BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ανοδικά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Σηµαντικά αυξηµένη από πέρυσι είναι η φετινή ροή προς το εξωτερικό ελληνικών φρούτων και λαχανικών, τα οποία πλέον καταλαµβάνουν µεγαλύτερο µερίδιο στα ράφια των ξένων σούπερ µάρκετ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε ο Incofruit Hellas, το πρώτο πεντάµηνο του 2016 οι εξαγωγές των νωπών φρουτολαχανικών αυξήθηκαν σε ποσοστό 49,1% σε όγκο σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας τους 718.992 τόνους, και κατά 26% σε αξία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Ανοδικά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

1
0
Μάλιστα, οι εξαγωγές των φρούτων εκτοξεύθηκαν σε όγκο, κατά 54,6% περισσότερο από πέρυσι, και κατά 31,0% παραπάνω σε αξία, µε ναυαρχίδα τα λεµόνια, που οι εξαγωγές τους ανέβηκαν σε ποσοστό 1.241,3% σε αξία και 1.058,3% σε τόνους. Η τεράστια αύξηση οφείλεται στην αυξηµένη ζήτηση που είχε το προϊόν λόγω της µειωµένης σοδειάς σε άλλες λεµονοπαραγωγικές χώρες, που υπέστησαν ζηµιές.

Εδώ να τονιστεί ότι η µεγαλύτερη αύξηση στην αξία σε σχέση µε την αύξηση στην ποσότητα των φετινών εξαγωγών λεµονιών καταδεικνύει ότι οι παράγοντες του κλάδου -παραγωγοί, έµποροι, εξαγωγείς- επωφελήθηκαν από την υψηλή ζήτηση που είχε το προϊόν στο εξωτερικό διαθέτοντάς το στις υψηλότερες δυνατές τιµές, λέει στην Agrenda ο ειδικός Σύµβουλος του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Εξαγωγής ∆ιακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυµών, Incofruit Hellas.

Σε αντίθεση µε τα λεµόνια, ειδικά τους τελευταίους 2 µήνες, τα πορτοκάλια διακινούνται ατυποποίητα, κατευθείαν απ’ το χωράφι κυρίως προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, µε τη µεσοσταθµική τιµή εξαγωγής να έχει µειωθεί από την περσινή σεζόν. Κι αυτό καθώς η χρονιά ήταν όψιµη για τα Μέρλιν και τις Ναβαλίνες, µε αποτέλεσµα και τα Βαλέντσια να µην έχουν απορροφηθεί την κανονική εξαγωγική περίοδο, επισηµαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.



Εκτός από την αύξηση στα χειµερινά φρούτα, τα πρώτα στοιχεία για τις εξαγωγές θερινών φρούτων δείχνουν αύξηση –τα βερίκοκα, µάλιστα, 78,6%-, µε εξαίρεση τα κεράσια, που έχουν αρνητικό πρόσηµο λόγω της µειωµένης φετινής παραγωγής.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, λόγω της πρωιµότητάς µας φέτος έχουµε κατακτήσει ράφια ανταγωνιστών µας στα σούπερ µάρκετ σε κύριες καταναλωτικές αγορές και καθώς η ροή των εξαγωγών µας βαίνει ανοδικά, εκτιµούµε ότι αν εξακολουθήσουµε να έχουµε τροφοδότηση, µέχρι το τέλος του χρόνου οι εξαγωγές θα υπερβούν σε όγκο τους 1,5-1,6 εκατ. τόνους νωπά φρούτα των οποίων η αξία αναµένεται να υπερβεί τα 2 δις ευρώ. Υπενθυµίζει ότι το 2015 η αξία των εν λόγω εξαγωγών ήταν γύρω στο 1,85 δις ευρώ.

Όσον αφορά τις εξαγωγές λαχανικών, αυτές αυξήθηκαν κατά 13,5% σε αξία και σε ποσοστό 30,2% κατ’ όγκο, µε πρωταγωνιστή την ντοµάτα, που αυξήθηκε κατά 37,0 κατ’ όγκο.  Από την άλλη, οι εισαγωγές λαχανικών µειώθηκαν, σε αντίθεση µε τις εισαγωγές φρούτων, που ανέβηκαν ελαφρώς και δη τροπικών, µήλων και αχλαδιών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία