BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Δεν υπάρχουν υπαίθριες ντομάτες, στα ύψη οι τιμές

Σε τιµές που κυµαίνονται µεταξύ 0,70 και 1 ευρώ το κιλό βρίσκονται την τελευταία εβδοµάδα οι υπαίθριες ντοµάτες µετά την κάµψη που είχαν το προηγούµενο διάστηµα, που πιέστηκαν απ’ την εισαγωγή πολωνικών. Βέβαια, οι παράγοντες του κλάδου ανησυχούν ότι είναι θέµα ηµερών να ξανασυµβεί το φαινόµενο της προηγούµενης εβδοµάδας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Δεν υπάρχουν υπαίθριες ντομάτες, στα ύψη οι τιμές

1
0
Να σηµειωθεί ότι οι τιµές για την υπαίθρια ντοµάτα βρίσκονται στα παραπάνω υψηλά επίπεδα λόγω και της µείωσης της φετινής παραγωγής, καθώς αφενός η καλλιεργούµενη έκταση φέτος είναι µειωµένη, αφετέρου το Tuta Absoluta προκάλεσε ζηµιές σε πολλές περιοχές, µε τους παραγωγούς εκεί να κάνουν λόγο για πολύ άσχηµη χρονιά.

Στην Πελοπόννησο αυτή την περίοδο οι τιµές για τους παραγωγούς είναι στα 0,70-1 ευρώ το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα. Εκεί η φετινή καλλιεργούµενη έκταση είναι µικρότερη, ενώ οι υψηλές θερµοκρασίες και οι προσβολές απ’ το Tuta Absoluta προκάλεσαν ποιοτικά προβλήµατα σε µέρος της καλλιέργειας.

Και στην Πρέβεζα λόγω της µειωµένης φετινής παραγωγής και της απουσίας από την αγορά εισαγόµενων οι τιµές για τους παραγωγούς φτάνουν και το 1 ευρώ το κιλό, από τα 0,55-0,60 που ήταν την προηγούµενη εβδοµάδα. Όπως είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας, ∆ηµήτρης Καββαδάς, ενώ κανονικά η παραγωγή του Συνεταιρισµού ήταν 1-1,5 εκατ. κιλά, φέτος δεν παρήχθησαν ούτε 300.000 λόγω των ζηµιών απ’ το Tuta και της απόφασης φέτος των παραγωγών να µειώσουν την έκτασή τους προκειµένου να αποφύγουν την ιδιαίτερα ζηµιογόνα γι’ αυτούς περσινή σεζόν.




Στον αντίποδα, στην Καστοριά, που τώρα βρίσκεται στην αρχή της συγκοµιδής και δεν έχουν παρατηρηθεί µεγάλες ζηµιές, θεωρούν ότι φέτος θα είναι µία απ’ τις καλύτερες σεζόν (έως τον Αύγουστο-Σεπτέµβριο) λόγω των µειωµένων διαθέσιµων ποσοτήτων. «Οι τιµές πώλησης της έξτρα ντοµάτας είναι στα 80-90 λεπτά από 70 που ήταν την προηγούµενη εβδοµάδα», σηµειώνει ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ Α.Ε., ∆ηµοσθένης Μωυσίδης, προσθέτοντας ότι για τους παραγωγούς οι τιµές θα πάνε 15-17 λεπτά παρακάτω. Στην περιοχή λόγω ενός παγετού που είχε σηµειωθεί νωρίς η καλλιέργεια οψίµισε φέτος δεδοµένου ότι κανονικά τέτοια εποχή είχε µαζευτεί το 40-50%.

Έλλειψη παρατηρείται και στην αγορά βιολογικής ντοµάτας εξαιτίας των ζηµιών που υπέστη. Μάλιστα, φέτος τα συµπτώµατα ήταν διαφορετικά απ’ τα προηγούµενα έτη, λένε στην Agrenda παραγωγοί και γεωπόνοι. Ως εκ τούτου, οι τιµές για τις καλές ντοµάτες είναι στο 1-1,30 ευρώ το κιλό, υπογραµµίζουν παραγωγοί βιολογικών προϊόντων απ’ τον Ορχοµενό Βοιωτίας. Ωστόσο, όπως τονίζουν, δεδοµένων των ζηµιών η χρονιά δεν µπορεί να χαρακτηριστεί σε καµία περίπτωση καλή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία