BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Καταλαγιάζει ο ούριος άνεμος στα δημητριακά

Εύθραυστη χαρακτηρίζουν την ανάκαµψη των τιµών των δηµητριακών το τελευταίο διάστηµα οι γνωστές γερµανικές τράπεζες Commerzbank και ABN, στηριζόµενες όσον αφορά το σιτάρι «στα υψηλά επίπεδα αποθεµάτων» και στην εκτίµηση του Αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας ότι η παγκόσµια παραγωγή του ’16-’17 θα διαµορφωθεί στους 727 εκατ. τόνους ξεπερνώντας την κατανάλωση που προβλέπεται λιγότερη από 713 εκατ. τόνους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Καταλαγιάζει ο ούριος άνεμος στα δημητριακά

2
0
Παράλληλα, όσον αφορά το καλαµπόκι, «η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά µόλις για έναν εκατ. τόνους µε αποτέλεσµα τα επίπεδα των αποθεµάτων να πέσουν µόνο ελαφρώς», λέει ο αναλυτής της ABN Frank Rijkers σε ρεπορτάζ του Agrimoney.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, ο «ούριος άνεµος» που είχε φυσήξει στις αγορές των δηµητριακών, κυρίως δε των σιτηρών, οφειλόταν στις καλύτερες από τις αναµενόµενες εισαγωγές από την Κίνα, στην (προσωρινή) πτώση του δολαρίου και στις υψηλότερες τιµές του πετρελαίου.

Θα ηρεµήσει ο ταύρος, λέει η ABNΩστόσο, η τάση του ταύρου (δηλαδή της ανόδου) στις αγορές δηµητριακών, η οποία οδήγησε και σε αύξηση του όγκου των συναλλαγών ίσως ήταν υπερβολική, είπε η ABN, εκτιµώντας ότι οι τιµές του καλαµποκιού, του σιταριού και της σόγιας θα υποχωρήσουν ελαφρώς έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ενδεικτικό της ανόδου είναι ότι τα προθεσµιακά του καλαµποκιού έφτασαν σε 11 µηνών υψηλά, ενώ το σιτάρι έφτασε την προηγούµενη σεζόν στο υψηλότερο σηµείο από τον Νοέµβρη.

Όµως, σύµφωνα µε την ΑΒΝ, οι τιµές των προθεσµιακών καλαµποκιού, του Μαρτίου 2017, στο Σικάγο θα διαµορφωθούν στο τέλος του χρόνου στα 4,15 δολάρια ανά µπούσελ, χαµηλότερα από τα 4,49 δολάρια ανά µπούσελ που ήταν οι αντίστοιχες τιµές στις 15 Ιουνίου.

Παράλληλα, η τράπεζα προβλέπει ότι στο τέλος του έτους οι τιµές των προθεσµιακών του σιταριού, του Μαρτίου 2017, θα είναι περίπου 5 δολάρια ανά µπούσελ, κατά 10% χαµηλότερα από τα 5,42 δολάρια το µπούσελ που ήταν 15 Ιουνίου.



Αναχαίτιση της ανόδου λόγω αποθεµάτων βλέπει η Commerzbank

«Τα υψηλά αποθέµατα είναι κοινό χαρακτηριστικό των αγορών δηµητριακών», λέει η Commerzbank, που υποστηρίζει ότι αυτά µπορεί να ανακόψουν την ανοδική πορεία των τιµών, ακόµα και στις αγορές µε προβλεπόµενες ελλείψεις.

Έτσι, αν και τα προθεσµιακά του σιταριού του Μαρτίου ανέβηκαν από το 5 ετών χαµηλό των 4,43 δολαρίων ανά µπούσελ που ήταν αρχή Μαρτίου, στα 5,42 τώρα, η τράπεζα διαµηνύει ότι η αγορά δεν έχει βρει τη δυναµική της έως τώρα. Κι αυτό λόγω της µεγάλης διαθεσιµότητας σιταριού, που αναµένεται να συνεχιστεί, σύµφωνα µε την τράπεζα, η οποία προβλέπει ότι οι τιµές του σιταριού τους τελευταίους µήνες της σεζόν θα είναι χαµηλότερες από τώρα, στα 5 δολάρια ανά µπούσελ, όπως εκτιµά και η ABN.

Περιορισµό της ανοδικής τάσης των τιµών προβλέπει η Commerzbank και για το καλαµπόκι, που ως το τέλος του έτους εκτιµά ότι θα φτάσει τα 4,20 δολάρια ανά µπούσελ, ενώ τώρα τα προθεσµιακά του ∆εκεµβρίου είναι στα 4,29. Στην εξέλιξη αυτή θα οδηγήσουν τα παγκόσµια αποθέµατα που είναι τώρα σε επίπεδα ρεκόρ, σύµφωνα µε την Commerzbank, αν και η καλλιεργούµενη έκταση στις Η.Π.Α. και οι αποδόσεις αναµένονται µειωµένες.

Σύµφωνα µε την εταιρεία αναλύσεων, Informa, οι φυτεύσεις καλαµποκιού του ‘16 στις Η.Π.Α. είναι στα 92,6 εκατ. στρέµµατα, χαµηλότερα κατά 800.000 και 1 εκατ. στρέµµατα απ’ την πρόβλεψη του Μαΐου και την επίσηµη εκτίµηση του USDA αντίστοιχα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία