BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αχνοφαίνονται τα πρώτα εμπόδια στους ξηρούς καρπούς

Τα πρώτα σοβαρά εµπόδια φαίνεται ότι θα συναντήσει τα επόµενα χρόνια η βιοµηχανία ξηρών καρπών των Η.Π.Α., που τα τελευταία έτη αυξάνεται µε ραγδαίο ρυθµό. Τα εµπόδια συνίστανται στη σηµαντική αύξηση της προσφοράς σε συνδυασµό µε την αποδυνάµωση της παγκόσµιας ζήτησης και τις χαµηλότερες τιµές, που ήδη παρατηρούνται στην αγορά, σύµφωνα µε νέα έκθεση της CoBank, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Αχνοφαίνονται τα πρώτα εμπόδια στους ξηρούς καρπούς

3
0
«Η πίεση προς τους παραγωγούς στις Η.Π.Α. θα φανεί µετά το 2017, καθώς έως το 2020 θα µπουν στην αγορά περίπου 540.000.000-580.000.000 κιλά καρύδια, αµύγδαλα και φιστίκια, µε την καλλιεργούµενη έκταση να αυξάνεται πάνω από 35-38% σε σχέση µε το ’15», τονίζεται στην έκθεση της CoBank, συνεταιριστικής τράπεζας που συνεργάζεται µε αγροτικές επιχειρήσεις στην Αµερική. Οι φυτεύσεις για τα συγκεκριµένα είδη αυξάνονται και στην Ελλάδα ραγδαία και ορισµένοι συνεταιριστές εκτιµούν ότι φέτος η τιµή για την ψίχα του αµυγδάλου στον παραγωγό µπορεί να πέσει κάτω απ’ τα 8 ευρώ το κιλό.

Βέβαια, η ενδεχόµενη πτώση των τιµών της ψίχας, που το ‘15-’16 έφτασε τα 10-11 ευρώ/κιλό, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη χειρότερα οικονοµικά αποτελέσµατα για τους παραγωγούς, καθώς η παραγωγή του ’16 φαίνεται ότι θα είναι καλή. Όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Σερρών, Γιάννης Παπαδόπουλος, η ανθοφορία κράτησε µόνο µία εβδοµάδα, στην οποία δε σηµειώθηκε παγετός, που αν πλήξει τα άνθη της αµυγδαλιάς, αυτή δεν καρποφορεί. Στις ΗΠΑ τους τελευταίους µήνες οι τιµές για τα αµύγδαλα έχουν µειωθεί σχεδόν 50% απ’ τα επίπεδα ρεκόρ του ’15.

Παράλληλα, για τα αµερικανικά φιστίκια και καρύδια οι τιµές έχουν µειωθεί, επίσης, στο µισό από τα επίπεδα ρεκόρ του ’13, αντανακλώντας, σύµφωνα µε την CoBank, µια φθίνουσα τάση της ζήτησης τόσο στις αναπτυσσόµενες όσο και στις παραδοσιακές αγορές. «Οι χρονιές θα είναι κερδοφόρες για τους καλλιεργητές στις Η.Π.Α. έως το 2017, αλλά αργότερα αυτό θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο», αναφέρεται στην έκθεση. Κι αυτό καθώς σύντοµα θα αρχίσουν να δίνουν παραγωγή νέα δέντρα που φυτεύτηκαν σε χιλιάδες εκτάρια τα τελευταία χρόνια.



Οι παραγωγοί των Η.Π.Α. προχώρησαν σε αύξηση των εκτάσεων ξηρών καρπών παρακινούµενοι από τις πολύ αυξηµένες τιµές που είχαν τα τελευταία 15 χρόνια. «Τώρα το βασικό ερώτηµα είναι αν η αγορά θα µπορέσει να αφοµοιώσει την εκτιµώµενη αύξηση της προσφοράς», λέει η Christine Lensing, ανώτερη οικονοµολόγος στην CoBank. Σύµφωνα µε την ίδια, οι τιµές µπορεί να διαγράψουν καθοδική πορεία προκειµένου να προσαρµοστούν στην αύξηση της προσφοράς, µε αποτέλεσµα να πιεστούν και οι Αµερικανοί παραγωγοί.

Μία διόρθωση των τιµών για το αµερικανικό αµύγδαλο φάνηκε και τη φετινή σεζόν, καθώς σύµφωνα µε πληροφορίες αυτό πωλούνταν από Αµερικανούς εξαγωγείς στα 5 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, µακροπρόθεσµα, σύµφωνα µε όσα αναφέρει η κυρία Lensing στην έκθεση της CoBank, οι διορθώσεις των τιµών θα συµβάλλουν στην ενδυνάµωση της εγχώριας και παγκόσµιας ζήτησης για τα αµερικανικά αµύγδαλα.

Στην Ελλάδα η ζήτηση για τα αµύγδαλα είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, οι τιµές παραγωγού για το άσπαστο αµύγδαλο του ’15 ήταν στα 3,50-4 ευρώ το κιλό,  ενώ γι’ αυτό του ‘14 κυµάνθηκαν µεταξύ 2,50 και 3 ευρώ το κιλό, επισηµαίνει ο κ. Παπαδόπουλος απ’ τις Σέρρες, προσθέτοντας ότι τα 2 τελευταία χρόνια η ελληνική παραγωγή αµυγδάλου ήταν πολύ µειωµένη.


Εξαπλώνεται η φήμη του ελληνικού φιστικιού

Σε νέες αγορές µπήκε φέτος το ελληνικό κελυφωτό φιστίκι που γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιµο στο εξωτερικό, λέει στην Agrenda o Μάκης Μπούργος, µέλος του ∆.Σ. του Συνεταιρισµού Φυστικοπαραγωγών Μάκρης.

Συγκεκριµένα, φέτος έγιναν εξαγωγές και σε Τουµπάι, Γερµανία, Ιταλία, Κροατία, Σερβία και η εκκαθάριση στα µέλη του Συνεταιρισµού για τη σοδειά του ’15 ήταν 8 ευρώ το κιλό για τους ανοιχτούς καρπούς, λίγο υψηλότερα από την εκκαθάριση για την παραγωγή του ’14, που ήταν στα 7,80 ευρώ το κιλό. «Ήδη έχουµε συζητήσεις και µε την Αµερική, αν και δεν έχουµε πουλήσει ακόµα», συµπληρώνει ο κ. Μπούργος, ο οποίος, όσον αφορά την ερχόµενη παραγωγή εκτιµά ότι θα είναι µειωµένη.  Να σηµειωθεί ότι οι φυτεύσεις κελυφωτών φιστικιών, αλλά και αµυγδαλιών και καρυδιών, συνεχίζονται. Κάθε χρόνο φυτεύονται περίπου 30.000-40.000 φιστικιές, λέει ο κ. Μπούργος.

Σε ορισµένες περιοχές παρατηρείται αύξηση ειδικά στις εκτάσεις αµυγδαλιών και καρυδιών ιδιαίτερα από το 2015 και µετά τόσο από παραγωγούς όσο και από ετεροεπαγγελµατίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τιµές για τους παραγωγούς καρυδιών φέτος ήταν λίγο υψηλότερες από την προηγούµενη σεζόν και συγκεκριµένα στα 3-3,50 ευρώ το κιλό στις Σέρρες για τα συµβατικά και στα 5,5-6 για τα βιολογικά. Στα καρύδια οι αυξήσεις στις τιµές είναι περισσότερο ήπιες απ’ ό,τι στα αµύγδαλα, για παράδειγµα, που λόγω των 2 προηγούµενων µειωµένων σοδειών, το ’15-‘16 εκτινάχθηκαν.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία