BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πιέζεται πάλι η Σουλτανίνα που ωριμάζει μαζεμένη φέτος

Μπροστά σε µία όχι ιδιαίτερα καλή χρονιά βρίσκονται οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς επιτραπέζιου σταφυλιού στην Ελλάδα. Κι αυτό καθώς παρατηρήθηκε µεγάλη προσφορά Superior από την ανταγωνιστική Ισπανία όπου µπήκαν στην παραγωγή καινούριες φυτεύσεις της εν λόγω ποικιλίας, που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Πιέζεται πάλι η Σουλτανίνα που ωριμάζει μαζεμένη φέτος

16
0
Αυτά τώρα είναι υπερώριµα και διατίθενται σε τιµές προσφοράς πιέζοντας τα ελληνικά Thompson Seedless (σουλτανίνα) που µαζεύονται αυτό το διάστηµα σε Κόρινθο και Κρήτη. Ενδεικτικό είναι ότι σε κάποιους εξαγωγείς απ’ την Κόρινθο έχουν γίνει παραγγελίες για την τελευταία ποικιλία στα 55-75 λεπτά το κιλό αναλόγως την ποιότητα, ενώ άλλες σεζόν οι αντίστοιχες τιµές ξεκινούσαν από τα 75 λεπτά το κιλό. Εδώ να σηµειωθεί ότι στις χαµηλότερες από πέρυσι τιµές οδήγησε και η υποτίµηση της λίρας έναντι του ευρώ µετά την απόφαση της Αγγλίας για αποχώρηση από την Ε.Ε.

Αρκετές ποσότητες µαράθηκαν, ειδικά σε πρώιµες περιοχές της Κορινθίας λόγω της έλλειψης νερού και οι αποδόσεις είναι µειωµένες κατά 30-40% σε σχέση µε µία κανονική σεζόν, υπογραµµίζουν γεωπόνοι και παραγωγοί. «Με λιγότερα κιλά και την ίδια στην καλύτερη περίπτωση τιµή από πέρυσι, η σεζόν δεν είναι ευνοϊκή για εµάς, κάτι που φάνηκε όταν άρχισε η συγκοµιδή», επισηµαίνει ο παραγωγός από την Κορινθία Σωτήρης Αργυρόπουλος. Όπως προσθέτει, οι τιµές για τους παραγωγούς ξεκινούν από τα 45-50 λεπτά το κιλό και φτάνουν έως τα 80 λεπτά για την καλύτερη ποιότητα.




Και στην Κρήτη οι τιµές στους παραγωγούς για την ποιοτικότερη σουλτανίνα είναι 80 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν 1,10. Στο νησί συνέπεσε η συγκοµιδή από όλες της ζώνες παραγωγής (υπερπρώιµη, πρώιµη, µεσοπρώιµη, όψιµη) λόγω των υψηλών θερµοκρασιών, κάτι το οποίο «δεν έχει παρατηρηθεί πάλι τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Οµάδας Αµπελουργών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης. Μάλιστα, κάποιες περιοχές µεσοπρώιµες-όψιµες φέτος τρυγήθηκαν πρώτη φορά πριν τις 25 Αυγούστου. Όπως εκτιµά ο κ. Χιλετζάκης, η σεζόν θα τελειώσει περίπου σε 10 ηµέρες, νωρίτερα από άλλες σεζόν που τελείωνε µετά τις 10 Σεπτέµβρη, γεγονός αρνητικό, καθώς στα µέσα Αυγούστου η ζήτηση από τις ξένες αγορές είναι χλιαρή για το προϊόν, το οποίο έχει καλύτερη ζήτηση για παράδειγµα στη Γερµανία το Σεπτέµβρη.

Επίσης, φέτος οι εξαγώγιµες ποσότητες της Κρήτης είναι οι µισές σε σχέση µε την περσινή σεζόν καθώς λόγω και της ξηρασίας πολλά σταφύλια δεν έχουν πάρει το ασπροπράσινο χρώµα που ζητάνε οι αγορές.

Την ίδια στιγµή, στην Καβάλα, όπου η σουλτανίνα ξεκινάει αρχές Σεπτέµβρη, τα πρώιµα Victoria, που και τα προηγούµενα χρόνια δεν έπιαναν πολύ υψηλές τιµές, πωλούνται απ’ τους παραγωγούς έναντι 40-45 λεπτών το κιλό.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία