BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ρεβίθια και φασόλια ακολουθούν το δρόμο της φακής

Το δρόµο της αύξησης των εκτάσεων, όπου «βάδιζε» εδώ και πάνω από µία 10ετία η καλλιέργεια της φακής, «ακολουθούν» τα τελευταία 3 έτη τα ρεβίθια και τα µέτρια φασόλια, µε χρονιά-ορόσηµο τη φετινή, που παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αύξηση σ’ όλα τα όσπρια λόγω του ότι λαµβάνουν απ’ το 2015 συνδεδεµένη ενίσχυση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Ρεβίθια και φασόλια ακολουθούν το δρόμο της φακής

3
0
Έτσι, αν και οι εκτάσεις όσον αφορά τις φακές είχαν µια αυξητική πορεία από το 2004 στο θεσσαλικό κάµπο, το βασικότερο κέντρο της καλλιέργειας, καθώς οι φακές έχουν τη µεγαλύτερη ζήτηση ανάµεσα στα όσπρια και οι σιτοπαραγωγοί είχαν αντιληφθεί τα οφέλη που προσδίδουν στα χωράφια, τα τελευταία έτη, η αύξηση παρατηρείται και στα ρεβίθια και τα φασόλια. Εδώ να σηµειωθεί ότι το κόστος παραγωγής για τα ρεβίθια είναι διπλάσιο σε σχέση µε τις φακές.

Συγκεκριμένα, «το κόστος για το ρεβίθι κυµαίνεται µεταξύ 100 και 110 ευρώ το κιλό, ενώ για τις φακές µεταξύ 80 και 85 λεπτών το κιλό συµπεριλαµβανοµένου του αλωνιστικού κόστους όσον αφορά ιδιόκτητα χωράφια», υπολογίζει ο παραγωγός από τη Λάρισα, Αντώνης Αντωνιάδης, που συµπληρώνει ότι ο σπόρος για το ρεβίθι είναι ακριβότερος. Βέβαια, το ρεβίθι λόγω και της µικρότερης προσφοράς του στην Ελλάδα σε σχέση µε τις φακές έχει υψηλότερες τιµές απ’ τις τελευταίες. 

Ειδικότερα, οι τιµές παραγωγού για το ρεβίθι κατά µέσο όρο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας διαµορφώθηκαν στα 0,90-1 ευρώ το κιλό, µε κάποιες ποσότητες να έχουν µείνει στις αποθήκες προκειµένου να διατεθούν τον Σεπτέµβριο, όπως συνηθίζεται. Σηµειωτέον ότι πέρυσι οι αντίστοιχες τιµές ήταν λίγο υψηλότερες, στα 1-1,10 ευρώ το κιλό. Βέβαια, φέτος οι αποδόσεις για τα ρεβίθια ήταν πολύ καλές, όπως είχε γράψει η Agrenda και σε προηγούµενο δηµοσίευµα, στα 170 κιλά το στρέµµα όσον αφορά τις ξηρικές καλλιέργειες και στα 250 όσον αφορά τις ποτιστικές.

Από την άλλη, οι τιµές παραγωγού για τις φακές, η συγκοµιδή των οποίων έχει τελειώσει εδώ και πάνω από έναν µήνα, ήταν φέτος στα 65-70 λεπτά το κιλό, κατά 5-10 λεπτά παραπάνω από την προηγούµενη χρονιά.
Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι είχαν µπει λιγότερα στρέµµατα σχεδόν σε όλες τις περιοχές, καθώς οι παραγωγοί προτίµησαν να αυξήσουν την έκταση του βίκου, που είχε ιδιαίτερη ζήτηση το 2014. Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα, οι έµποροι πέρυσι να αναγκαστούν να εισάγουν προϊόν απ’ τον Καναδά σε υψηλές τιµές.

Όσον αφορά τις εκτάσεις για το µέτριο φασόλι, λόγω των πολύ καλών τιµών του πριν µία τριετία (το ’13-’14, για παράδειγµα, οι τιµές παραγωγού ήταν 1,40-1,50 ευρώ το κιλό), έχουν αυξηθεί από το ’14-’15 µε αποτέλεσµα να πέσουν οι τιµές για τους παραγωγούς, που πέρυσι έφτασαν και τα 0,80 ευρώ το κιλό για ορισµένες ποσότητες στη Λάρισα. Βέβαια, οι αποδόσεις πέρυσι ήταν πολύ καλές, στα 250-300 κιλά το στρέµµα.

«Το φασόλι απολαµβάνει σταθερής ζήτησης και λόγω και της συνδεδεµένης από πέρυσι και των πολύ καλών τιµών πριν µία τριετία, οι καλλιεργητές απ’ το ’14 προχωρούν σε αύξηση των εκτάσεων, µε αποτέλεσµα να πέσουν οι τιµές», λένε οι παραγωγοί. Όπως προσθέτουν, «η µείωση στις τιµές παρατηρείται και στο ρεβίθι και τις φακές, καθώς «µπήκαν» πολλοί που δεν ήταν έµπειροι επαγγελµατίες και δίνανε τα προϊόντα στον πρώτο έµπορο που τα ζήταγε».  



Σταθερά στις εκτάσεις το λαθούρι και τα φασόλια Πρεσπών

Πάνω από 38% έχουν αυξηθεί πανευρωπαϊκά σε σχέση µε πέρυσι τα φετινά στρέµµατα µε ψυχανθή στην Ε.Ε., συµπεριλαµβανοµένων των φασολιών, λόγω της ένταξής τους στις συνδεδεµένες, σύµφωνα µε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό παρατηρείται και στην Ελλάδα, µε εξαίρεση τα φασόλια Πρεσπών, που καλύπτουν το µεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών φασολιών και το λαθούρι, απ’ το οποίο γίνεται η φάβα.

Όσον αφορά τα πρώτα, δεν υπάρχει άλλη έκταση που θα µπορούσε να καλλιεργηθεί, όπως µας λένε οι παραγωγοί, ενώ όσον αφορά το λαθούρι, η ζήτησή του είναι µειωµένη. Έτσι, οι εκτάσεις του είναι στο 1/4 της φακής, στα 15.000 στρέµµατα.

Η φετινή σεζόν για τα φασόλια Πρεσπών έχει εξελιχθεί καλά, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών, λέει στην Agrenda ο Νίκος Στεργίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού, Πελεκάνος

Σηµειωτέον ότι πέρυσι η µείωση στην παραγωγή έφτασε το 80% µιας κανονικής χρονιάς λόγω του χαλαζιού αρχές Αυγούστου, µε αποτέλεσµα οι τιµές να φτάσουν και τα 3 ευρώ το κιλό για τους ελέφαντες.

Το µεγαλύτερο πρόβληµα στα ψυχανθή είναι η οροβάγχη, η οποία στις φακές έχει εµφανιστεί τα τελευταία 3 έτη, µε αποτέλεσµα φέτος, για παράδειγµα, ορισµένοι παραγωγοί, να χάσουν το 1/3 της σοδειάς τους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία