BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Συν 3,2% η σιτοπαραγωγή του Καναδά, λέει το USDA

Αυξηµένη κατά 900.000 τόνους ή κατά 3,26% θα είναι τη φετινή σεζόν η παραγωγή σιταριού του Καναδά, αγγίζοντας τους 28,5 εκατ. τόνους από τους 27,6 εκατ. τόνους το 2015/2016, σύµφωνα µε τις προβλέψεις Ιουνίου του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), γεγονός που δεν αφήνει µεγάλα ανοδικά περιθώρια στις τιµές του προϊόντος στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Συν 3,2% η σιτοπαραγωγή του Καναδά, λέει το USDA

1
0
Υπενθυµίζεται ότι τα διεθνή αποθέµατα εξακολουθούν να παραµένουν αυξηµένα σε σηµαντικές χώρες (Καναδά, ΗΠΑ, ΕΕ), ενώ η κατανάλωση του σκληρού σιταριού δεν αυξάνει αντίστοιχα.

Στην αυξηµένη παραγωγή -παρά τη µικρή µείωση των φυτεύσεων- µε βάση το USDA συνέβαλλαν οι καλές καιρικές συνθήκες (ξηρός και ζεστός καιρός κατά τη διάρκεια της άνοιξης και βροχές στα τέλη Μάη) που ευνόησαν την αύξηση των αποδόσεων σχεδόν κατά 5% από την προηγούµενη χρονιά. Έτσι, αναµένεται ότι τα καναδικά σιτάρια θα πιάσουν σε αποδόσεις τα 302 κιλά το στρέµµα έναντι των 288 κιλών το στρέµµα την προηγούµενη σεζόν. Να σηµειωθεί ότι για το 2016/2017 η καλλιεργήσιµη έκταση µε σιτάρια στον Καναδά µειώθηκε κατά 1,6% στα 94,5 εκατ. στρέµµατα σε σχέση µε το 2015/2016, καθώς αρκετοί αγρότες στράφηκαν στα ψυχανθή.

Από την άλλη πλευρά, το USDA σηµειώνει ότι η παραγωγή σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι µειωµένη κατά 1,59% ή κατά 2,51 εκατ. τόνους το 2016/2017 φτάνοντας του 157,50 εκατ. τόνους από το ρεκόρ των 160,01 εκατ. τόνων της προηγούµενης σεζόν. Ωστόσο οι αποδόσεις κατά µέσο όρο θα κινηθούν, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας, στα 587 κιλά το στρέµµα, αυξηµένες κατά 5% από το µέσο όρο των τελευταίων 5 ετών.



Υπερβολική η ανησυχία για τα γαλλικά σιτάρια

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα τέλη Μαΐου µε αρχές Ιουνίου προκάλεσαν ανησυχίες τόσο για την ποσότητα όσο και την ποιότητα των σιτηρών της Γαλλίας και έδωσαν ώθηση των τιµών στο χρηµατιστήριο Euronext για το προϊόν, όπως κατέγραψε την προηγούµενη εβδοµάδα και η Agrenda, αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι ίσως ήταν υπερβολικό αυτό το ανοδικό ξέσπασµα λόγω των καιρικών ανησυχιών. Τελικά, οι αναλυτές του USDA εκτιµούν ότι η παραγωγή σιταριού της Γαλλίας θα παραµείνει αµετάβλητη στους 41,5 εκατ. τόνους, παρά τις εκτιµήσεις για εξάπλωση ασθενειών λόγω του υγρού καιρού και των πληµµυρών. «Για την ώρα, είναι αδιαµφισβήτητη η καλή παραγωγή σιταριού της Γαλλίας, οι αποδόσεις δεν θα είναι µειωµένες. Το µοναδικό πρόβληµα θα είναι η ποιότητα καθώς θα είναι µειωµένα τα επίπεδα πρωτεΐνης», αναφέρουν οι αναλυτές.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία