BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μπούμερανγκ η μαζική στροφή στο ρύζι Japonica

Σε νέα πιο χαµηλά επίπεδα κινείται πλέον η τιµή παραγωγού για το ρύζι Japonica ως αποτέλεσµα του πλεονάσµατος αποθεµάτων και παραγωγής που υπάρχει τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά και έχει οδηγήσει σε ανισορροπία το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης του προϊόντος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Μπούμερανγκ η μαζική στροφή στο ρύζι Japonica

1
0
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί προσπαθούν να παραδώσουν το προϊόν τους µέχρι τα τέλη Μαρτίου ώστε να κατοχυρώσουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση και ως εκ τούτου µειώνεται η διαπραγµατευτική τους ικανότητα έναντι των εµπόρων, ενώ αυξάνονται οι διαθέσιµες ποσότητες στην αγορά και πιέζονται οι τιµές. Πιο αναλυτικά, οι τιµές παραγωγού για τις µεσόσπερµες ποικιλίες (τύπου Japonica) –που αντιστοιχούν στο 60-70% της παραγωγής του 2016– από το επίπεδο των 25 λεπτών πλέον έχουν προσγειωθεί στα 23 λεπτά. Σταθερές παραµένουν οι τιµές, ήτοι 26 λεπτά το κιλό, για τα µακρύσπερµα κατηγορίας Indica, τα οποία την καλλιεργητική περίοδο που πέρασε κάλυψαν περίπου το 30-40%. Και για τις Καρολίνες, που απευθύνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, πηγές της αγοράς τοποθετούν τον πήχη στα 28 λεπτά το κιλό

Εκτεθειµένοι παραγωγοί και µύλοι«Τα προηγούµενα χρόνια η αγορά ζητούσε Japonica γι’ αυτό και µπήκαν περισσότερα στρέµµατα. Όµως, µεγάλο πρόβληµα στην απορρόφηση του προϊόντος δηµιουργείται και από τις αυξηµένες -χωρίς δασµούς- εισαγωγές της ΕΕ από Τρίτες χώρες. ∆εν µπορεί ούτε η Ιταλία να πουλήσει το προϊόν της. Επιπλέον, οι έµποροι δεν µπορούν να πουλήσουν το προϊόν που έχουν αγοράσει λόγω της έλλειψης της ζήτησης και µένουν εκτεθειµένοι και οι ίδιοι και οι παραγωγοί», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός Ν. Γραµµατίκης από τα Νέα Μάλγαρα.
«Πάνε πίσω οι πληρωµές κατά 2-3 µήνες και αυτό προκαλεί έλλειψη ρευστότητας και αδυναµία προγραµµατισµού της επόµενης σεζόν», αναφέρουν χαρακτηριστικά παραγωγοί από την περιοχή της Χαλάστρας. Παράλληλα αρνητικά για την αγορά ρυζιού επιδρά και η υποτιµηµένη λίρα της Τουρκίας, η οποία κατά κύριο λόγο απορροφά περίπου το 50% του ρυζιού ποικιλίας Japonica, όπως αναφέρουν στην Agrenda παράγοντες της αγοράς. «Πέρσι δίναµε ρύζι στην Τουρκία µε 25-26 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος το δίνουµε µε 17-19 λεπτά το κιλό», τονίζει ο Ν. Γραµµατίκης.



∆ιάχυτη τάση µείωσης στρεµµάτωνΛιγότερα αναµένεται ότι θα είναι τα στρέµµατα του ρυζιού που θα σπαρθούν στη χώρα µας το Μάιο, καθώς οι παραγωγοί είναι απογοητευµένοι από τις τιµές που ήταν µειωµένες κατά 20%-30% από το 2015 κοντά στο κόστος παραγωγής και από την υποτονική εγχώρια και διεθνή ζήτηση του προϊόντος. Ως εκ τούτου, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, οι καλλιεργητές θα επιλέξουν από τις εξής εναλλακτικές λύσεις: καλαµπόκι, το οποίο όµως είχε και αυτό χαµηλές τιµές, βαµβάκι που κινήθηκε ανοδικά φέτος και µηδική

USDA: Κορυφώνεται ο ανταγωνισµόςΟριακή αύξηση στο διεθνές εµπόριο ρυζιού για το 2017 κατά 3% από τους 40,265 εκατ. τόνους στους 41,505 εκατ. τόνους προβλέπει το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας, λόγω των µεγαλύτερων εισαγωγών από Ασία και Μέση Ανατολή. Όµως, καθώς τα διεθνή αποθέµατα και η παραγωγή βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ στις περισσότερες µεγάλες εξαγωγικές χώρες ο διεθνής ανταγωνισµός αναµένεται να είναι έντονος, καταλήγουν οι αναλυτές του USDA.
Τέλος, µε βάση τα στοιχεία, η ΕΕ για να καλύψει την αυξηµένη κατανάλωση ρυζιού που αγγίζει τους 3,650 εκατ. τόνους και υπολείπεται κατά 1,6 εκατ. τόνους από την παραγωγή της θα αυξήσει τις εισαγωγές της κατά  50.000 τόνους από τους 1,8 εκατ. τόνους το 2015/2016 στους 1,85 εκατ. τόνους το 2016/2017.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία