BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σημαντικά ακριβότερο το ελαιόλαδο με φαινόλες

Συνεχώς αυξανόμενη είναι η ζήτηση του ελαιολάδου με φαινόλες τα τελευταία 3,5 χρόνια στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και στην Αμερική, όπως επισημάνθηκε κατά την εσπερίδα που διοργάνωσε στις 15 Οκτωβρίου το Επιμελητήριο Χανίων.

Εξαντλείται ο ανοδικός κύκλος των τιμών στο ελαιόλαδο

1
0

Πιο αναλυτικά, όπως τονίστηκε στην εσπερίδα, λόγω των πιστοποιημένων θεραπευτικών ιδιοτήτων του, το συγκεκριμένο πιστοποιημένο ελαιόλαδο, πωλείται 20 με 30 φορές πιο ακριβά, σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και στην Αμερική.

Κατά την διάρκεια της εσπερίδας, εισηγητές ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Φαρμακευτικής (Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων) Προκόπιος Μαγιάτης και το Διδακτικό Προσωπικό του ίδιου τμήματος Ελένη Μελλίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, στον Ευρωπαϊκό κανονισμό για τη σήμανση του ελαιολάδου σχετικά με τη προστασία της υγείας, στις μεθόδους πιστοποίησης των υγειοπροστατευτικών συστατικών του ελαιολάδου, στα επίπεδα φαινολών στα ελληνικά λάδια και στις διεθνείς αγορές, στην επίδραση της ποικιλίας, του χρόνου συγκομιδής και της διαδικασίας παραγωγής στα επίπεδα φαινολών και στη σταθερότητα φαινολών και διάρκεια ζωής ελαιολάδου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαγιάτης, οι φαινόλες είναι συγκεκριμένη κατηγορία συστατικών που υπάρχουν μέσα στο ελαιόλαδο, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την πικάντικη και πικρή γεύση του. Από εκεί μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ένα λάδι είναι πλούσιο σε φαινόλες. Αυτές οι ουσίες ανήκουν σε μια κατηγορία που η ευρωπαική ένωση έχει χαρακτηρίσει επίσημα ως προστατευτικές για την υγεία, όταν είναι σε συγκεκριμένα επίπεδα σε ένα ελαιόλαδο. Η επισήμως αναγνωρισμένη ιδιότητα των φαινολών από την Ε.Ε είναι η προστασία των λιπιδίων του αίματος από την οξείδωση. Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιάτης, «στο αίμα μας κυκλοφορεί χοληστερίνη, η οποία όταν οξειδωθεί, φράζει τα αγγεία, δημιουργούνται αθυρωματικές πλάκες που προκαλούν το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Όταν σταματάμε την διαδικασία οξείδωσης, προστατεύουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Φαρμακευτικής αναφέρθηκε σε μια διαδικασία πιστοποίησης που έχει αναπτύξει σχετικά με το εάν το ελαιόλαδο έχει και σε τι επίπεδο φαινόλες, ώστε ο παραγωγός να το αναφέρει στην ετικέτα του και έτσι να πάρει υψηλότερη τιμή. «Η διαδικασία που έχει αναπτυχθεί ονομάζεται πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να μετρηθεί η ποιότητα ενός ελαιολάδου και να δοθεί το ανάλογο πιστοποιητικό»σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάτη, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια μερίδα παραγωγών-τυποποιητών ελαιολάδου, περίπου 500 στον αριθμό οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για την αξία των φαινόλων στο ελαιόλαδο. Ωστόσο, μπροστά στην ύπαρξη χιλιάδων μικροπαραγωγών ελαιολάδου, το ποσοστό όσων γνωρίζουν την αξία του είναι λίγο και χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια ενημέρωσης.

«Έχουμε περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι έχουν πολλαπλασιάσει την αξία του ελαιολάδου τους (πουλώντας το με πιστοποίηση σε φαινόλες) , δηλαδή το έχουν πουλήσει 20 με 30 φορές πιο ακριβά, από ό,τι το πουλούσαν χωρίς να έχουν πιστοποίηση» σημείωσε ο κ. Μαγιάτης επισημαίνοντας ότι η ζήτηση του ελαιολάδου με φαινόλες είναι συνεχώς αυξανόμενη τα τελευταία 3,5 χρόνια σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και στην Αμερική.

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία