Ενδεικτικό της φετινής σεζόν είναι το γεγονός ότι οι µεταποιητικές βιοµηχανίες ήταν λιγότερο αυστηρές στον ποιοτικό έλεγχο κατά τις παραδόσεις σε σχέση µε άλλες χρονιές.
Βέβαια, και τα επίπεδα των 30 λεπτών το κιλό για τις παραδόσεις έως τις 22 Ιουλίου και των 34 για την περίοδο 22-29 Ιουλίου, θεωρούνται ιδιαίτερα καλά και µάλιστα έχουν λειτουργήσει ως έναυσµα για πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε φυτεύσεις συµπύρηνων.
Να σηµειωθεί ότι, τα δηλωµένα στρέµµατα συµπύρηνωνστο ΟΣ∆Ε το ’16 είναι 172.674, κατά 11.000 περίπου περισσότερα από την προηγούµενη χρονιά, κάτι που σηµαίνει ότι αν του χρόνου έχουµε κανονική παραγωγή, οι τιµές θα πάρουν την κατιούσα, εκτιµά ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών του νοµού Ηµαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.
Με βάση το νούµερο των δηλωµένων στρεµµάτων το ’16 και µία κανονική απόδοση, που είναι 3 τόνοι το στρέµµα, η αναµενόµενη παραγωγή αν δεν υπάρξουν ζηµιές, είναι περίπου 518.000 τόνοι, τη στιγµή που η κονσερβοποιία απορροφά 230.000, εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες φυτεύσεις
Διπλάσια από την ποσότητα που απορροφά η κονσερβοποιία φαίνεται ότι θα είναι η παραγωγή συμπύρηνων τα επόμενα έτη εάν δε σημειωθούν ζημιές στην καλλιέργεια, στους 518.000 τόνους, καθώς με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του ’16 τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος ανέρχονται σε 172.674, μετά τις φυτεύσεις των τελευταίων χρόνων.
Αν υπολογίσει κανείς ότι η ποσότητα που απορροφά η κονσερβοποιία είναι περίπου 230.000 τόνοι, 25.000 πάνε για κατάψυξη και 15.000 προς τους Βούλγαρους εμπόρους, 270.000 τόνοι θα μπορούσαν να διατεθούν σε κάποιο απ’ τα παραπάνω κανάλια, ενώ οι υπόλοιποι 240.000 μένουν για το κανάλι του χυμού που φέτος δίνει μόλις 13 λεπτά το κιλό.
Βέβαια, και τα επίπεδα των 30 λεπτών το κιλό για τις παραδόσεις έως τις 22 Ιουλίου και των 34 για την περίοδο 22-29 Ιουλίου, θεωρούνται ιδιαίτερα καλά και µάλιστα έχουν λειτουργήσει ως έναυσµα για πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε φυτεύσεις συµπύρηνων.
Να σηµειωθεί ότι, τα δηλωµένα στρέµµατα συµπύρηνωνστο ΟΣ∆Ε το ’16 είναι 172.674, κατά 11.000 περίπου περισσότερα από την προηγούµενη χρονιά, κάτι που σηµαίνει ότι αν του χρόνου έχουµε κανονική παραγωγή, οι τιµές θα πάρουν την κατιούσα, εκτιµά ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών του νοµού Ηµαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.
Με βάση το νούµερο των δηλωµένων στρεµµάτων το ’16 και µία κανονική απόδοση, που είναι 3 τόνοι το στρέµµα, η αναµενόµενη παραγωγή αν δεν υπάρξουν ζηµιές, είναι περίπου 518.000 τόνοι, τη στιγµή που η κονσερβοποιία απορροφά 230.000, εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες φυτεύσεις
Διπλάσια από την ποσότητα που απορροφά η κονσερβοποιία φαίνεται ότι θα είναι η παραγωγή συμπύρηνων τα επόμενα έτη εάν δε σημειωθούν ζημιές στην καλλιέργεια, στους 518.000 τόνους, καθώς με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του ’16 τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος ανέρχονται σε 172.674, μετά τις φυτεύσεις των τελευταίων χρόνων.
Αν υπολογίσει κανείς ότι η ποσότητα που απορροφά η κονσερβοποιία είναι περίπου 230.000 τόνοι, 25.000 πάνε για κατάψυξη και 15.000 προς τους Βούλγαρους εμπόρους, 270.000 τόνοι θα μπορούσαν να διατεθούν σε κάποιο απ’ τα παραπάνω κανάλια, ενώ οι υπόλοιποι 240.000 μένουν για το κανάλι του χυμού που φέτος δίνει μόλις 13 λεπτά το κιλό.