BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ούριος άνεμος φύσηξε για τα ελληνικά ακτινίδια

Σηµάδια βελτίωσης έχουν φανεί στις τιµές εξαγωγής των ελληνικών ακτινιδίων το τελευταίο διάστηµα, καθώς η σεζόν βαίνει προς το τέλος της, µε ορισµένους συνεταιρισµούς να δέχονται προσφορές για διπλάσιες ποσότητες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Έχει μάθει με πολύ νερό και λίγο αέρα το ακτινίδιο

2
0
 Σε αυτό συνέβαλε και η έλλειψη πορτοκαλιών στα ιταλικά και ελληνικά σούπερ µάρκετ, που όπως είχε γράψει στο προηγούµενο τεύχος η Agrenda έχει ενισχύσει και τη ζήτηση για τα µήλα στην εγχώρια αγορά. Πέρυσι που παρήχθησαν περισσότερα ακτινίδια τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, οι τιµές δεν είχαν την ίδια πορεία τέτοια εποχή. Παρά ταύτα, οι µεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ανησυχούν για το πιθανό σενάριο η Χιλή να βγει νωρίτερα στην αγορά φέτος, γύρω στα µέσα Μαρτίου, ενώ τα προηγούµενα χρόνια έµπαινε στην αγορά τέλος Μάρτη-αρχή Απρίλη.



Ετοιµάζεται να εξάγει πρώτη φορά η Αργεντινή Η Αργεντινή ετοιµάζεται να µπει στην παγκόσµια αγορά –πιθανότατα απ’ του χρόνου-, παίρνοντας ένα µερίδιο από την πίτα. Η ζήτηση είναι αρκετά µεγάλη σε Ινδία, Κίνα, Ινδονησία, Μαλαισία, ενώ η ζήτηση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχει κλονιστεί, σηµειώνει ο Άγγελος Ξυλογιάννης, υπεύθυνος πωλήσεων στον Α.Σ.Ε.Α. Άρτας, ο οποίος συµπληρώνει ότι φέτος η σεζόν για τον συνεταιρισµό αναµένεται να τελειώσει σχεδόν 2 µήνες νωρίτερα από πέρυσι.
Την ίδια στιγµή, οι Ιταλοί περιµένουν να τελειώσει η σεζόν στην Ελλάδα, καθώς οι τιµές των ελληνικών ακτινιδίων φέτος ήταν αρκετά χαµηλότερες από των ιταλικών, που πουλήθηκαν στο χωράφι γύρω στα 43-45 λεπτά το κιλό (τα περισσότερα ελληνικά στα 35-40 λεπτά). Μάλιστα, στη γείτονα χώρα δηµιουργείται εταιρεία, όπου συµµετέχουν οι µεγαλύτεροι τριτοβάθµιοι συνεταιρισµοί µε στόχο την εµπορία των ακτινιδίων, όπως είχε γίνει πριν 2 χρόνια µε τα αχλάδια Abate Fetel, ενδυναµώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους, λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Παπακώστας, µέλος του ∆.Σ. της Ζευς Ακτινίδια.

Σταθερά απορροφά η Κίνα Η Κίνα παρουσιάζει σταθερή απορρόφηση ακτινιδίων τα τελευταία χρόνια, όµως, στο µεγαλύτερο ποσοστό αυτά προέρχονται από τη Ν. Ζηλανδία. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι η νεοζηλανδική Zespri προχώρησε σε εξαγωγές κατά 50% περισσότερων ακτινιδίων στην κινεζική αγορά, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza.com. Ενώ και η Ινδία δείχνει ενδιαφέρον, σηµειώνει ο ∆ηµήτρης Μανώσης, πρόεδρος της Ζευς Ακτινίδια. Όπως τονίζει, τα ακτινίδια φέτος είναι καλύτερα από άποψη µεγέθους.
Τέλος, εκτός από την Ιταλία που είχε σηµαντικά µειωµένη παραγωγή φέτος λόγω του χαλαζιού, µείωση παρατηρείται και στην Ισπανία, που η παραγωγή της υπολογίζεται στα 12 εκατ. κιλά, ενώ µία κανονική σεζόν µαζεύονταν 15.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία