Επίσης, σύµφωνα µε τον παραγωγό απ’ την Ηλεία, Ν. Γεωργακόπουλο, έχουν βγει στην αγορά καρπούζια άγουρα που επηρεάζουν αρνητικά τα υπόλοιπα. Έτσι, οι τιµές παραγωγού, κινούµενες συνεχώς καθοδικά απ’ την αρχή της συγκοµιδής, είναι τώρα στα 30-45 λεπτά το κιλό αναλόγως την ποικιλία, µε την υψηλότερη τιµή να έχουν οι Βαρέλες. Να σηµειωθεί ότι οι τιµές αυτές είναι περίπου κατά 15 λεπτά χαµηλότερα από τις αντίστοιχες πέρυσι.
«Στην Ελλάδα κάθε χρόνο η ζήτηση για τα καρπούζια µειώνεται και οι ανατολικές χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον για το προϊόν, ενδιαφέρονται να αγοράσουν σε φτηνές τιµές», λέει ο παραγωγός υπαίθριου καρπουζιού, απ’ τα Φιλιατρά, Μιλτιάδης Αθανασόπουλος. Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι τιµές στους παραγωγούς ξεκίνησαν από τα 30-40 λεπτά το κιλό αναλόγως την ποικιλία για το υπαίθριο καρπούζι, που ξεκίνησε να µαζεύεται πριν λίγες µέρες, πρώιµα σε σχέση µε άλλες χρονιές, που η συγκοµιδή άρχιζε από τέλος Μάη. Όπως τονίζουν οι παραγωγοί, η ποιότητα είναι καλή, καθώς δεν παρουσιάστηκαν υγρασίες κατά την καρπόδεση.
Πρώιµα βγήκαν και τα καρπούζια της Αλµερίας της Ισπανίας, µέσα Απριλίου, λόγω του θερµού καιρού το χειµώνα. Προς το παρόν οι τιµές είναι χαµηλές εξαιτίας της µειωµένης κατανάλωσης στην Ευρώπη. Οι Ισπανοί επιχειρηµατίες χαρακτηρίζουν τη φετινή σεζόν «δύσκολη», καθώς οι εξαγωγές δεν έχουν ακόµα ξεκινήσει.
03-06-2016 18:06ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ
ενδιαφερουσες οι ειδησεις
Απάντηση