BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αυτοτροφοδοτούμενο το ράλι στο βαμβάκι

Εδώ και δύο εβδοµάδες το βαµβάκι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των αναλυτών που ασχολούνται µε τα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων. Οι τιµές έχοντας σπάσει ένα µακροχρόνιο επίµονο εύρος, ολοένα αυξάνονται και το ερώτηµα πλέον είναι που θα βρεθεί η νέα ισορροπία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Αυτοτροφοδοτούμενο το ράλι στο βαμβάκι

0
0
Οι µνήµες από τα ξέφρενα, κερδοσκοπικά και µη, ράλι παλαιότερων ετών είναι ακόµα νωπές κι ως αποτέλεσµα οι παράγοντες του κλάδου είναι ενθουσιασµένοι µεν, αλλά και µουδιασµένοι καθώς δεν ανέµεναν αυτή την ανοδική αντίδραση. Σε τέτοιες περιπτώσεις η χάραξη συγκεκριµένης στρατηγικής ενέχει κινδύνους.

Για την καλύτερη εκτίµηση της πορείας των τιµών οι αναλυτές προσπαθούν κατά κάποιον τρόπο να «βαφτίσουν» το πρόσφατο ράλι κερδοσκοπικό είτε στηριζόµενο σε θεµελιώδη της φυσικής αγοράς. Συνήθως, σε παρόµοια διλήµµατα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη µέση. Τα θεµελιώδη στοιχεία είναι εδώ και καιρό αναµφισβήτητα ενθαρρυντικά για το βαµβάκι, το οποίο παρουσιάζεται έλλειµµα παραγωγής σε σχέση µε την παγκόσµια κατανάλωση, ενώ αρχικά και τελικά αποθέµατα µειώνονται σταδιακά.

Τους τελευταίους µήνες όλες οι εκθέσεις παγκόσµιας προσφοράς και ζήτησης βάµβακος που ανακοινώθηκαν από το Αµερικανικό υπουργείο γεωργίας USDA χαρακτηρίζονταν ως υποστηρικτικές προς τις τιµές, µε αποτέλεσµα το βαµβάκι να ανεβάζει σταδιακά ρυθµούς και να µεταπηδά σε υψηλότερο εύρος τιµών, χωρίς όµως να έχει υπερβάλει.






Υπάρχουν οι βάσεις στη φυσική αγορά Στην τελευταία έκθεση, αν και τα νέα ήταν σχεδόν αναµενόµενα, οι αναλυτές στάθηκαν ιδιαίτερα στη µείωση των τελικών αποθεµάτων στην Κίνα κατά 3 εκατ. δέµατα. Στο παρελθόν είχε τονιστεί η κερδοσκοπία στο χρηµατιστήριο της Κίνας (γράφηµα 1), φαίνεται όµως πως υπήρχε και µια βάση στη φυσική της αγορά.

Συνοψίζοντας, οι κυριότερες ειδήσεις της πρόσφατης έκθεσης ήταν οι εξής
  •   Αύξηση της κατανάλωσης ίνας από τα κινεζικά κλωστήρια κατά 1,6 εκατ. δέµατα. Παράλληλα σηµειώθηκε αύξηση και στην παγκόσµια κατανάλωση ίνας, κάτι που είχαµε να δούµε από το 2012.
  •   Η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1 εκατ. δέµατα, αλλά µειώθηκε η παγκόσµια παραγωγή λόγω προβληµάτων σε Ινδία και Πακιστάν, γεγονός που αναµένεται να τονώσει τις εξαγωγές της αµερικανική σοδειάς.
  •   Τα τελικά αποθέµατα της νέας σεζόν µειώθηκαν κατά 3,5 εκατ. δέµατα εκ των οποίων τα 3 εκατ. ανταποκρίνονται στην Κίνα.

Είναι γεγονός ότι εδώ και εβδοµάδες η Κινεζική κυβέρνηση ρευστοποιεί επιτυχώς τα κρατικά της αποθέµατα, τα οποία είχαν φτάσει σε σηµείο ρεκόρ. Το θετικό είναι πως παρά την ανοδική πορεία των τιµών οι νέες δηµοπρασίες αποθεµάτων βρίσκουν αγοραστές και µάλιστα σχετικά άµεσα, καθώς περίπου 30.000 τόνοι πωλούνται σε ηµερήσια βάση.

Η εικόνα των νέων σοδειών  Το φαινόµενο των µειωµένων εκτάσεων είναι παγκόσµιο. Αν εξαιρέσουµε τους Αµερικανούς παραγωγούς που επέστρεψαν στο βαµβάκι, αυξάνοντας τα στρέµµατά τους κατά 17%, στις υπόλοιπες βασικές χώρες παραγωγής οι εκτάσεις είναι µειωµένες, υπέρ εναλλακτικών καλλιεργειών.

Στο Πακιστάν και την Ινδία η µείωση φτάνει το 10%. Βέβαια, εφόσον ο καιρός βοηθήσει, µπορεί να καλυφθεί η διαφορά µε καλύτερες αποδόσεις στο χωράφι. Για την ώρα όµως οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, οπότε η εκτίµηση για τις παραγωγές δυσχεραίνει. Στην Κίνα, επίσης, η νέα παραγωγή εκτιµάται 8% µικρότερη από πέρυσι. Εφόσον συνυπολογίσουµε την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης, προκύπτει έλλειµµα της τάξεως των 3 εκατ. τόνων, τα οποία θα καλυφθούν λογικά από τα κρατικά αποθέµατα και λιγότερο από νέες εισαγωγές.

Η νέα παραγωγή στη Βραζιλία, που ανήκει στο νότιο ηµισφαίριο, είναι ιδιαίτερα προβληµατική στη Μπάια µε τις αποδόσεις να έχουν µειωθεί κατά 45%. Στο Ουζµπεκιστάν η παραγωγή δείχνει παρόµοια µε την περσινή, ενώ στην Τουρκία λογικά θα είναι αυξηµένη σχεδόν 15%


Έκλεισαν τιμή ήδη 20.000 τόνοι σύσπορο
Το θετικό κλίµα στη χρηµατιστηριακή αγορά έχει περάσει και στη σοδειά µας µε τις τιµές να ενισχύονται. Η ελληνική καλλιέργεια έχει ακόµα ένα πλεονέκτηµα, αυτό της πρώτης συγκοµιδής του βόρειου ηµισφαιρίου. Μπορούµε δηλαδή να καλύψουµε ένα κενό που υπάρχει στην παγκόσµια αγορά τον Σεπτέµβριο-Οκτώβριο, µέχρι να γίνουν διαθέσιµες οι µεγάλες παραγωγές (Ινδία, ΗΠΑ, Κίνα). Σηµειωτέον ότι η βραζιλιάνικη παραγωγή είναι προβληµατική και µειωµένη από πέρυσι. Προς το παρόν έχουν πωληθεί σχεδόν 40.000 τόνοι από τη νέα µας σοδειά βάσει χρηµατιστηρίου (συµβόλαια ∆εκεµβρίου). Από τη συνολική ποσότητα σχεδόν τα µισά έχουν ήδη κλειστεί σε τιµή, καθώς οι εκκοκκιστές έδιναν εντολές για φιξάρισµα όσο η αγορά ενισχυόταν. Ως αποτέλεσµα ο κύριος όγκος των συµβολαίων κλείστηκαν στα 70-74 σεντς (δηλαδή µε σηµερινό δολάριο 1,39-1,47 ευρώ το κιλό)

Εξάλλου, για πρώτη φορά υπήρξε κινητικότητα για κατοχύρωση των υψηλών τιµών σύσπορου που αντιστοιχούν σε αυτά τα επίπεδα, µε προκαθορισµό της τιµής και από µέρους των αγροτών.

Φυσικά αυτά τα επίπεδα δηµιουργούν υψηλές προσδοκίες στα σύσπορα κι εφόσον δεν διορθώσει σηµαντικά το χρηµατιστήριο ή δεν µειωθεί το δολάριο έναντι του ευρώ, είναι σίγουρο ότι οι τιµές θα είναι σαφώς βελτιωµένες από πέρυσι. Ας ελπίσουµε και οι αποδόσεις να είναι αυξηµένες. Η λογική λέει πάντως ότι το βαµβάκι θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη τη νέα σεζόν

Μετά από μια διετία ψάχνει ισορροπία στα 75 σεντς

Στη χώρα µας τα στρέµµατα είναι µειωµένα περίπου 15%, ενώ σε ορισµένα χωριά η εικόνα είναι απογοητευτική µε τις εκτάσεις να έχουν µειωθεί άνω του 25%. Βέβαια, εφόσον βοηθήσει ο καιρός το καλοκαίρι ενδέχεται να καλυφθεί µέρος της µείωσης και η τελική παραγωγή να µην είναι τόσο µακριά από τα φετινά µεγέθη.

Φαίνεται, λοιπόν, µια έλλειψη διαθεσιµότητας ίνας από τον Ιούλιο µέχρι ίσως και τον Νοέµβριο, όπου βγαίνουν στην αγορά προς φόρτωση τα βαµβάκια του βορείου ηµισφαιρίου. Η έλλειψη αυτή αποτυπώνεται ιδιαίτερα στις χώρες της Άπω Ανατολής, όπου εδρεύει η πλειονότητα των κλωστηρίων. Όλα το προαναφερόµενα θεµελιώδη στοιχεία, µε κορυφαίο την πρόσφατη όρεξη των Κινέζων για βαµβάκι, πυροδότησαν τη χρηµατιστηριακή αγορά, η οποία φαινόταν πως ήθελε να δοκιµάσει τα µακροχρόνια υψηλά της.

Σε τέτοιες συνθήκες τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ενεργοποιούνται σχεδόν αυτόµατα και φυσικά τροφοδοτούν την αγορά µε τις συνεχόµενες αγορές τους στο χρηµατιστήριο, ποντάροντας φυσικά στην άνοδο. Ως αποτέλεσµα, όπως φανερώνει και το γράφηµα, το βαµβάκι «έσπασε» τεχνικά ένα διετές εύρος τιµών (χονδρικά µεταξύ 60-65 σεντς) και πλέον προσπαθεί να βρει την ισορροπία του µεταξύ των 72 και 75 σεντς ανά λίµπρα.

Βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τη νέα ισορροπία του είναι η φυσική αγορά. Οι κερδοσκόποι βοήθησαν την αγορά να ενισχυθεί και τώρα χρειάζεται ζήτηση από τα κλωστήρια ώστε να εµπεδωθούν αυτά τα επίπεδα. Μάλοστα, µέχρι τα τέλη της προηγούµενης εβδοµάδας τόσο οι εµπορικοί οίκοι όσο και τα κλωστήρια παρουσίαζαβ κάποιο σηµαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά τις τελευατίες ηµέρες η ζήτηση έχει κάπως ατονήσει, κάτι που οφείλεται σε άρνηση των κλωστηρίων να ακολουθήσουν το ράλι. Χρειάζονται ακόµα ορισµένες µέρες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ θεωρείται φυσιολογικό µετά το απότοµο ράλι να δούµε στην αγορά µια µικρή διόρθωση στα πλαίσια της αφοµοίωσης του νέου επίπεδου τιµών


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία