BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αυξημένη η ζήτηση παγκοσμίως για την πατάτα

Θετικό κλίµα πυροδοτεί για την εγχώρια ανοιξιάτικη πατάτα η υψηλή παγκόσµια ζήτηση και η χαµηλής ποιότητας παραγωγή στην Πολωνία, η οποία αποτελεί βασική χώρα εισαγωγής του ελληνικού προϊόντος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου.

Αυξημένη η ζήτηση παγκοσμίως για την πατάτα

1
0
Ήδη οι σπορές έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Νοεµβρίου στην Αχαΐα, ενώ στην Ηλεία έγιναν τον ∆εκέµβρη, 1-2 µήνες νωρίτερα από άλλες σεζόν, καθώς πολλοί παραγωγοί προσπαθούν να επιτύχουν όσο το δυνατό πιο πρώιµη συγκοµιδή

Το θετικό κλίµα συνίσταται αφενός στην παραγωγή πατάτας χαµηλής ποιότητας στην Πολωνία, που αποτελεί βασική χώρα εισαγωγής ελληνικής ανοιξιάτικης πατάτας, αφετέρου στην υψηλή παγκόσµια ζήτηση. Εξαιτίας της χαµηλής ποιότητας της πολωνικής πατάτας, το ενδιαφέρον των λιανέµπορων για το εν λόγω προϊόν είναι υποτονικό, σύµφωνα µε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Freshplaza.com. Χαµηλή είναι η ποιότητα και της γαλλικής πατάτας, η οποία εισάγεται απ’ το φθινόπωρο στη χώρα µας και φέτος είναι ελλειµµατική.

Λόγω της µειωµένης γαλλικής παραγωγής φαίνεται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση από τη µεταποιητική βιοµηχανία στη χώρα, όπως και οι τιµές των συµβολαίων.Το έλλειµµα γαλλικής πατάτας και ο αντίκτυπός του στις τιµές έχει φανεί και εδώ, καθώς οι τιµές χονδρικής για τις γαλλικές εισαγόµενες είναι στα 48-50 λεπτά το κιλό, σχεδόν διπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (25 λεπτά/κιλό). Το κλίµα αυτό δεν έχει επηρεάσει τις τιµές για τους πατατοπαραγωγούς της Ηλείας και Αχαΐας, οι οποίοι είχαν φέτος µεγάλες ζηµιές.  

Κι αυτό καθώς µετά τις βροχές του Νοεµβρίου και του ∆εκεµβρίου, που έφεραν µειωµένες αποδόσεις προστέθηκε και η τελευταία χιονόπτωση και ο παγετός, που κατέστρεψαν τη µισή αµάζευτη πατάτα. Να σηµειωθεί ότι η συγκοµιδή είχε γίνει κατά 70%. «Εάν η αγοραστική δύναµη δεν είχε µειωθεί φέτος στην εγχώρια αγορά σε σχέση µε τις προηγούµενες σεζόν, το έλλειµµα θα ήταν πασιφανές», επισηµαίνουν οι παραγωγοί. Στην Ηλεία και την Αχαΐα οι τιµές για τους παραγωγούς είναι στα 40-45 λεπτά το κιλό.

Επίσης, οι αποδόσεις είναι πολύ χαµηλές, στον έναν τόνο το στρέµµα. Αντίθετη είναι η εικόνα στη Βοιωτία, καθώς οι πατάτες είχαν βγει πριν τα δυσµενή καιρικά φαινόµενα και µόνο ελάχιστες επλήγησαν από την τελευταία παγωνιά. Να σηµειωθεί ότι οι τιµές παραγωγού για την α’ ποιότητα είναι στα 55 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο στον νοµό.

Παράλληλα, οι τιµές για τη β’ ποιότητα στη Βοιωτία είναι 50 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο κυµαίνονταν από τα 40 για την κατώτερη ποιότητα έως τα 45 για την α’. Τέλος και οι κυπριακές πατάτες είναι σε υψηλά επίπεδα τιµών λόγω της ξηρασίας του περασµένου καλοκαιριού που είχε ως αποτέλεσµα να φυτευτούν λίγα στρέµµατα. Αντιθέτως, την περσινή σεζόν είχε παρατηρηθεί υπερπροσφορά και οι τιµές ήταν χαµηλές.

Στη Γαλλία οι τιµές παραγωγού στο τέλος του ’16 ήταν στα 25-29 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα,  στην Κίνα η χαµηλή ποιότητα πατατόσπορου και οι ασθένειες είχαν ως αποτέλεσµα χαµηλές αποδόσεις, οι οποίες είναι στο 1/3 από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα αυτή την περίοδο οι παραγωγοί που έχουν αποθηκευµένες πατάτες περιµένουν να δουν τις τιµές των αιγυπτιακών, που εισάγονται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο.

Λιγοστή η παραγωγή σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ιορδανία

Ελλειπτική είναι η αγορά πατάτας σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza.com.

Στο Βέλγιο η φετινή σεζόν για την πατάτα χαρακτηρίστηκε από ελλειµµατική παραγωγή και υψηλές τιµές. Στην εν λόγω αγορά οι καλλιεργητές προκειµένου να αντιµετωπίσουν το έλλειµµα κάνουν πρώιµες φυτεύσεις για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό πιο πρώιµη συγκοµιδή. Εκεί αυτό το διάστηµα οι τιµές για τις περισσότερες ποικιλίες είναι 25-27 λεπτά το κιλό.

Στη Γαλλία υπάρχει πολύ µεγαλύτερη ζήτηση απ’ την προσφορά, κυρίως όσον αφορά τις πατάτες που προορίζονται προς τη µεταποιητική βιοµηχανία. Στην Ολλανδία η ζήτηση είναι υψηλή, καθώς τα εργοστάσια έχουν αυξήσει τη δυναµικότητά τους, η οποία δεν µπορεί να καλυφθεί από την παραγωγή.

Ως εκ τούτου, οι τιµές παραγωγού είναι σε υψηλά επίπεδα, όπως και αυτές των προθεσµιακών συµβολαίων, που αρχές Ιανουαρίου ήταν στα 25,50 ευρώ. Μάλιστα, στην Ολλανδία και το Βέλγιο η ζήτηση για πατάτες από τη µεταποιητική βιοµηχανία είναι ιδιαίτερα υψηλή φέτος.

Στην Πολωνία, όπου η ποιότητα είναι χαµηλή οι παραγωγοί κρατάνε το προϊόν προσδοκώντας άνοδο των τιµών. Αντίθετα, στις Η.Π.Α. φέτος έχουν αφενός µεγάλες ποσότητες αφετέρου καλή ποιότητα. Τέλος, στην Ιορδανία το Υπουργείο Γεωργίας εξετάζει το ενδεχόµενο να επιτρέψει την εισαγωγή πατάτας λόγω των µειωµένων ποσοτήτων που έχουν οδηγήσει τις τιµές σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγµή η ζήτηση είναι 400 τόνοι την ηµέρα.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία