BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Η πιο σύντομη φέτος εμπορική σεζόν για το λίγο ελαιόλαδο

Ελαφρώς αυξηµένες απ’ την προηγούµενη εβδοµάδα είναι οι εγχώριες τιµές για τους παραγωγούς ελαιολάδου σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα φέτος όσον αφορά την παραγωγή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda. Αντίθετα στη Λακωνία που οι τιµές απ’ την αρχή της σεζόν ήταν υψηλές φτάνοντας και τα 4,55 ευρώ το κιλό αρχή ∆εκεµβρίου, τώρα έχει επέλθει µία πίεση, µε αρκετούς συντελεστές του κλάδου να εκτιµούν ότι αυτή δε θα συνεχιστεί για µεγάλο χρονικό διάστηµα λόγω της έλλειψης στην φετινή παραγωγή.

Η πιο σύντομη φέτος εμπορική σεζόν για το λίγο ελαιόλαδο

1
0
Συγκεκριµένα, τη ∆ευτέρα 23 Ιανουαρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Συκιάς Λακωνίας πούλησε 18 τόνους έναντι 4,20 ευρώ το κιλό, λίγο χαµηλότερα από την προηγούµενη πράξη πριν 10 ηµέρες, που οι αντίστοιχες τιµές πώλησης ήταν στα 4,25 ευρώ το κιλό. Αυτήν την εβδοµάδα, επίσης, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Γουβών και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγ. ∆ηµητρίου Ζάρακος πούλησαν στα 3,91 και 3,95 αντίστοιχα, ενώ και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ζάκρου στο Λασίθι έδωσε ποσότητες έναντι 3,92 ευρώ το κιλό.



Σύµφωνα µε τον Ιωάννη Λάγγη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μεταµόρφωσης, πρώτη φορά φέτος η σεζόν θα τελειώσει τόσο νωρίς. Κι αυτό λόγω της µεγάλης πτώσης της παραγωγής από τον δάκο, τον παγετό και την ανεµοθύελλα, συµπληρώνει ο ίδιος. Μάλιστα, λόγω της ζηµιάς φέτος για πολλούς συνεταιρισµούς στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης έχει τελειώσει η εµπορική περίοδος.

Ίδια η εικόνα και στο Ηράκλειο, όπου για τους περισσότερους συνεταιρισµούς, ειδικά στα Βόρεια του νοµού, η σεζόν έχει τελειώσει, ενώ µία κανονική χρονιά οι πωλήσεις των συνεταιρισµών ολοκληρώνονταν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Βέβαια, η χρονιά ξεκίνησε κανονικά, αλλά διήρκησε λίγο λόγω των ζηµιών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Αγροτικούενώ πέρυσι η αντίστοιχη ποσότητα ήταν 946 τόνοι, και µία σεζόν µε καλή παραγωγή παραγωγή φτάνει τους 2.000 τόνους», λέει χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης, µέλος της διοίκησης της Ένωσης Ηρακλείου.

Στην περιοχή οι τιµές για τους παραγωγούς έχουν ανέβει στα 3,60 ευρώ το κιλό αυτή την εβδοµάδα, κατά 5% υψηλότερα από την προηγούµενη που ήταν στα 3,40-3,50. Όπως τονίζει ο κ. Χιλετζάκης, όλες οι ποσότητες που έχουν αγοραστεί τον τελευταίο καιρό, είναι από τυποποιητές του εγχώριου ελαιολάδου.

Στην Ισπανία τις τελευταίες ηµέρες οι τιµές ξεπέρασαν το κατώφλι των 3,60 ευρώ το κιλό, ωστόσο, σύµφωνα µε ισπανικά site,το ελαιόλαδο αντιµετωπίζει τον προστατευτισµό σε τρίτες χώρες, κάτι που αναµένεται να επιδεινωθεί µε την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραµπ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία