BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κάτω του κόστους τα καρότα για να μην τους ξεμείνουν

Ακόµη και κάτω από το κόστος παραγωγής, το οποίο κατά µέσο όρο συνολικά κυµαίνεται από 28-30 λεπτά το κιλό, αναγκάζονται οι παραγωγοί καρότου να πουλήσουν το προϊόν τους και για λόγους έλλειψης ρευστότητας την ώρα που οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν» και καθώς φοβούνται ότι λόγω της µειωµένης ζήτησης από τις λαχαναγορές θα τους µείνουν αδιάθετα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε στις 5 Ιανουαρίου.

Χάνονται όσοι δεν έχουν δίκτυο στα καρότα

2
0

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, πουλάµε οριακά στο κόστος. Η τιµή παραγωγού στο χωράφι είναι γύρω στα 15 λεπτά το κιλό ενώ για παράδοση σε εµπόρους/συσκευαστήρια γύρω στα 30 (σσ. όµως σ’ αυτό πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 3 λεπτά για µεταφορά και 2 λεπτά για σακούλα χωρίς να υπολογίσουµε εργατικό κόστος και κόστος συσκευασίας)», σηµειώνει στην Agrenda ο παραγωγός καρότου, Γ. Χρόνης από τη Βοιωτία.

Να σηµειωθεί ότι πέρσι οι τιµές παραγωγού ήταν λίγο καλύτερες στο επίπεδο των 16-17 λεπτών το κιλό στο χωράφι. «Στις µειωµένες φετινές τιµές παραγωγού έχει συντελέσει η µείωση της ζήτησης σχεδόν κατά 30%-40% από τις κεντρικές λαχαναγορές από τις οποίες τροφοδοτούνται σχεδόν κατά 80% τα σούπερ µάρκετ», σηµειώνει ο παραγωγός Γ. Σαµπάνης από τη Θήβα. «Στην αγορά ακούγονται και τιµές παραγωγού στο χωράφι ακόµα και στο επίπεδο των 10-12 λεπτών το κιλό. Οι τιµές αυτές είναι κάτω από το κόστος παραγωγής», τονίζει ο ίδιος.

«Με το κόστος των εφοδίων και του πετρελαίου να αυξάνεται και έχοντας επενδύσει πολλά χρήµατα στην καλλιέργεια καρότου (µηχανήµατα, κλπ) δεν έχουµε άλλη λύση από το να µειώσουµε τα στρέµµατα», σηµειώνει ο Γ. Χρόνης. Έτσι, σύµφωνα µε τον ίδιο, στην περιοχή της Βοιωτίας αναµένεται φέτος κατά µέσο όρο µείωση στρεµµάτων της τάξης του 20% από πέρσι.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία