BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Φθάνει η ώρα των «ταύρων» στα αγροτικά εμπορεύματα

Για δεύτερη φορά από το ∆εκέµβριο του 2012 τα διάφορα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια (funds) στρέφονται στα εµπορεύµατα καθώς ποντάρουν στην άνοδο των τιµών βασικών αγροτικών προϊόντων (τάση του ταύρου), εν µέσω «θετικών προοπτικών σε µακροοικονοµικό επίπεδο», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Φθάνει η ώρα των «ταύρων» στα αγροτικά εμπορεύματα

4
0
Στη διαπίστωση αυτή προχωρά µεταξύ άλλων η εταιρεία αναλύσεων Focus Economics η οποία υποστηρίζει ότι «για το 2017 οι προοπτικές για τις τιµές των εµπορευµάτων είναι θετικές, καθώς βρίσκουν στήριξη από ένα πιο υγιές παγκόσµιο οικονοµικό περιβάλλον». Συγκεκριµένα, µε το ρυθµό της διεθνούς οικονοµικής ανάπτυξης να αυξάνεται έστω και οριακά στο 2,9% φέτος, από το 2,6% πέρσι αναµένεται ότι θα αυξηθούν και οι τιµές των εµπορευµάτων κατά ένα 3,6% κατά την περίοδο Οκτωβρίου-∆εκεµβρίου 2017. Επιπλέον, τα προθεσµιακά συµβόλαια για τα αγροτικά εµπορεύµατα θα είναι κατά 5,2% υψηλότερα κατά µέσο όρο στο τελευταίο τρίµηνο του 2017 σε σύγκριση µε το ίδιο διάστηµα την προηγούµενη χρονιά, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της FocusEconomics















Επιπλέον, µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα τα αντισταθµιστικά αµοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, γνωστά και ως hedge funds, προχωρούν σε µακροπρόθεσµες τοποθετήσεις σε 13 αγροτικά εµπορεύµατα που διαπραγµατεύονται στο αµερικανικό χρηµατιστήριο αυξάνοντας πάνω από 677.000 τα συµβόλαια στις 15 Φεβρουαρίου από τις αρχές του µήνα και κατά 80% από τις 27 ∆εκεµβρίου του 2016.































Επενδυτική στροφή






Στο ίδιο µήκος κύµατος βρίσκεται και η έρευνα που πραγµατοποίησε η αµερικανική τράπεζα Merrill Lynch σε επενδυτές που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 632 δισ. δολαρίων (περί τα 595 δισ. ευρώ) και από την οποία προκύπτει ότι το ποσοστό των επενδυτών που συµπεριλαµβάνουν στα χαρτοφυλάκιά τους την άνοδο στα αγροτικά εµπορεύµατα αυξήθηκε οριακά κατά 3% σε σύγκριση µ’ αυτούς που τοποθετούνται υπέρ της πτώσης







Η µετατόπιση αυτή των επενδυτών στα εµπορεύµατα πέραν από τις αναδυόµενες αγορές και τα ενεργειακά στοιχεία στην ευρωζώνη -όπως αναφέρει η αµερικανική τράπεζα- ήρθε τη στιγµή που «πάγωσε» το ενδιαφέρον για επενδύσεις προς τις βιοµηχανίες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Επιπλέον, συµπίπτει και µε την εκτίµηση των επενδυτών για περαιτέρω κέρδη από τις τιµές των βασικών εµπορευµάτων το τρέχον έτος.















∆ρ. Τζόουνς: «∆εν αρκεί η αύξηση των αποδόσεων»






Την ώρα που τα διάφορα funds τοποθετούνται στα αγροτικά εµπορεύµατα καθώς προβλέπουν άνοδο των τιµών τους και ως εκ τούτου υπάρχουν περιθώρια για κέρδη ο ∆ρ. Ντέιβιντ Τζόουνς, πρόεδρος της Plant Impact, εταιρείας ερευνών και ανάπτυξης αγροτικών τεχνολογιών υποστηρίζει ότι πλέον αποτελεί «αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια η ενσωµάτωση των αγροτικών τεχνολογιών»















Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «η αδιάκοπη αύξηση της ζήτησης κατά 1,5%-2% κάθε χρόνο για µεγάλες καλλιέργειες (σιτάρι, καλαµπόκι, κριθάρι, βαµβάκι, κλπ) δεν µπορεί να καλυφθεί µόνο από τη βελτίωση των αποδόσεων». Η αγροτική παραγωγή για να καλύψει την ακόρεστη ζήτηση χρειάζεται βοήθεια από τις αγροτικές εταιρείες βελτίωσης καλλιεργειών, ή τους µεγάλους παρόχους αγροτικών δεδοµένων ή τους φορείς της γεωργίας ακριβείας, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. «Κοιτώντας στο µέλλον υποστηρίζει ότι σίγουρα µια αύξηση των τιµών θα προσελκύσει περισσότερη τεχνολογία στον αγροτικό τοµέα. Ίσως οι επενδυτές στη γεωργία θα πρέπει να κοιτάξουν προς τον τοµέα των αγροτικών εισροών όπως και στις τιµές των καλλιεργειών ώστε να εκµεταλλευτούν την επόµενη αγορά των ταύρων που θα σηµειωθεί στα αγροτικά εµπορεύµατα», καταλήγει ο ίδιος σε άρθρο της ιστοσελίδας Agrimoney.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία