BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Δεύτερη χρονιά καλής ζήτησης στο λεμόνι

Μία πολύ καλή χρονιά, στα πρότυπα της περσινής, αναµένεται να είναι το ’16-’17 για τα λεµόνια, που έχουν ξεκινήσει να µαζεύονται τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Β. Ελλάδα. Φαίνεται, εποµένως, ότι η περσινή εξαιρετική ζήτηση δεν ήταν «πυροτέχνηµα» απ’ τη µειωµένη παραγωγή πέρυσι σε ανταγωνιστικές λεµονοπαραγωγικές χώρες, σε αντίθεση µε αυτήν της Ελλάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Δεύτερη χρονιά καλής ζήτησης στο λεμόνι

1
0
«Η σεζόν δείχνει ότι θα είναι και πάλι καλή, καθώς υπάρχουν προτάσεις για άµεση συνεργασία από το εξωτερικό», λέει ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας, ∆. Καββαδάς, ο οποίος χαρακτηρίζει την περσινή σεζόν την καλύτερη τουλάχιστον της τριακονταετίας, µε πολύ µεγάλη ζήτηση απ’ το εξωτερικό. Οι εκτιµήσεις για τη φετινή ζήτηση έγκεινται στο γεγονός ότι «βελτιώνεται συνεχώς η ποιότητα, ενώ ταυτόχρονα πολλοί νέοι έχουν στραφεί στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, συµπεριλαµβανοµένων των λεµονιών», προσθέτει.

Το αρνητικό είναι ότι «είναι πολύ πιθανό να µην έχουµε ποσότητες να καλύψουµε την αγορά», επισηµαίνει ο Ευτ.Τρικουνάκης πρόεδρος της Ο. Π. Εσπεριδοειδών, «Κορµός». Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι αυξήθηκε η ζήτηση από τις αγορές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σύµφωνα µε τον κ. Τρικουνάκη, φέτος αναµένεται να παραχθεί κάτω από το µισό της περσινής παραγωγής λόγω του καύσωνα την άνοιξη, των παρατεταµένων Νότιων ανέµων, της ξηρασίας και της ανοµβρίας, από την οποία έχει πληγεί και η ελαιοκαλλιέργεια στο νησί.

Στα Χανιά τώρα έχουν τελειώσει τα δίφορα λεµόνια και αρχίζουν να µπαίνουν στην αγορά τα Βακάλου και άλλες ποικιλίες, µε τις τιµές παραγωγού να είναι στο 1,20-1,50 ευρώ το κιλό µε φθίνουσα πορεία, ενώ τον Αύγουστο ήταν στα 2,50 ευρώ το κιλό τα δίφορα. Την ίδια στιγµή στην Αιγιάλεια, επίσης, η παραγωγή είναι µειωµένη τόσο σε σχέση µε πέρυσι όσο και σε σχέση µε µία κανονική σεζόν λόγω του πολύ ήπιου χειµώνα σε συνδυασµό µε τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, υπογράµµισε ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισµών, Θ. Σωτηρόπουλος.




«Οι ποσότητες είναι µικρές και είναι πολύ πιθανό στο φουλ της συγκοµιδής το κενό να καλυφθεί από εισαγόµενο λεµόνι, που θα πωλείται σε υψηλές τιµές, όπως έγινε και πέρυσι που το εισαγόµενο λεµόνι έφτασε τα 3,50 ευρώ το κιλό στη λιανική», υπενθυµίζει ο κ. Σωτηρόπουλος, προσθέτοντας ότι και το ελληνικό ήταν στα 3 ευρώ το κιλό.
Σύµφωνα µε τον ίδιο, πέρυσι ήταν η καλύτερη σεζόν της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά τις εξαγωγές τόσο από άποψη ποσότητας όσο και τιµών λόγω του αποκλεισµού των τουρκικών προϊόντων από τη Ρωσία.

Στην Αιγιάλεια οι τιµές παραγωγού έχουν ξεκινήσει από το 1,10 ευρώ το κιλό στα τέλη Αυγούστου και τώρα είναι στα 0,80 ευρώ το κιλό, περίπου στα ίδια επίπεδα µε την περσινή σεζόν, ενώ «για τα βιολογικά είναι στο 1,40-1,50 για τα διαλεγµένα και στο 1,15 για τα χύµα προς εξαγωγή», επισηµαίνουν καλλιεργητές της περιοχής.
Και στην Πρέβεζα οι τιµές για τους παραγωγούς είναι στα ίδια επίπεδα µε την περσινή σεζόν.

Συγκεκριμένα, οι τιµές για τους παραγωγούς της Πρέβεζας ξεκίνησαν από το 1,30-1,40 ευρώ το κιλό και τώρα έχουν πέσει περίπου στο 1 ευρώ. Στην περιοχή παρατηρείται µειωµένη καρποφορία, αλλά από την άλλη έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να υπολογιστεί αν η φετινή παραγωγή θα είναι µειωµένη, όπως στο Αίγιο και στην Κρήτη. Φέτος η σεζόν είναι λίγο πιο πρώιµη, κάτι που εµφανίστηκε και στην Τουρκία.





Οργάνωση και ενημέρωση πρέπει να συνοδεύουν τις φυτεύσεις

Παντελής έλλειψη ενηµέρωσης και οργάνωσης φαίνεται στην καλλιέργεια των λεµονιών, καθώς οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να φυτέψουν, δεν ξέρουν τι ποικιλίας φυτά να αγοράσουν και βασίζονται στους φυτωριούχους µε συχνό το φαινόµενο οι τελευταίοι να «δίνουν ό,τι έχουν για πούληµα», λέει στην Agrenda o παραγωγός Βαγγέλης Ορφανός.

Όπως προσθέτει ο κ. Ορφανός, «στη δική µας περιοχή λένε οι περισσότεροι φυτωριούχοι ότι έχουν αυθεντική ποικιλία Verna και οι ποικιλίες τους είναι διαφορετικές η µία από την άλλη». «Θα έπρεπε να εκτιµήσει ένας επίσηµος φορέας τι θα µπορούσε να φυτευτεί σε κάθε περιοχή», επισηµαίνει ο κ. Ορφανός, καθώς έχει τύχει να έχουν φυτευτεί δέντρα σε µία περιοχή και να µην έχουν απόδοση, όταν µπαίνουν στην παραγωγή.

Στο ίδιο κλίµα, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ., Θανάσης Σωτηρόπουλος επισηµαίνει ότι το κράτος θα έπρεπε να προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση για να ‘χουµε 8-10 µήνες λεµόνι και όχι µόνο 5, και ότι όπου γίνονται ανασυστάσεις είναι απαραίτητη η αντιπαγετική κάλυψη οργανωµένα, καθώς η λεµονιά είναι ευαίσθητο δέντρο».

Τέλος, στην Κρήτη επισηµαίνουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ενδιαφερθεί ώστε να γίνει καλύτερα η διαχείριση νερού από τους φορείς, καθώς αν οι φετινές βροχοπτώσεις είναι στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος έλλειψης νερού.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία