BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Oμάδες και συμβολαιακή ζητά η ζάχαρη μετά το 2017

Άνοδο της τάξης του 30% έχουν σηµειώσει οι διεθνείς τιµές ζάχαρης από τα µέσα Απριλίου καθώς το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης είναι ελλειµµατικό, ενώ την ίδια ώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) οι τιµές παραµένουν σταθερές στο επίπεδο των 433 ευρώ ο τόνος, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις της Κοµισιόν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Oμάδες και συμβολαιακή ζητά η ζάχαρη μετά το 2017

1
0
Ωστόσο, η Rabobank εκτιµά ότι σύντοµα θα µεταδοθεί αυτή η διεθνής ανοδική τάση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς µε τη λήξη των ποσοστώσεων στις 30 Σεπτεµβρίου του 2017, η ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης θα συνδεθεί πιο πολύ µε τη διεθνή και εποµένως οι τιµές του προϊόντος θα είναι πιο επιρρεπής σε διακυµάνσεις

 Όµως, την ίδια ώρα αυξάνεται και το ρίσκο για παραγωγούς και επιχειρήσεις του κλάδου µιας και θα καταργηθεί και η ελάχιστη τιµή αγοράς γεγονός που θα επηρεάσει την παραγόµενη ποσότητα του προϊόντος στα κράτη µέλη της ΕΕ, όπως επισηµαίνει σε πρόσφατη µελέτη που κατήρτισε το Οικονοµικό Ινστιτούτο Γεωργίας και Τροφίµων της Πολωνίας (IERIGZ) για λογαριασµό της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI).

Πιο αναλυτικά, σύµφωνα µε τη µελέτη του IERIGZ η κατάργηση της ελάχιστης τιµής αγοράς (26,29 ευρώ/τόνος) θα επηρεάσει σηµαντικά τη λειτουργία ολόκληρης της βιοµηχανίας ζάχαρης, καθώς ήταν ένα µέσο εγγύησης της κερδοφορίας της καλλιέργειας για τους παραγωγούς. Η κατάργησή της σηµαίνει ότι η βιοµηχανία ζάχαρης δεν θα είναι πλέον υποχρεωµένη να πληρώνει συγκεκριµένο επίπεδο τιµής.  Έτσι, τυχόν χαµηλότερες τιµές θα οδηγήσουν τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τα ζαχαρότευτλα.


Μέτρα αγοράς και συµβόλαιαΕποµένως, λόγω της µεγαλύτερης σύνδεσης µε τη διεθνή αγορά και της κατάργησης της εγγυηµένης τιµής χρειάζονται -σύµφωνα µε τη µελέτη- να συµπεριληφθούν µέτρα αγοράς που θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή παραγωγή ζάχαρης, όπως  τα εξής:  ιδιωτική αποθεµατοποίηση, παρακολούθηση της αγοράς (κάτι αντίστοιχο γίνεται και στην αγορά γαλακτοκοµικών µε το Παρατηρητήριο Γάλακτος) για την αποφυγή κρίσεων, δράσεις προώθησης στην αγορά της ΕΕ και σε τρίτες χώρες

Επιπλέον, µε βάση τη µελέτη, ενισχυτικά προς τη σταθεροποίηση του τοµέα θα λειτουργούσε η υποχρεωτική συµβολαιακή γεωργία στη ζάχαρη και η περαιτέρω οργάνωση σε Οµάδες των τευτλοπαραγωγών.   
Τέλος, οι ερευνητές του IERIGZ επεξεργάστηκαν 3 σενάρια σχετικά µε το τι θα γίνει στην αγορά ζάχαρης µετά την κατάργηση των ποσοστώσεων για το προϊον στην ΕΕ το 2017 και σύµφωνα µε αυτά
 Ά σενάριο: Σταθερές τιµέςΟι διεθνείς τιµές µακροπρόθεσµα θα διατηρηθούν περίπου στα επίπεδα των 350 ευρώ/τόνο. Αυτό σηµαίνει ότι στην αγορά της ΕΕ οι τιµές δεν θα ξεπεράσουν τα 400 ευρώ τον τόνο και η παραγωγή ζάχαρης θα είναι επικερδής µόνο στις αποδοτικές και ανταγωνιστικές περιοχές, οπότε θα πιεστεί η ευρωπαϊκή βιοµηχανία ζάχαρης να αναδιαρθρωθεί.
Β’ σενάριο: Πτώση τιµώνΑύξηση προσφοράς που θα σηµάνει πτώση τιµών στη διεθνή αγορά , στα 250 ευρώ/τόνος, και ως αποτέλεσµα θα πιεστούν και οι αντίστοιχες τιµές στην ΕΕ. Θα χρειαστεί εκ βάθρων αναδιάρθωση της βιοµηχανίας ζάχαρης στην ΕΕ. Η παραγωγή ζάχαρης θα µειωθεί στους 16 εκατ. τόνους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσµα µεγαλύτερες ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Γ’ Σενάριο: Αύξηση τιµώνΘα αυξηθούν οι διεθνείς τιµές (500 ευρώ/τόνος) λόγω της µειωµένης προσφοράς ή της βελτίωσης της συνολικής οικονοµικής κατάστασης. Η παραγωγή ζάχαρης της ΕΕ θα αυξηθεί (18,7 εκατ. τόνοι).
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία