BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Εγκλωβισμένο στις ανοικτές τιμές το σκληρό σιτάρι

Κίνδυνοι εγκλωβισμού των παραγωγών στην «κινούμενη άμμο» των ανοικτών τιμών, προδιαγράφονται φέτος στο σκληρό σιτάρι, από τη στιγμή που η αγορά δεν έχει καταγράψει με σαφήνεια τα επίπεδα στα οποία κινείται, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει παραδοθεί ήδη στις αποθήκες και τα σιλό των εμπόρων, χωρίς κανείς να βεβαιώνει με ποιο εύρος.

Εγκλωβισμένο στις ανοικτές τιμές το σκληρό σιτάρι

0
0
Η οριακή βελτίωση των τιμών στη διεθνή αγορά κάνει τους αγρότες να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο, την ίδια στιγμή όμως η θέση των αγοραστών ισχυροποιείται και σε πολλές περιπτώσεις τους δίνεται η ευκαιρία να έχουν τον τελευταίο λόγο. Έτσι, αν η διεθνής αγορά στο σκληρό σιτάρι παρουσιάσει σημάδια περαιτέρω βελτίωσης, όλοι θα είναι ικανοποιημένοι, αν όμως επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε, όλο το βάρος θα πέσει στην πλευρά των παραγωγών. Σημειωτέον ότι γκρίνια για τις ανοιχτές τιμές εκφράζεται και από την πλευρά των εμπόρων, απ’ όπου προβάλλεται το γεγονός ότι το ρίσκο που αναλαμβάνουν αυτό τον καιρό είναι πολύ μεγάλο, από τη στιγμή που αγοράζουν ανοικτά και σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεώνονται να φορτώσουν καράβια με κλειστή τιμή, η οποία μάλιστα δεν υπερβαίνει τα 220 ευρώ τον τόνο

«Σωστό κεχριµπάρι» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, τη φετινή παραγωγή των µελών του, δηλώνοντας ότι: «είναι η καλύτερη της τελευταίας 10ετίας, ενώ και ποιοτικώς πάνω από το 50% ανήκει στην Α’ κατηγορία».

«Τα τελευταία χρόνια στην αγορά παρατηρείται το σύνηθες φαινόµενο να αγοράζονται τα προϊόντα χωρίς να δίνονται τιµές και έπειτα από την ολοκλήρωση της συλλογής, αυτές να ανακοινώνονται στους παραγωγούς, χωρίς να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης από µεριάς τους. Η ανάγκη της κινητοποίησης και της οργάνωσής τους κάτω από την “οµπρέλα” των Συνεταιρισµών είναι πιο επιτακτική σήµερα από ποτέ. Φέτος θεωρήσαµε σωστό να αποθηκεύσουµε το σιτάρι και να το πουλήσουµε στον κατάλληλο χρόνο µε βάση τις συνθήκες τις αγοράς», προσθέτει ο πρόεδρος του ΘΕΣγη.  Την ίδια στάση αναµονής κρατά και ο 23χρονος παραγωγός και φοιτητής γεωπονίας Βασίλης Αντωνούλης από τους Αγίους Αναργύρους του ∆ήµου Κιλελέρ, µε τους 130 τόνους σιταριού που αλώνισε, αποθηκευµένους στον ΘΕΣγη



Χαµηλές τιµές σε µεµονωµένους  «Ακούγονται ακόµα και τα 17 λεπτά το κιλό ανοικτά στον παραγωγό. ∆ηλαδή δίνουν 10-11 λεπτά προκαταβολή και µόλις κάτσει η αγορά θα δώσουν µετά τη διαφορά», επισηµαίνει στην Agrenda ο παραγωγός Γιάννης Αλεξούλης από τη Λάρισα και προσθέτει: «Φέτος έχουµε πολύ καλές αποδόσεις που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόµα και τα 500 κιλά το στρέµµα». Πρόκειται για µια αύξηση της τάξης σχεδόν του 43% από την περσινή σεζόν που κατά µέσο όρο έφταναν τα 350 κιλά το στρέµµα.

«∆εν υπάρχει στη Β. Ελλάδα κάποια δυνατή αγροτική ένωση όπως για παράδειγµα στο Βόλο και στη Βοιωτία για να δώσει ξεκάθαρα τιµές και να στηρίξει τους παραγωγούς. Μας έχουν αφήσει έρµαιο στα χέρια των εµπόρων», σηµειώνει ο Βασίλης Γραµµατικόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλαµώνα (Καβάλα)

Σε 10-15 µέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο αλωνισµός και στα Τρίκαλα, όπως µας ενηµερώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω των βροχών. «Κανονικά θα έπρεπε να είµαστε στο 50% αλλά βρισκόµαστε µόλις στο 10-20%», σηµειώνει και προσθέτει: «µέχρι στιγµής έχουµε εξαιρετικές αποδόσεις και ποιότητες αλλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσηµα τιµή»
ΤΩΝ Φ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ & Β.ΠΑΣΧΑΛΗ-ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία