BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Διεθνής επέλαση της Τουρκίας με νέες φυτεύσεις κερασιών

Μειωµένη κατά 15% θα είναι το 2016/2017 η παραγωγή κερασιών της Τουρκίας, αγγίζοντας τους 475.000 τόνους, όµως αυτό δεν εµποδίζει τη χώρα να συνεχίζει να διεκδικεί µερίδια αγοράς τόσο στη Ρωσία όσο και σε σηµαντικές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερµανία, η Βρετανία και η Ιταλία, οξύνοντας τον ανταγωνισµό µε τα ελληνικά προϊόντα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Διεθνής επέλαση της Τουρκίας με νέες φυτεύσεις κερασιών

2
0
Παράλληλα, σύµφωνα µε στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), στην Τουρκία αναµένεται και µείωση κατά 10% στους 510.000 τόνους σε ροδάκινα και νεκταρίνια φέτος σε σχέση µε πέρσι, ως αποτέλεσµα του παγετού κατά τη διάρκεια της άνοιξης.
Πιο αναλυτικά, η Τουρκία αντιστοιχεί στο 10% της διεθνούς παραγωγής κερασιών και επιθυµεί διαρκώς να αυξάνει το µερίδιο στις ξένες αγορές. Μετά την αύξηση κατά 20% και τους 565.000 τόνους τη σεζόν 2015/2016, για την επόµενη σεζόν τα τουρκικά κεράσια θα είναι λιγότερα καθώς οι νέες φυτεύσεις δέντρων δεν έχουν γίνει ακόµα παραγωγικές αλλά και γιατί ο παγετός κατά τη διάρκεια της άνοιξης µείωσε τους καρπούς στα δέντρα. Από τους συνολικά 475.000 τόνους το 2016/2017, οι 320.000 τόνοι είναι κεράσια και οι 150.000 τόνοι βύσσινα

Νέες φυτεύσειςΟι τουρκικές αρχές έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τους παραγωγούς πυρηνόκαρπων δίνοντας κίνητρα και προωθώντας τις νέες φυτεύσεις δέντρων και την επιλογή νέων ποικιλιών. Στόχος είναι να εκµεταλλευτούν νέες εξαγωγικές ευκαιρίες, αλλά και να διατηρήσει η χώρα τη θέση της ως ένας από τις µεγαλύτερες εξαγωγείς κερασιών διεθνώς. Οι Τούρκοι παραγωγοί επιλέγουν δενδρύλλια-νάνους (µικρά σε ύψος για να εξασφαλίσουν υψηλή ποιότητα δέντρων. Επιπλέον, µέσω χρηµατοδοτήσεων από την ΕΕ (προενταξιακά προγράµµατα) δίνονται επιδοτήσεις από 50.000-1,25 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας φρούτων σε 42 επαρχίες της Τουρκίας.  Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία του υπουργείο γεωργίας της χώρας, συνολικά η Τουρκία αριθµούσε το 2015 20 εκατ. κερασιές. Πρόκειται για µια αύξηση κατά 300% από το 1995. Συνολικά, οι φυτεύσεις µέσα στα τελευταία 5 έτη έχουν αυξηθεί κατά 33%. Σταδιακά οι Τούρκοι αγρότες αλλάζουν τα παλιά δέντρα µε ποικιλίες που είναι πιο δηµοφιλείς στις εξαγωγικές αγορές.

Πιο δηµοφιλής η 0900 ZiraatΑξίζει να σηµειωθεί ότι παρά τη δοκιµή νέων ποικιλιών στα κεράσια όπως είναι τα Sweet Heart, Celeste, Kordia, Regina και Sunburst, η ποικιλία 0900 Ziraat –που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό της χώρας– είναι η πιο δηµοφιλής καθώς ανταποκρίνεται στη ζήτηση των εξαγωγικών αγορών. Επίσης, άνθιση γνωρίζει και η τουρκική βιοµηχανία χυµοποίησης φρούτων. Σηµειώνοντας άνοδο κατά 6,5% ετησίως. Περίπου το 30% όλης της παραγωγής κερασιών της Τουρκίας –µε ιδιαίτερη έµφαση στα βύσσινα– καταλήγει στη βιοµηχανία για να παραχθούν κοµπόστες, µαρµελάδες, χυµοί και παγωµένα φρούτα. Ενώ, ένα 20% από τη συνολική παραγωγή ροδάκινων καταλήγει στη βιοµηχανία
ΕΕ και ΡωσίαΟι βασικοί εξαγωγικοί προορισµοί για τα κεράσια της Τουρκίας είναι η Ρωσία και οι χώρες της ΕΕ, που προτιµούν κυρίως τα µεγαλόκαρπα. Μαζί µε τη Χιλή και τις ΗΠΑ η Τουρκία είναι από τους µεγαλύτερους εξαγωγείς κερασιού. Κατά µέσο όρο, σύµφωνα µε το USDA, οι εξαγωγές κερασιών της Τουρκίας κυµαίνονται από 50.000-70.000 τόνους (περίπου 15-25% της συνολικής παραγωγής) και κατά πλειοψηφία οδεύουν προς ΕΕ και Ρωσία. Με βοήθεια από τη ζήτηση Γερµανίας, Ρωσίας και Ιράκ η Τουρκία εξήγαγε περισσότερους από 50.000 τόνους κερασιών τους 6 πρώτους µήνες του 2016 και µέχρι τα τέλη του έτους αναµένεται να έχει εξάγει 90.000 τόνους.   
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία