BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε στενό εύρος 23-25 λεπτά η τιμή για το ρύζι Japonica

«Φρενάρουν» τιµές και ζήτηση οι γεµάτες αποθήκες από την περσινή παραγωγή ρυζιού και οι αθρόες φθηνότερες εισαγωγές µακρύσπερµων ποικιλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες της Ασίας, όπως καταγγέλλουν στην Agrenda παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, οι τιµές για τις µεσόσπερµες (Japonica) δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 25 λεπτά το κιλό, τις µακρύσπερµες (Indica) τα 23-25 λεπτά το κιλό και τέλος για τις Καρολίνες τα 27-28 λεπτά το κιλό.

Γκελ στις διεθνείς αγορές κάνει το ελληνικό ρύζι

2
0

«Ενώ ο αλωνισµός για τη νέα σοδειά έχει ολοκληρωθεί εδώ και 10 µέρες επίσηµες τιµές δεν έχουν ακουστεί και δεν υπάρχει και ζήτηση», σηµειώνει ο παραγωγός Ν. Γραµµατίκης από τα Νέα Μάλγαρα, Θεσσαλονίκης.  Όσον αφορά την παραγωγή, ο ίδιος αναφέρει ότι «πήγε πολύ καλά όπως και κάθε χρόνο. Οι αποδόσεις κυµαίνονται από 700-800 κιλά το στρέµµα αναλόγως και την ποικιλία». 

«Υπάρχει σοβαρό πρόβληµα στην αγορά και δεν απορροφιούνται οι νέες ποσότητες. Έχουν ξεµείνει κάποιες Καρολίνες και µε πάτηµα αυτό οι έµποροι κρατούν χαµηλά τις τιµές. Επιπλέον, πρόβληµα προκαλούν οι εισαγωγές ρυζιού αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας από χώρες εκτός ΕΕ. Πρόσφατα δηµιουργήθηκε σάλος µε το πλαστικό ρύζι από την Κίνα. ∆εν υπάρχει έλεγχος στις εισαγωγές», σηµειώνουν έµπειροι παραγωγοί και συνεταιριστές.

«Για να έχουµε κάποιο κέρδος και µέλλον στην καλλιέργεια του ρυζιού οι τιµές πρέπει να κινούνται γύρω από τα 400 ευρώ ο τόνος. Προς το παρόν η καλλιέργεια είναι ασύµφορη», λέει χαρακτηριστικά ο Ν. Γραµµατίκης, ο οποίος καλλιεργεί συνολικά 150 στρέµµατα. 

 

Μείωση από Ταϊλάνδη, Βιετνάµ

Την ίδια ώρα, οι χαµηλές τιµές του ρυζιού στη διεθνή αγορά οδήγησαν τις κυβερνήσεις στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάµ να πιέσουν τους αγρότες τους να µειώσουν την παραγωγή. Πιο αναλυτικά, στην Ταϊλάνδη, τη 2η µεγαλύτερη χώρα εξαγωγής για το προϊόν µετά την Ινδία, η κυβέρνηση προχώρησε και στην έκδοση πιο ελαστικών δανείων για να βοηθήσουν τους αγρότες να κρατήσουν αποθηκευµένο το προϊόν.

Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι φέτος θα φυτέψουν καλαµπόκι σε 3,2 εκατ. στρέµµατα ρυζιού. Μειώνοντας έτσι κατά 25% από πέρσι τη γη που χρησιµοποιείται για καλλιέργεια ρυζιού.  Από την πλευρά του το Βιετνάµ, 3η χώρα εξαγωγής ρυζιού στον κόσµο, θα διαθέσει 7-8 εκατ. στρέµµατα γης που προορίζονταν για το ρύζι σε άλλες καλλιέργειες. Να σηµειωθεί, τέλος, ότι στη διεθνή αγορά τα προθεσµιακά συµβόλαια για το προϊόν είναι κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 σεντς ανά λίµπα και έφτασαν αυτήν την εβδοµάδα στα 95 σεντς ανά λίµπρα. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία