BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ρυζοκαλλιέργεια τέλος μέχρι το 2026 και αγροτικό εισόδημα μείον 14%

Στην απαξίωση των ευρωπαϊκών ορυζώνων φαίνεται πως οδεύει η ΕΕ, καθώς σύµφωνα τις µεσοπρόθεσµες προβλέψεις της οι εισαγωγές ρυζιού από Καµπότζη και Μιανµάρ αναµένεται να αυξηθούν κατά 50% τα επόµενα 10 χρόνια, µειώνοντας έτσι κάτω από 60% το ποσοστό αυτάρκειας των 28 κρατών µελών, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα Agrenda του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου.

Ρυζοκαλλιέργεια τέλος μέχρι το 2026 και αγροτικό εισόδημα μείον 14%

0
0

Για την ώρα, οι εισαγωγές ρυζιού από Καµπότζη και Μιανµάρ αντιστοιχούν στο 27%, ενώ άλλοι παραδοσιακοί προµηθευτές της ΕΕ όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδία κατέχουν µερίδια 18% και 23% αντίστοιχα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Παράλληλα, ενώ συνεχώς αυξάνει η κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού στην ΕΕ, καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αποµακρύνονται από τις παραδοσιακές αµυλούχες τροφές (ψωµί, ζυµαρικά, πατάτες) η παραγωγή µέχρι και το 2026 παραµένει σταθερή στους 1,8 εκατ. τόνους, καθώς οι παραγωγοί ρυζιού της ΕΕ δεν µπορούν να ανταγωνιστούν τις φθηνότερες αθρόες εισαγωγές. Να σηµειωθεί ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 17% από τα 4,7 κιλά το 2005 στα 5,5 κιλά το 2016 και ως το 2026 η Κοµισιόν προβλέπει ότι θα φτάσει τα 5,8 κιλά.

Δεκαετία απωλειών 14% στο εισόδημα γεωργών ΕΕ
Πτώση του συνολικού αγροτικού εισοδήματος κατά 14% αναμένεται μέχρι το 2026, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων και του αυξημένου κόστους εισροών, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, υποσχέθηκε ότι θα γίνουν επεμβάσεις στην αγορά για την ενδυνάμωση των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής και θα θεσπιστεί ένα δίχτυ ασφαλείας για προστασία των παραγωγών από πτώσεις τιμών.

Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία