BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Εμφανώς αυξημένη η ζήτηση για τα συμπύρηνα ροδάκινα

Αυξηµένη ζήτηση γνωρίζουν τα φετινά συµπύρηνα ροδάκινα, ακόµα και από την περσινή σεζόν, που η παραγωγή ήταν για 2η χρονιά µειωµένη και το ενδιαφέρον από πλευράς βιοµηχανιών είχε εκδηλωθεί τρεις εβδοµάδες πριν από την έναρξη της συγκοµιδής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Εμφανώς αυξημένη η ζήτηση για τα συμπύρηνα ροδάκινα

3
0
Έως τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές, την Πέµπτη 21 Ιουλίου, δεν είχαν ανακοινωθεί από τη βιοµηχανία τιµές, που αναµένονταν την Παρασκευή 22 Ιουλίου, και ακουγόταν ότι οι τιµές αυτές θα είναι στα 30 λεπτά για τις ποσότητες που έχουν ήδη παραδοθεί και γι’ αυτές που θα παραδοθούν έως το τέλος Ιουλίου και στα 33 λεπτά για αυτά που θα παραδοθούν από αρχή Αυγούστου έως το τέλος της συγκοµιδής. Σηµειωτέον ότι οι τελευταίες τιµές αναφέρονται και στις ποσότητες που προέρχονται από τις πεδινές περιοχές και σ’ αυτές που παράγονται στις ορεινές, σε αντίθεση µε πέρυσι που οι τιµές για τα όψιµα ήταν στα 30-31 λεπτά το κιλό για τις πεδινές περιοχές και στα 35-40 για τις ορεινές

 

Βέβαια, αν και οι παραπάνω τιµές είναι σχετικά καλές για τους παραγωγούς, «σε περίπτωση που ο ΕΛΓΑ δεν αποζηµιώσει, θα καλύψουν οριακά το κόστος», επισηµαίνουν καλλιεργητές απ’ τη Βέροια, δεδοµένου ότι «η µείωση της παραγωγής υπολογίζεται στο 50-60%», εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. Όπως επισηµαίνει, ακόµα δεν έχουν έρθει γεωπόνοι να εκτιµήσουν τις ζηµιές από την παγωνιά και το χαλάζι.

Λόγω της µειωµένης παραγωγής η ζήτηση φέτος φαίνεται ότι είναι µεγαλύτερη από την περσινή σεζόν, καθώς «ό,τι µαζεύεται, το παίρνουν κατευθείαν», λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί, συµπληρώνοντας ότι οι έλεγχοι δεν είναι τόσο αυστηροί όσο άλλες χρονιές και οι παραδόσεις γίνονται ευκολότερα.

Σηµειωτέον ότι οι παραγωγοί µιλάνε για πρωτοφανή καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τιµών, καθώς τώρα έχει τελειώσει η συγκοµιδή της ποικιλίας Κατερίνα, που ξεκίνησε πριν 3 εβδοµάδες και αρχίζει η συγκοµιδή των επόµενων ποικιλιών (Loader, Fortuna, A37). «Άλλες χρονιές ξέραµε πόσο θα πάνε οι τιµές απ’ το ξεκίνηµα της συγκοµιδής και ειδικά τέτοια περίοδο, ενώ φέτος δίναµε για µεγάλο διάστηµα µε ανοιχτές τιµές, κάτι, που έγινε, και όσον αφορά άλλες καλλιέργειες», τονίζουν.

Εδώ να σηµειωθεί ότι και οι παράγοντες από την πλευρά των βιοµηχανιών κοµπόστας υπογραµµίζουν ότι οι πρώτες συµφωνίες µε τους πελάτες του εξωτερικού κλείστηκαν την προηγούµενη εβδοµάδα, ενώ άλλες χρονιές αυτές είχαν κλείσει µε την έναρξη της συγκοµιδής. «Αν και απ’ τα µέσα Ιουνίου έχουν ζητήσει προσφορές, µέχρι πριν µια εβδοµάδα, δεν είχε γίνει καµία εµπορική πράξη», προσθέτουν.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία