Πρόκειται για νέο επίπεδο ρεκόρ, που σύµφωνα µε το USDA είναι αποτέλεσµα του συνδυασµού της αύξησης των τιµών του κρέατος και του χαµηλότερου κόστους των ζωοτροφών το οποίο οδήγησε τους κτηνοτρόφους στο να ταΐζουν περισσότερο τους χοίρους πριν τη σφαγή και έτσι να πετυχαίνουν µεγαλύτερο βάρος.
«Από τον περασµένο Μάιο, κατά µέσο όρο οι τιµές για το χοιρινό κρέας στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 1,65 ευρώ το κιλό, ενώ ανοδική τάση δείχνουν και οι µικροί χοίροι», αναφέρει το γραφείο USDA στη Χάγη.
«Οι αυξηµένες τιµές εκτιµάται ότι θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις σφαγές ειδικά το α’ τρίµηνο του 2017», συµπληρώνει το USDA.
Αξίζει, όµως, να σηµειωθεί ότι εντός ΕΕ η κατανάλωση χοιρινού κρέατος φαίνεται πιο αδύναµη ειδικά στη Γερµανία, που είναι η µεγαλύτερη της αγορά. «Ένας σηµαντικός λόγος για τη χαλάρωση στην ευρωπαϊκή κατανάλωση είναι οι ανησυχίες σχετικά µε την υγεία», αναφέρει το γραφείο του USDA στη Χάγη.
Εποµένως, αναζητούνται νέες εξαγωγικές αγορές που θα απορροφήσουν το πλεόνασµα χοιρινού στην ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια χοιροτρόφοι και εξαγωγείς της ΕΕ έχουν ευνοηθεί από την κινεζική ζήτηση, όµως το USDA προειδοποιεί ότι σύντοµα θα ανακάµψει η κινεζική παραγωγή και θα γίνει πιο ισχυρός ο ανταγωνισµός από τα χοιρινά των ΗΠΑ.