BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Την πεπατημένη των χαμηλών τιμών της Unilever ακολούθησε η ΚΥΚΝΟΣ

Το δρόµο που άνοιξε η Unilever ανακοινώνοντας χαµηλότερα τιµολόγια παραλαβής βιοµηχανικής ντοµάτας για το 2017 στην Ηλεία, ακολούθησε «εύκολα» ως φαίνεται και η ΚΥΚΝΟΣ, ρίχνοντας ως αντιστάθµισµα στους παραγωγούς τη µικρότερη αποµείωση τιµής µέχρι 10% από 14% πέρυσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Την πεπατημένη των χαμηλών τιμών της Unilever ακολούθησε η ΚΥΚΝΟΣ

3
0
Κίνηση που καθιστά διστακτικούς τους καλλιεργητές, ένα βήµα πριν την έναρξη της φετινής σποράς. Με τρεις µόνο ποιοτικές κατηγορίες, η KΥΚΝΟΣ φέτος δίνει 75 ευρώ ο τόνος για 4 µε 4,69 Brix, 83 ευρώ για 4,70 µε 5,39 Brix και 92 ευρώ για 5,4 Brix και πάνω, για παραδόσεις από την έναρξη της σεζόν µέχρι τις 31 Αυγούστου. Σηµειωτέον ότι δύο ευρώ παραπάνω ανά κατηγορία δείχνει το τιµολόγιο για παραλαβές πρώτης ύλης από 1η Σεπτεµβρίου µέχρι 20 του µήνα.  
Αφορµή για τις µειώσεις περίπου στα 3 ευρώ για τις µεσαίες κατηγορίες και στα 8 ευρώ για το ποιοτικό προϊόν, όπως αναφέρουν από τη βιοµηχανία, «οι συνθήκες στην παγκόσµια αγορά και οι χαµηλές τιµές του πελτέ, που δεν αφήνουν περιθώριο στη µεταποιητική επιχείρηση να δώσει καλύτερα επίπεδα, χωρίς να έχει χασούρα».



Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι καιρικές συνθήκες είναι που τελικά θα καθορίσουν τις ποσότητες και την ποιότητα της φετινής σοδειάς, αλλά και το χρονικό διάστηµα που αυτή θα πάρει το δρόµο της µεταποίησης. Βάση του νόµου προσφοράς και ζήτησης, άλλωστε, αν η πρώτη ύλη πέσει όλη µαζί το καλοκαίρι, οι βιοµηχανίες θα βρουν πάτηµα ακόµα και για υψηλότερη αποµείωση τιµής λόγω ελαττωµατικών καρπών. Ωστόσο το γεγονός ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά µε πουληµένο το προϊόν, σύµφωνα µε στοιχεία της αγοράς, ανάγκασε τα εργοστάσια που θα χρειαστούν α’ ύλη, να καλλιεργήσουν το έδαφος στους παραγωγούς, για να κρατήσουν χαµηλά τις τιµές

Οι καλλιεργητές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για αυξηµένο κόστος παραγωγής, το οποίο δεν µπορούν να καλύψουν µε τις φετινές τιµές. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε εξοπλισµό δεν φαίνεται να αφήνουν πολλά περιθώρια στους παραγωγούς για εναλλακτικές λύσεις, κάτι που άλλωστε γνωρίζουν καλά οι βιοµηχανίες, µε τις πρώτες εκτιµήσεις µιλούν για ίδια µε πέρυσι στρέµµατα

Πάντως, οι αντιδράσεις των καλλιεργητών έφεραν ήδη µια διόρθωση από τη Unilever, η οποία προσανατολίζεται να προσθέσει 1 ευρώ στις µεσαίες κατηγορίες 4,60 µε 5,10 brix, χωρίς όµως να έχει ανακοινώσει ακόµα κάτι επίσηµα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία