BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Καλές οι προγνώσεις για μήλα κι αχλάδια

Τα εχέγγυα για καλύτερα οικονοµικά αποτελέσµατα στους παραγωγούς µήλων και αχλαδιών της Ευρώπης έχει το 2016 λόγω της ποιότητας και της καλύτερης ισορροπίας µεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αυτό αναφέρθηκε µεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Prognosfruit, που έγινε στις 4 Αυγούστου στο Αµβούργο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Καλές οι προγνώσεις για μήλα κι αχλάδια

1
0
Κατά τη διάρκεια του γνωστού διεθνούς συνεδρίου των συγκεκριµένων φρούτων, όπου συµµετείχαν πάνω από 300 εκπρόσωποι του τοµέα, ανακοινώθηκαν οι εκτιµήσεις της Παγκόσµιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA). Όσον αφορά τα µήλα, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης, Daniel Sauvaitre η κατάσταση φαίνεται ελαφρώς καλύτερη, ειδικά για την αγορά των νωπών. Παράλληλα, και «για τα αχλάδια αναµένουµε ανάκαµψη από τη δύσκολη περσινή σεζόν», υπογραµµίζει ο ίδιος.  

Σύμφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza, τα στοιχεία που δηµοσιεύθηκαν στο Συνέδριο αφήνουν περιθώρια για συγκρατηµένη αισιοδοξία για την επόµενη σεζόν λόγω και της µεγαλύτερης ισορροπίας µεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Επίσης, δε θα υπάρχουν ιδιαίτερα αποθέµατα από την περσινή χρονιά, ενώ θα παρατηρηθεί µεγαλύτερη ισορροπία µεταξύ φρέσκων και µεταποιηµένων ποσοτήτων και περιορισµένη πίεση από το νότιο ηµισφαίριο. Ως εκ τούτου, η σεζόν θα ξεκινήσει µε λιγότερη πίεση σε σχέση µε την περσινή, τονίστηκε στο Συνέδριο.

Επιπλέον, αν και ο αντίκτυπος του ρωσικού εµπάργκο θα παραµείνει για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, έχει παρατηρηθεί ήδη θετική εξέλιξη όσον αφορά τις εξαγωγές σε νέες αγορές τα τελευταία χρόνια. Αυτή, σύµφωνα µε τη WAPA, οφείλεται στην καλή οργάνωση των Ευρωπαίων παραγωγών και στις προσπάθειες των εξαγωγέων, που είχαν ως αποτέλεσµα µήλα και αχλάδια της Ε.Ε. να µπουν σε νέες αγορές. Επίσης, ο τοµέας προσπαθεί να τονώσει την κατανάλωση όσο το δυνατό περισσότερο µε τη φύτευση νέων ποικιλιών που προτιµώνται απ’ τους καταναλωτές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά τα άσχηµα οικονοµικά αποτελέσµατα για τους παραγωγούς την προηγούµενη σεζόν, οι παράγοντες του κλάδου συνεχίζουν να στρέφονται σε νέες ποικιλίες περισσότερο γευστικές και τραγανές, που έχουν µεγαλύτερη καταναλωτική ζήτηση, σύµφωνα µε το Freshplaza.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή παραγωγή αναµένεται και για τα δύο φρούτα ελαφρώς µειωµένη σε σχέση µε την περσινή, κατά 3% για τα µήλα (12 εκατ. τόνοι) και κατά 9% για τα αχλάδια (2,17 εκατ. τόνοι).

Όσον αφορά την Ελλάδα, η WAPA εκτιµά ότι θα έχει λιγότερα κατά 29% αχλάδια, (43.000 τόνους), ενώ τα ελληνικά µήλα προβλέπει ότι θα είναι ελαφρώς αυξηµένα (263.000 τόνοι). Σύµφωνα µε την Ένωση, εκτός από κάποιους παγετούς στην κεντρική Ευρώπη, συνολικά οι κλιµατικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την ποιότητα των φρούτων. Ο παγετός επηρέασε την καλλιέργεια µήλων στη Σλοβενία (-83%), στην Αυστρία (-88%) και µέρη της Κροατίας (-65%).

Σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή µήλων στο υπόλοιπο Βόρειο Ηµισφαίριο καταγράφονται στον Καναδά (+24%), στην Τουρκία (+16%), στις ΗΠΑ (+12%), στη Ρωσία (+2%), στο Μεξικό (-16%)και στη Σουηδία (-5%). Όσον αφορά τις ποικιλίες, οι γνωστότερες παρουσιάζουν ελαφριά µείωση στην παραγωγή για το ’16, µε την Jonagold να έχει τη µεγαλύτερη (-11%) σε σχέση µε την περσινή σεζόν, καθώς φέτος αναµένεται να παραχθούν 565.000 τόνοι Jonagold στην Ε.Ε.




Λιγότερα τα αχλάδια όλων των ποικιλιών στην Ε.E.

Μειωµένη είναι η παραγωγή σε όλες τις ποικιλίες αχλαδιών της Ε.Ε., σύµφωνα µε τα στοιχεία που έκανε γνωστά η Παγκόσµια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA) στο συνέδριο του τοµέα την προηγούµενη εβδοµάδα στο Αµβούργο. Αναλυτικά, η παραγωγή της Abate Fetel αναµένεται µειωµένη το 2016 κατά 13%, στους 290.000 τόνους, όπως επίσης και των Kaiser (κατά 15%, στους 39.000 τόνους) και William BC (κατά 11%, στους 252.000 τόνους).

Παράλληλα, η WAPA εκτιµά ότι το ’16 θα παραχθούν 918.000 τόνοι αχλάδια Conference, λιγότερα κατά 5% από την παραγωγή του ’15. Στις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Λευκορωσία η παραγωγή αχλαδιών το ’16 εκτιµάται µειωµένη, σε ποσοστό αντίστοιχα 3%, 16% και 1%, σε αντίθεση µε την Κίνα, την Τουρκία και την Ουκρανία που αναµένουν αύξηση της παραγωγής αχλαδιών σε ποσοστό 6%, 5% και 2% αντίστοιχα.

Στο ίδιο κλίµα, η παραγωγή σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες µήλων προβλέπεται µειωµένη (Golden Delicious, Gala, Idared, Red Delicious, Elstar, Fuji, Granny Smith κ. ά.), εκτός από την παραγωγή νέων βελτιωµένων ποικιλιών. Αυτές, παρόλο που πριν µια δεκαετία ήταν άγνωστες, τώρα έχουν κερδίσει δηµοτικότητα, µε αρκετούς παραγωγούς να έχουν στραφεί σ’ αυτές.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί αυξάνουν τις φυτεύσεις των ποικιλιών Jona, ενώ οι φυτεύσεις των πράσινων µήλων πλέον έχουν σταµατήσει.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία