BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κρυφός άσσος τα μούρα στη διεθνή αγορά

Αξιοσημείωτος επενδυτικός ντόρος σημειώνεται στα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα σμέουρα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για τάση που τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει φτάσει και στη χώρα μας με τους παραγωγούς να τα επιλέγουν πιο πολύ δοκιμαστικά και παράλληλα με άλλες καλλιέργειες που μπορεί να έχουν. Από την άλλη, ραγδαία ανάπτυξη σημειώνεται για αυτά τα φρούτα σε Ιταλία και Ισπανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Κρυφός άσσος τα μούρα στη διεθνή αγορά

1
0
Πρωτεργάτες σ’ αυτή την τάση είναι οι Ισπανοί παραγωγοί καθώς εκµεταλλεύονται τα τελευταία 5 χρόνια όλη τη γκάµα των αποκαλούµενων µαλακών φρούτων (soft fruits) βάζοντας πέρα από φράουλες, µούρα, βατόµουρα, µύρτιλλα. Μάλιστα, για τη σεζόν 2014-2015 αύξησαν κατά 20% την παραγωγή βατόµουρων, στα 15.600 στρέµµατα από τα 13.000 στρέµµατα την προηγούµενη, σύµφωνα µε στοιχεία του USDA. Επίσης, τη νέα σεζόν οι Ισπανοί αναµένεται να κρατήσουν τις φράουλες στα ίδια στρέµµατα (58.000 στρ.) ή να τα µειώσουν κατά 4%-5%

Οι Ιταλοί βλέπουν τη δυναµική που υπάρχει στα µαλακά φρούτα και φτιάχνουν συνεταιρισµούς ή εταιρείες για να επενδύσουν στην καλλιέργειά τους στα νότια της χώρας, σε Καλαβρία και Σικελία. Εστιάζουν σε σµέουρα (ποικιλία Vajolet) και µαύρα µούρα (ποικιλία Loch Ness). «Ολοένα και περισσότεροι συνεταιρισµοί αφιερώνουν από 3.000-5.000 τµ στα µαλακά φρούτα και ειδικά στα σµέουρα», αναφέρει στην ιστοσελίδα Freshplaza ο Γκιλµπέρτο Μολάρι, που διατηρεί φυτώριο και το 2015 πούλησε πάνω από 1 εκατ. φυτά στην Ευρώπη.



Όσον αφορά τη Λατινική Αµερινή, η προσφορά ήταν χαµηλή από Αργεντινή και Περού, λόγω του κακού καιρού και που η σεζόν ολοκληρώθηκε νωρίς. Ωστόσο, στο Περού χάρη σε µια πιο καλή φορολογική πολιτική οι αγρότες µπόρεσαν παρά το γεγονός ότι κράτησαν σταθερές τις τιµές να βγάλουν κέρδος. Επιπλέον, εκεί αυξάνουν τα στρέµµατα µε σµέουρα, µε κύριους εξαγωγικούς προορισµούς Ολλανδία και Ισπανία. Στο Μεξικό στοχεύουν στην αγορά του Ντουµπάι και µέσα σε 3 µέρες αεροπορικώς στέλνουν µαλακά φρούτα στην Ευρώπη, το τρίτο πιο σηµαντικό εξαγώγιµό τους αγροτικό προϊόν

«∆εν κινούνται πολύ στην εγχώρια αγορά τα µαλακά φρούτα», σηµειώνει στην εφηµερίδα Agrenda ο Π. Κωνσταντινίδης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης των οµώνυµων φυτωρίων στις Σέρρες. «Επιλέξαµε την αρώνια γιατί έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και επενδύσαµε σ’ αυτή φτιάχνοντας µονάδα µεταποίησης που παράγει χυµό, αποξηραµένο καρπό και τσάι. ∆εν έχει µεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις, δεν είναι τόσο ευαίσθητος ο καρπός όπως στα µύρτιλα και η τιµή παραγωγού για την αρώνια είναι στο 1 ευρώ το κιλό», προσθέτει ο ίδιος.

«Στο εξωτερικό είναι πιο φθηνά τα µεροκάµατα και γι’ αυτό βάζουν µαζικά σµέουρα και βατόµουρα. Η τιµή παραγωγού γι’ αυτά στην Ελλάδα φτάνει το 1,5 ευρώ το κιλό αλλά έχουν πιο λίγη παραγωγή και αν πέσουν κάτω µετά δεν είναι εµπορεύσιµα», αναφέρει ο Π. Κωνσταντινίδης από τα Φυτώρια Σερρών Κωνσταντινίδη. «Άλλη ανθεκτικότητα έχουν αρώνια (ως 5 εβδοµάδες στο ψυγείο) και βατόµουρα (3-4 βδοµάδες)», λέει ο Λευτέρης Γιαλετζής από τα φυτώρια Ulterfita

«Το 2015 µε τις επιδοτήσεις για τα µαλακά φρούτα έβαλαν αρκετοί. Τα τελευταία 5-6 χρόνια γνωρίζει άνθιση η διακίνηση των υπερτροφών και έτσι τότε έβαζαν 30-40 στρέµµατα. Όµως το 2016 φρέναρε η ζήτηση. Τώρα βάζουν 2 στρέµµατα κυρίως δοκιµαστικά», τονίζει ο Λευτέρης Γιαλετζής. «Το καθαρό κέρδος από το µαύρο βατόµουρο κινείται από 1.000-1.500 ευρώ το στρέµµα, ενώ για το κόκκινο που βγάζει πιο λίγα κιλά, στα 850-1.000 ευρώ», σηµειώνει ο Λ. Γιαλετζής

Πλώρη για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βάζει η ελληνική φράουλα  Η Ελλάδα, µετά και την απώλεια της ρωσικής αγοράς, έχει στραφεί στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα (ΗΑΕ) για την εξαγωγή φράουλας. Μάλιστα, σύµφωνα µε την ιστοσελίδα Freshplaza, επενδύουν οι παραγωγοί σε δύο κυρίως ποικιλίες: Fortuna και Camarosa. Η µεν πρώτη είναι κατάλληλη για τις αραβικές αγορές, έχει καλή εµφάνιση και είναι διαθέσιµη από τα τέλη Νοεµβρίου µέχρι το Μάρτιο/Απρίλιο. Ενώ, η δεύτερη απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά και είναι πιο γευστική. Η εµπορική σεζόν για την Camarosa ξεκινά από το ∆εκέµβριο.
Ωστόσο, είναι τα µύρτιλα και τα βατόµουρα που ξεχωρίζουν κυρίως από τα µαλακά φρούτα σε σύγκριση µε τη φράουλα και είναι υψίστης σηµασίας για τις εισαγωγές της Ευρώπης το 2016. Επίσης, θα παραµείνουν ψηλά οι εισαγωγές της Ευρώπης γι’ αυτά και τα επόµενα έτη, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του Σβεν Χέινσοχν, συνιδιοκτήτη της µεγάλης γερµανικής εταιρείας εισαγωγής φρέσκων προϊόντων, Global Fruit Point
Ήδη οι Ισπανοί δείχνουν το δρόµο. Πιο αναλυτικά, η Ανδαλουσία παρήγαγε το 2013 14,724 εκατ. τόνους µε µύρτιλα, όταν το 2008 έφταναν τους 3,124 εκατ. τόνους. Πρόκειται για θεαµατική αύξηση που αγγίζει σε ποσοστό το 400%.  Όσον αφορά τα σµέουρα από τους 12,303 εκατ. τόνους το 2008 έφτασαν τους 17,369 εκατ. τόνους το 2013 και τέλος, για τα µαύρα µούρα η παραγωγή αυξήθηκε από το 2008 κατά 300% στους 1.625 τόνους από 405
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία