BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έχασε παραγωγή δύο μηνών η φράουλα λόγω του χιονιά

Παραγωγή δύο µηνών σχεδόν, ολόκληρου του Ιανουαρίου και σχεδόν όλου του Φεβρουαρίου, έχασε φέτος η φράουλα, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και της παγωνιάς που σηµειώθηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Έχασε παραγωγή δύο μηνών η φράουλα λόγω του χιονιά

3
0
Και µπορεί η φράουλα να καλλιεργείται αυτή την περίοδο σε τολ, ωστόσο οι περισσότερες εγκαταστάσεις στη χώρα µας δεν έχουν θέρµανση, αλλά και να είχαν οι χαµηλές θερµοκρασίες που σηµειώθηκαν για µεγάλο χρονικό διάστηµα δεν θα άφηναν την παραγωγή να αναπτυχθεί κανονικά, εξηγεί στην Agrenda ο καλλιεργητής και έµπορος Γιάννης Αρβανιτάκης από την Ηλεία

Η πρώιµη ποικιλία Fortuna έδωσε µειωµένη σοδειά, όσες ποσότητες πρόλαβαν να συγκοµίσουν οι καλλιεργητές τον ∆εκέµβριο, ενώ επόµενη παραγωγή θα αρχίσει να δίνει µετά τα µέσα Μαρτίου. Αυτή που πήγε πολύ πίσω είναι η ποικιλία Camarosa, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ξεκινήσει να δίνει από τον Ιανουάριο, ενώ τώρα οι πρώτες ποσότητες αναµένονται από τέλη Φεβρουαρίου και µετά. Σε αυτή τη φάση, που το προϊόν είναι λειψό στην αγορά, η τιµή παραγωγού έχει ανέλθει στα 2,5 ευρώ το κιλό στη Μανωλάδα, ενώ βάση του νόµου προσφοράς και ζήτησης, από τις 10 Μαρτίου και µετά που θα βγουν οι πολλές φράουλες, η τιµή αναµένεται να πέσει κοντά στο 1,5 ευρώ για τον παραγωγό.


 
Σηµαντικά προβλήµατα εντοπίζονται και στη διακίνηση του προϊόντος στη διεθνή αγορά, µετά και το κλείσιµο της ρωσική αγοράς, που απορροφούσε το 80% της ελληνικής φράουλας ως το 2014. Το κενό έρχονται πλέον να αναπληρώσουν οι αγορές Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ουκρανίας και Μολδαβίας, χωρίς ωστόσο να µπορούν να αντισταθµίσουν τις απώλειες, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οµάδας Παραγωγών «Υρµίνη», στη Μανωλάδα Ηλείας Φώτη Κυριαζή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία