BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ξαναχτίζεται βήμα - βήμα ο μύθος της κορινθιακής σταφίδας

Μία καλή εµπορική σεζόν µπορεί να χαρακτηριστεί αυτή της σταφίδας της τελευταίας εσοδείας, η οποία έχει καλύτερες τιµές εξαγωγής και ζήτηση από την περσινή σεζόν, όπως συνέβη και πέρυσι σε σχέση µε τα προηγούµενη έτη.

Ξαναχτίζεται βήμα - βήμα ο μύθος της κορινθιακής σταφίδας

3
0
Υπενθυµίζεται ότι µετά τις τιµές για την εσοδεία του ’12 που ήταν στο 1,45 ευρώ το κιλό, ακολούθησε συνεχής πτωτική τάση. Η πρώτη ανοδική αντίδραση ήταν για την εσοδεία του ’15, που πουλήθηκε στα 80-85 λεπτά το κιλό, ενώ η αύξηση µεγάλωσε για τη σταφίδα του ’16, της οποίας οι τιµές είναι τώρα στα 0,85-1 ευρώ το κιλό και «στα 1,10 ευρώ για την ΠΟΠ Βοστίτσα», σύµφωνα µε απόφαση του ∆Σ της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισµών πριν µία εβδοµάδα. Όπως αποφασίστηκε, το 1,10 ευρώ το κιλό θα δοθεί για τη Βοστίτσα που παραδόθηκε από την αρχή έως την ολοκλήρωση της παραλαβής (έχει καταβληθεί το 1 ευρώ το κιλό). Ωστόσο, οι παραπάνω τιµές παραγωγού δε φτάνουν για να καλυφθούν τα έξοδα της καλλιέργειας, όπως λένε τόσο παραγωγοί απ’ την περιοχή της Αιγιαλείας όσο και η διοίκηση της Ένωσης. Σύµφωνα µε παράγοντες του κλάδου επιβαρυντικός παράγοντας για την τύχη του ελληνικού προϊόντος στο εξωτερικό και για τις τιµές ο ανταγωνισµός από Τουρκία, παρόλο που έχει ξανθιά σταφίδα, καθώς εκεί το κόστος είναι χαµηλότερο σε σχέση µε το αντίστοιχο στη χώρα µας.



∆εν ανανεώνεται το δυναµικό, λιγοστεύει η σταφίδα
Το υψηλό κόστος της καλλιέργειας και οι πολλές εργατοώρες που απαιτεί είναι ένας λόγος για τη φθίνουσα πορεία που έχει πάρει η καλλιεργούµενη έκταση µαύρης σταφίδας, γεγονός που σχετίζεται και µε τη µείωση των επιδοτήσεων απ’ το 2008 και εγείρει ανησυχίες για απώλεια των αγορών. Συγκεκριµένα, στις περιοχές της Πελοποννήσου που ιστορικά καλλιεργείται το προϊόν, οι νέοι αποφεύγουν να ασχοληθούν µε την καλλιέργεια δεδοµένης και της απουσίας στήριξης από το κράτος για αναµπελώσεις, ενώ την ίδια στιγµή γερνάει ο αγροτικός πληθυσµός που ασχολείται.

Επίσης, στο Αίγιο υπάρχει ακόµα µία δυσκολία λόγω της ανοµοιοµορφίας του εδάφους, σε αντίθεση µε τη Ζάκυνθο, όπου καλλιεργείται, επίσης, κορινθιακή σταφίδα, σε κάµπο, µε µηχανοποιηµένο πλέον τρόπο.

Στο νησί έχει παρουσιαστεί ενδιαφέρον για την καλλιέργεια από παραγωγούς που την είχαν εγκαταλείψει, αλλά και από νέους αγρότες, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Ζακύνθου, Αντώνη Αντίοχο.

Όπως είπε στην Agrenda, το προϊόν εµπορικά έχει πάει πολύ καλά φέτος, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εσωτερική αγορά, όπου η ζήτηση είναι καλύτερη από την περσινή σεζόν. Ενδεικτικό είναι ότι «η σταφίδα έκλεισε πριν ένα µήνα, ενώ πέρυσι η εµπορική περίοδος είχε ξεκινήσει τα Χριστούγεννα και τέτοια εποχή υπήρχε πολύ διαθέσιµο προϊόν. Αν υπήρχαν και τα χρήµατα για να διαφηµιστεί το προϊόν, η ζήτηση απ’ το εξωτερικό θα ήταν ακόµα καλύτερη», επισηµαίνει ο κ. Αντίοχος, ο οποίος αποδίδει τη φετινή αυξηµένη ζήτηση στην ποιότητα που έχει η σταφίδα της Ζακύνθου (υψηλά σάκχαρα και αρώµατα). Συγκεκριµένα, εκτός απ’ την Αγγλία, η Ένωση εξάγει φέτος και στην Ολλανδία.

Στην περιοχή οι τιµές παραγωγού είναι τουλάχιστον 95 λεπτά το κιλό, µε την Ένωση να έχει εξοφλήσει τα 50 λεπτά. Να σηµειωθεί ότι τα 95 λεπτά το κιλό που είναι η κατώτερη τιµή για τους παραγωγούς της Ζακύνθου φέτος, είναι κατά 18% περίπου καλύτερες από πέρυσι που είχαν διαµορφωθεί στα 80 λεπτά το κιλό.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία