BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ξανά στα βερίκοκα πάνε οι παραγωγοί

Νέες φυτεύσεις βερικοκιάς µε διαφορετικές ποικιλίες απ’ τις καθιερωµένες παρατηρούνται στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ξανά στα βερίκοκα πάνε οι παραγωγοί

3
0
Κι αυτό καθώς τα τελευταία έτη η παραγωγή ήταν µειωµένη και οι τιµές έδειξαν να κινούνται σε σχετικά καλά επίπεδα για τους παραγωγούς.
Έτσι, µετά από µία περίοδο που αρκετοί παραγωγοί προτίµησαν τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα τελευταία έτη έχει αναθερµανθεί το ενδιαφέρον τους για τα βερίκοκα, τα οποία πέρσι, για παράδειγµα στην Κορινθία είχαν 0,55 ευρώ/κιλό κατά µέσο όρο (Μπεµπέκου), ενώ το ’14 και το ’13, 0,50 και 0,45 αντίστοιχα. Μάλιστα, φέτος η ζήτηση απ’ τις βιοµηχανίες κοµπόστας (ΕΛΒΑΚ, Κρόνος) έχει ξεκινήσει ήδη απ’ την αρχή Μάη, νωρίτερα από άλλες χρονιές, καθώς δεν υπάρχουν αποθέµατα από πέρσι, που είχε παρατηρηθεί µειωµένη παραγωγή πανελλαδικά

Στο ίδιο µοτίβο, φέτος, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου, Μιχάλη Βαρδάκα, «αν και περιµέναµε καλύτερη παραγωγή, αυτή φαίνεται ότι θα είναι 50% κάτω από µία κανονική σεζόν, που ο συνεταιρισµός συγκεντρώνει 2 εκατ. κιλά βερίκοκα». Κι αυτό καθώς λόγω του πολύ ήπιου καιρού του χειµώνα «τα δέντρα δεν έπεσαν σε λήθαργο», σηµειώνει. Σύµφωνα µε τον κ. Βαρδάκα, πολλοί παραγωγοί µπήκαν σε επιτραπέζιες ποικιλίες βερίκοκων (Orange Red κ.ά).

Στον Νέστο «έχουν φυτευτεί τα τελευταία 2 χρόνια πάνω από 300 στρέµµατα βερίκοκα, τύπου Orange Red, καθώς είναι πιο ανθεκτικά σε ιώσεις απ’ τα Μπεµπέκου και έχουν µεγαλύτερη παραγωγική περίοδο», επισηµαίνει ο Γιώργος Παναγιωτίδης, πρόεδρος του Α. Σ. Νέστου. Σύµφωνα µε τον ίδιο, τα τελευταία 2 χρόνια φυτεύτηκαν άλλα 300 περίπου στρέµµατα ροδάκινα και άλλα τόσα δαµάσκηνα, ενώ φέτος θα µπουν άλλα 300-400 στρέµµατα βερίκοκα και δαµάσκηνα. Στην περιοχή η παραγωγή αναµένεται µειωµένη λόγω και της χαλαζόπτωσης πριν 2 εβδοµάδες, που έπληξε επίσης ροδάκινα και αµπέλια.

Μειωμένη  παραγωγή φαίνεται και στον Τύρναβο, καθώς την ίδια περίοδο άλλες χρονιές τα δέντρα ήταν περισσότερο φορτωµένα. Πτώση παρουσιάζει και η παραγωγή των βερίκοκων Μπεµπέκου και των γαλλικών ποικιλιών στη Χαλκιδική, σε αντίθεση µε τα πρώιµα, Επιδαύρου (Τυρίνθου), που σύµφωνα µε τους παραγωγούς, εκτιµάται ότι θα έχουν υψηλότερη παραγωγή απ’ την περσινή σεζόν, που παρήχθησαν 20.000 τόνοι. Στην περιοχή γίνονται αναδιαρθρώσεις από τους βερικοπαραγωγούς, που αντικαθιστούν τη διαδεδοµένη ποικιλία Επιδαύρου µε γαλλικές ποικιλίες που είναι πιο εµπορικές.

«Βάζουμε νέες ποικιλίες, όπως οι Γάλλοι, Ιταλοί και Ισπανοί, καθώς µε την «Επιδαύρου», δεν µπορούµε να συναγωνιστούµε τους αντιπάλους µας, που έχουν βγει στην αγορά µε βελτιωµένο προϊόν όσον αφορά τη γεύση», λένε παραγωγοί απ’ τη Χαλκιδική. Στην Ευρώπη, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza, οι παραγωγοί ανακαλύπτουν πιο καλές και γευστικές ποικιλίες που έχουν αυξηµένη παραγωγή και ζήτηση και το προϊόν γίνεται όλο και πιο δηµοφιλές.

Φέτος η ευρωπαϊκή παραγωγή αναµένεται στους 443.000 τόνους, χαµηλότερη κατά 11% απ’ την περσινή χρονιά, µε την Ιταλία να έχει τα πρωτεία όσον αφορά τη φετινή παραγωγή και τις Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα να ακολουθούν. Στην Ιταλία η παραγωγή εκτιµάται ότι θα µειωθεί κατά 19% σε σχέση µε το ’15, λόγω της πτώσης της σοδειάς της ν. Ιταλίας σε ποσοστό 30%, αν και στη βόρεια δεν υπάρχει κάποια αυξοµείωση






FRESHPLAZA Στροφή στα βερίκοκα και από Ιταλούς κι Ισπανούς καλλιεργητές
Όλο και µεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των Ιταλών παραγωγών για την καλλιέργεια της βερικοκιάς, ενώ και για τα δαµάσκηνα αναµένεται αύξηση της παραγόµενης ποσότητας τα προσεχή χρόνια, σε αντίθεση µε τα ροδάκινα που οι φυτεύσεις τους έχουν καθοδική τάση.
Ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών για την καλλιέργεια βερίκοκου, και ειδικά για φυτεύσεις νέων ποικιλιών, παρουσιάζεται και στην Ισπανία, όπου η φετινή παραγωγή, αναµένεται ελαφρώς µειωµένη (κατά 1%), σε αντίθεση µε τις αρχικές προβλέψεις, λόγω του θερµού χειµώνα που δεν ευνόησε την καρπόδεση και της απουσίας χαµηλών θερµοκρασιών στην αρχή της άνοιξης. Η χρονιά ξεκίνησε στη Σεβίλη και τη Μούρθια στα µέσα Απρίλη, µε υψηλές τιµές λόγω των µέτριων ποσοτήτων.
Επίσης, τα βερίκοκα της Ουγγαρίας επηρεάστηκαν από τις χαµηλές θερµοκρασίες πριν 2 εβδοµάδες, που προκάλεσαν απώλειες έως 30% της παραγωγής και σύµφωνα µε τις προβλέψεις, οι τιµές θα είναι υψηλές.
Τέλος, στο Ισραήλ η παραγωγή πυρηνόκαρπων έχει αναπτυχθεί σε µεγάλο βαθµό µε τα χρόνια, αν και τελευταία υπάρχει στασιµότητα. Επίσης, παρόλο που η µεγαλύτερη ποσότητα προορίζεται στην εγχώρια αγορά, οι εξαγωγές, είναι πλέον πολύ σηµαντικές. Τα τελευταία 20 χρόνια η έκταση πυρηνόκαρπων έχει αυξηθεί, από 63.000 στρέµµατα το ’95, σε 80.000 τώρα, µε τα βερίκοκα να αντιστοιχούν στο 20%, τα δαµάσκηνα στο 30% και το υπόλοιπο 50% σε ροδάκινα και νεκταρίνια.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία