BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πόλεμος νεύρων για το ξερό κρεμμύδι

Η φαινοµενικά αυξηµένη προσφορά ξερού κρεµµυδιού σε συνδυασµό µε την ασθενική ζήτηση πιέζουν τις τιµές παραγωγού, έτσι αυτό το διάστηµα δεν ξεπερνούν τα 15-18 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, αναµένονται ελλείψεις στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς Γάλλοι και Βρετανοί ελέω καιρού δεν φαίνεται να έχουν αξιόλογες παραγωγές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Πόλεμος νεύρων για το ξερό κρεμμύδι

3
0
Φουντώνουν οι ανησυχίες για τις σοδειές σε βασικές χώρες παραγωγής, όπως η Γαλλία αλλά και η Βρετανία, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της έγκυρης ιστοσελίδας Freshplaza. Την ίδια ώρα και στην Ελλάδα, αγρότες και παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η ελληνική παραγωγή δεν θα είναι τόσο αυξηµένη παρά την άνοδο σχεδόν κατά 40% στα στρέµµατα στη Θήβα. Μάλιστα, εκτιµούν ότι ο καύσωνας και η εµφάνιση µιας νέας απειλής (µύκητας ή ιός-δεν έχει ακόµα διευκρινιστεί) θα επηρεάσουν την τελική παραγωγή

«Αυτή τη στιγµή έχουν ξεριζώσει οι παραγωγοί τα κρεµµύδια από τα χωράφια και µπαίνουν οι µηχανές για να τα καθαρίσουν και το προϊόν είναι στη φάση της συσκευασίας-αποθήκευσης στα ψυγεία», σηµειώνει ο παραγωγός από τα Μέγαρα, Βασίλης Μπαρµπίνης και προσθέτει: « επιπλέον παίρνουµε τώρα και τις αποκαλούµενες και «κρεµµυδοµάνες» οι οποίες µεταφυτεύονται για να έχουµε φρέσκο κρεµµύδι το χειµώνα µέχρι να βγει η νέα παραγωγή.  ∆εν έγιναν πάρα πολλές φυτεύσεις, λόγω οικονοµικής στενότητας».

«Στη Θήβα κλαίνε µε µαύρο δάκρυ», λέει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο παραγωγός Γιάννης Σταύρου από τη Φθιώτιδα. «Η τιµή είναι 15 λεπτά το κιλό (συν 2-3 λεπτά µάζεµα-µεταφορικά πάει στα 17-18 λεπτά). «Οι έµποροι κρατάνε χαµηλά τις τιµές, όµως οι αποδόσεις είναι επίσης χαµηλά και αν αναλογιστούµε ότι πολλοί δεν χρησιµοποιούν ελεγµένο πολλαπλασιαστικό υλικό δεν κάνει εντύπωση η εµφάνιση της νέας απειλής», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι: «από το Σεπτέµβριο θα δούµε άνοδο τιµών. Η τιµή ίσως φτάσει και τα 27 λεπτά το κιλό».

Στο εξωτερικό η τιµή λιανικής για το κρεµµύδι κινείται από 1-2 ευρώ το κιλό. «Θα µπορούσαµε να σταθούµε στις αγορές του εξωτερικού.  Έχουµε καλής ποιότητας και γευστικό προϊόν. Ωστόσο, χρειάζονται να τηρούνται τρεις βασικοί παράµετροι: ποσότητες, πιστοποιήσεις και σταθερότητα», σηµειώνει ο Γιάννης Σταύρου. Αξίζει, σ’ αυτό το σηµείο να σηµειωθεί ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες εξαγωγής ξερού κρεµµυδιού που όµως αφορούν τα πρώιµα χειµωνιάτικα, δηλαδή της περιόδου Μάιος-Ιούνιος, διάστηµα κατά το οποίο δεν έχουν οι Βέλγοι παραγωγή.

«Η τιµή είναι γύρω από τα 18 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι την ίδια εποχή άγγιζε τα 30 λεπτά το κιλό. ∆εν τραβάει η αγορά. Έχει υποτιµηθεί το προϊόν», σηµειώνει o παραγωγός, Αγρότης της Χρονιάς 2011 στα βραβεία της Agrenda, πρώην αντιδήµαρχος και νυν δηµοτικός σύµβουλος του δήµου Kιλελέρ, Γιάννης Ζαχαριάς. «Από τη µία η ανάγκη του παραγωγού από την άλλη η πίεση των εµπόρων κινείται πτωτικά στο χρηµατιστήριο το κρεµµύδι», αναφέρει ο ίδιος.

«Πέραν από το νόµο της προσφοράς και της ζήτησης είναι και θέµα ψυχολογίας. Περπατάει το προϊόν, όµως όχι όπως θα έπρεπε. ∆εν υπάρχει κανένας λόγος για να είναι στα 18 λεπτά το κιλό. Μπορεί η τιµή παραγωγού να είναι 6-7 λεπτά πιο πάνω. Το αντέχει η αγορά», αναφέρει ο παραγωγός Γ. Ζαχαριάς. Όµως, η αγορά δείχνει µουδιασµένη. «Ίσως λόγω και του κανονιού από τον Μαρινόπουλο, αλλά και ένα γνωστό συσκευαστήριο στη Θήβα βγήκε εκτός», καταλήγει ο ίδιος.

Freshplaza

Ανοδικά τα στρέμματα σε Βέλγιο και Ολλανδία

Παρά τις υψηλές τιµές και τη χαµηλή ποιότητα του προϊόντος τους οι εξαγωγές των Ολλανδών έφτασαν µέχρι στιγµής τα 1 δισ. κιλά. Να σηµειωθεί ότι οι Ολλανδοί αύξησαν φέτος κατά 4% τα στρέµµατα του προϊόντος φτάνοντας τα 329.000 σε σχέση µε το 2015. Πρόκειται για µια αύξηση κατά 65% από το 2000.  Περισσότερο, όµως αυξήθηκαν τα στρέµµατα για την παραγωγή σπόρου κρεµµυδιού.

Επιπρόσθετα, και οι Βέλγοι φαίνεται να ζουν έναν «έρωτα» µε τα κρεµµύδια καθώς αύξησαν σχεδόν κατά 10% τις καλλιεργούµενες εκτάσεις.

Παράλληλα και οι Ισπανοί παραγωγοί αύξησαν κατά 4% τις εκτάσεις τους φέτος και αναµένεται να έχουν µια αύξηση παραγωγής από 8%-10%.

Όσον αφορά τις εξαγωγές οι διεθνείς αναλυτές εκτιµούν ότι οι Ισπανοί έµποροι θα στραφούν προς Βόρεια Αφρική και Ταιβάν, οι όποιες όµως είναι δύσκολες αγορές.

Μερίδιο της διεθνούς αγοράς στο κρεµµύδι διεκδικεί και η Κίνα, µε τις εξής κύριες καλλιεργητικές περιοχές: Σανντόνγκ, Γκανσού και εσωτερική Μογγολία. Πέρσι, οι τιµές για τα κρεµµύδια στην κινεζική αγορά ήταν στα 265 ευρώ ο τόνος (2.000 γουάν), οπότε περισσότεροι παραγωγοί στράφηκαν σ’ αυτά. Μάλιστα, αυξήθηκαν από 15%-20% οι φυτεύσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα τη µείωση φέτος των τιµών στα 133 ευρώ ο τόνος (1.000 γουάν).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία