ρευστότητας  καθώς πρόκειται για ένα νέο συµβόλαιο, αλλά πιστεύω ότι χρειαζόταν ένα τέτοιο συµβόλαιο και σταδιακά οι επενδυτές θα το µάθουν και θα το χρησιµοποιούν», τόνισε ο Τσέσλερ. Να σηµειωθεί ότι τα προθεσµιακά συµβόλαια NZX που θα λανσαριστούν το Μάιο, αναµένεται να καλύψουν το κενό που άφησε η Fonterra, η οποία σταµάτησε το δηµοφιλές  της σύστηµα εγγυηµένων τιµών που επέτρεψε στους αγρότες να «κλειδώσουν» ένα µέρος της παραγωγής τους σε καθορισµένη τιµή, το περασµένο έτος.

Το νέο συµβόλαιο έρχεται ως απάντηση στην αυξανόµενη ζήτηση από τους παραγωγούς και τους αγοραστές των γαλακτοκοµικών προϊόντων που επιθυµούν να διαχειριστούν τον κίνδυνο γύρω από τις διακυµάνσεις των τιµών του προϊόντος.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία