BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μετά το άνοιγμα στα 60 λεπτά, διολισθαίνει το μήλο

∆ύσκολη προοιωνίζεται η φετινή σεζόν για το κόκκινο µήλο, που µπαίνει σιγά – σιγά στη συγκοµιδή, καθώς µε το… καληµέρα, η τιµή του προϊόντος, µετά από το σχετικά καλό άνοιγµα της αγοράς, πριν περίπου µία εβδοµάδα, έχει εισέλθει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι κάτι που ανησυχεί τους παραγωγούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Μετά το άνοιγμα στα 60 λεπτά, διολισθαίνει το μήλο

0
0
«Υπάρχει ζήτηση, αλλά οι τιµές όσο πάνε και πιέζονται περισσότερο. Ξεκινήσαµε µε κάποιες συµφωνίες στα 58 λεπτά το κιλό, την περασµένη εβδοµάδα, ωστόσο, σήµερα οι έµποροι έχουν πέσει στα 40 λεπτά, µε τάση καθοδική. Το καλό, τουλάχιστον, είναι ότι φέτος έχουµε καλύτερη στρεµµατική απόδοση, στους 3,5-4 τόνους, από οριακά 3 τόνους πέρυσι» λέει ο Νίκος Τέγος, από τους Πύργους

Από την ίδια περιοχή, ο παραγωγός Κώστας Καπετανόπουλος δηλώνει πως «τα µήλα δεν είναι οµοιόµορφα, άλλα είναι µεγαλόκαρπα, άλλα µικρόκαρπα και κάποια χωρίς σπόρια. Πούλησα µε 52-53 λεπτά, αλλά αν δεν πιάσεις τους 3-3,5 τόνους το στρέµµα, δεν σε συµφέρει να ασχοληθείς. Το κόστος παραγωγής κινείται στα 30-35 λεπτά». Με ακόµη µικρότερη τιµή, στα 40 λεπτά το κιλό, προσυµφώνησε την παραγωγή του ο Σάββας Τσακιρίδης, µε 160 στρµ. µηλεώνες στα όρια των κοινοτήτων Πύργοι και Μανιάκι. «Έχω καταφέρει να αυξήσω τη στρεµµατική απόδοση της φυτείας. Πέρυσι το στήσιµο ήταν στους 5 τόνους, αλλά και φέτος υπολογίζουµε τους 4,5 µε 4,8 τόνους», λέει ο ίδιος, που είναι  πρόεδρος του Α.Σ. Μανιάκι

Σε χαµηλότερα υψόµετρα, όπως ο κάµπος της Άρνισσας, τα πράγµατα µε τις τιµές είναι ακόµη πιο δύσκολα. «Ήρθε προ ηµερών ένας έµπορος και µου πρότεινε 38 λεπτά, µε την προϋπόθεση ότι θα διαλέξει την καλή κατηγορία και τα υπόλοιπα δεν θα τα πάρει, ενώ για τα λεφτά είπε ότι θα µου δώσει κάτι στην αρχή και τα άλλα αργότερα. Αναγκάστηκα να κλείσω σε άλλον που µου έδωσε 32 λεπτά, θα πληρώσει µετρητοίς και θα κάνει σκούπα όλη την παραγωγή, για να σιγουρέψω ότι τουλάχιστον θα πάρω τα λεφτά, έστω και αν µπαίνω µέσα», λέει ο Ηλίας Πισλήνας, που καλλιεργεί 24 στρέµµατα µηλιάς

Την καθοδική πορεία των τιµών επιβεβαιώνει και ο Αλέξης Λιµπάρης, παραγωγός µε 20 στρέµµατα µηλεώνα στην Άρνισσα, ο οποίος δεν έχει κλείσει, ακόµη, την παραγωγή του. «Ξεκίνησαν οι τιµές από τα 43-45 λεπτά, αλλά τώρα έχει πέσει κάτω από τα 40 λεπτά, όταν τα έξοδά µας είναι στα 34-35 λεπτά»

Ανάλογη εικόνα και στην Καστοριά, µε τον γεωπόνο Θωµά Ήγρη να λέει ότι «η σεζόν άνοιξε χαµηλά, από τα 40 λεπτά και όσο περνάει ο καιρός κινούνται στα 35 λεπτά, µε πτωτική τάση».





Τα αίτια πίσω από την κατρακύλα Τα βασικότερα αίτια για την καθοδική πορεία των τιµών του προϊόντος, εξάλλου, σύµφωνα µε τον Βαγγέλη Μάινο, γεωπόνο, έλκουν τις ρίζες τους σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Η µειωµένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά το δίµηνο Ιούνιος-Ιούλιος, σε συνδυασµό µε τις δυσάρεστες εξελίξεις στο ελληνικό λιανεµπόριο, είχε ως συνέπεια οι έµποροι να είναι επιφυλακτικοί στις φετινές τους προµήθειες. Επίσης αµφιλεγόµενος είναι και ο ρόλος των στεκιών, που έχουν πληµµυρίσει την Πέλλα.

Όπως µάλιστα λένε γεωπόνοι και παραγωγοί, αποτελούν το «∆ούρειο Ίππο» προκειµένου οι βιοµηχανίες να αποκτήσουν πρόσβαση στον παραγωγό µε φθηνότερες τιµές. Στη δεύτερη περίπτωση, µε τις εξωτερικές πιέσεις, φαίνεται πως η υποτίµηση του νοµίσµατος της Αιγύπτου (βασικός προορισµός για το ελληνικό κόκκινο µήλο) παίζει κοµβικό ρόλο στη διαµόρφωση της κατάστασης

Αισθητή η ζήτηση για τα Ζαγορίν«Υπάρχει ζήτηση στην ελληνική αγορά», λέει στην Agrenda o προϊστάµενος παραγωγής και διακίνησης του Α. Σ. Ζαγοράς, Αντώνης Σπανός, σηµειώνοντας ότι οι τιµές πώλησης του συνεταιρισµού είναι στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι (1,30 ευρώ το κιλό το µονόσειρο και 1,13 το χύµα).
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία